Dit is alweer het laatste recept van onze Indonesische themaweek op de site. Maar geen enkele rijsttafel kan zonder groente (bij)gerechten en sajoer lodeh past daar perfect bij! Dit zijn namelijk verschillende groenten afgekookt in kokosmelk.

Wat is sajoer lodeh

Sajoer lodeh is een populair groentegerecht uit de Indonesische keuken op basis van kokosmelk. Het is zeker geen curry maar een milde stoof van diverse groenten in kokosmelk en bouillon. Veel voorkomende ingrediënten zijn kousenband (of boontjes), wortel, nangka (= jackfruit), taughe, aubergine of witte kool en je kunt zelfs tempé of tofu toevoegen. Het gerecht is niet pittig maar juist heel romig en mild van smaak waardoor het grote favoriet is bij mijn kids. Zowel als hoofdgerecht of als bijgerecht. Om het geheel af te maken kun je het nog bestrooien met seroendeng, dat is een mengsel van gebakken kokos en pinda’s. Yummmmm!

Nog meer Indonesische gerechten om van te smullen

Deze groenten afgekookt in kokosmelk maken een heerlijke vegetarische maaltijd. Zeker als je ook nog blokjes tempeh of tofu meekookt voor extra proteïne. Maar serveer de sajoer lodeh ook gerust als groente bijgerecht op je Indonesische rijsttafel. Hij combineert ook erg lekker met deze smaakvolle kleine indonesiche gehaktballetjes. Serveer hem bij de zoete babi kecap, de pittige Jackfruit Rendang of de smaakvolle Ajam Paniki. Selamat Makan!


Print

Recept: Sajoer Lodeh (groenten in kokosmelk)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sajoer lodeh is een populair groentegerecht uit de Indonesische keuken op basis van kokosmelk. Dit is geen curry maar een milde stoof van diverse groenten in kokosmelk en bouillon. Veel voorkomende ingrediënten zijn kousenband (of boontjes), wortel, nangka (= jackfruit), taughe, aubergine of witte kool. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Method: koken
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

(*Gebruik een groentenmix van 800 gram voor 4 personen, dit kun je helemaal naar wens samenstellen)

  • 200 gram sperziebonen*
  • 200 gr spitskool*
  • 100 gr wortel*
  • 100 gr taughe*
  • 1 rode (punt)paprika*
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 3 citroenblaadjes (djoeroek poeroet)
  • 1 Indisch laurier blad (salam)
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 500 ml kippenboullion
  • 200 ml kokosmelk
  • 50 gr santen
  • plantaardige olie, voor het bakken

Voor de boemboe:

  • 3 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 kerimi noten
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 tl gedroogde laos (galanga)
  • 1 tl gemalen gember (djahe)
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 tl gemalen kurkuma (kunjit)
  • 1 tl trassi
  • 1 tl tamarinde
  • 3 el zonnebloemolie

Extra:

  • hakmolentje, foodprocessor of staafmixer
  • kookpannetje met deksel

Instructions

  1. Snijd als eerste alle groenten voor. Snijd de uiteindes van de boontjes en halveer ze. Snijd de spitskool in grove stukken. Schrap de wortel en snijd in dunne plakken. Verwijder de steel en zaadjes van de paprika en snijd in grove stukken.
  2. Maak vervolgens de boemboe. Maal hiervoor alle genoemde ingrediënten fijn in een hakmolentje (of gebruik een staafmixer in een hoge kan). Verwarm een kookpannetje met een scheutje olie op middelmatig vuur en bak de boemboe gedurende 5 minuten aan. Blijf regelmatig roeren.
  3. Stop de groenten in het kookpannetje. Kneus de citroengras stengels op 3-4 plekken en voeg met de citroenblad, laurier en suiker toe aan de pan. Schenk daarna de bouillon, kokosmelk en santen erbij en roer goed door. Duw de groenten wat naar beneden met een spatel en breng aan de kook.
  4. Draai daarna het vuur laag, plaats de deksel en laat de sajoer lodeh zo’n 25 minuten op laag vuur stoven.

Selamat Makan! (=Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Dit Indonesische gerecht kun je prima al bijgerecht serveren op een Indische rijsttafel. Wil je er een complete vegetarische hoofdmaaltijd van maken? Kook dan tevens blokjes tempé of tofu mee en serveer met rijst. Geef er aan tafel lekker wat sambal oelek of sambal manis bij. Zo kun je deze milde groente curry wat pit en extra smaak meegeven.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van sajoer lodeh groenten in kokosmelk.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago