Vegetarische Hoofdgerechten

Stoofvlees met aubergine en paddenstoelen (vegetarisch)

Hoe maak je stoofvlees zonder vlees? Ik ging aan de slag met heerlijke vegetarische stoofvlees met aubergine en paddestoelen in rode wijn en dit werd een mooi vega alternatief voor boeuf bourgignon!

Vegetarisch stoofvlees met aubergine

Dit koude voorjaar vraag natuurlijk om hartverwarmende stoofvlees recepten! En het leek mij dan ook heel leuk om eens een vegan stoofvlees gerecht te maken. Na het grote succes van de broodjes pulled aubergine en pulled mushrooms, bedacht ik me dat deze groenten met vlezige structuur het misschien ook wel heel goed zouden doen als vegan ‘draadjes vlees’. Een ding is zeker: dit vegan stoofvlees met aubergine en paddestoelen is er eentje om vaker te maken! Hij doet namelijk prima dienst als vegetarisch of vegan alternatief voor Boeuf Bourgignon maken.

Deze leuke kleine Bourgogne cocottes zijn van BK Cookware! Tot 27 december 2020 heb ik een persoonlijke kortingsactie bij bestelling van een BK Bourgogne grillpan. Lees hier meer over.

Nog meer recepten met aubergines

Ik hoop natuurlijk dat jullie net zo fan worden van dit vegetarische stoofvlees met aubergines en paddenstoelen. Maar voor de liefhebber heb ik nog meer lekkere recepten met aubergines op de site staan! Wat dacht je fan ultiem streetfood pita met aubergines, ei en hummus, genaamd sabich! Of een mega lekkere gepofte aubergine uit de oven met geitenkaas. Yummmmm! Deze aubergineballetjes met couscous en champignons zijn ook een aanrader! En deze Italiaanse stoofschotel met aubergines en azijn (Caponata) is ook een klassier!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Stoofvlees met aubergine en paddestoelen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 3 reviews

Hoe maak je stoofvlees zonder vlees? Ik ging aan de slag met heerlijke vegetarische stoofvlees met aubergine en paddestoelen in rode wijn en dit werd een mooi vega alternatief voor boeuf bourgignon! Heerlijk mals en ook uitstekend gerecht voor tijdens de feestdagen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 90 min.
  • Total Time: 1 uur en 10 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Vegetarische gerechten
  • Method: Stoven
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote winterpeen (ca 150 gr)
  • 2 aubergines
  • 150 gr oesterzwammen
  • 150 gr kastanje champignons
  • 5 kruidnagels
  • 3 blaadjes laurier
  • 500 ml groente bouillion
  • 350 ml volle rode wijn
  • 2 flinke eetlepels appelstroop
  • olijfolie

Voor de ‘beurre manie’:

  • 20 gram (vegan) roomboter (op kamertemperatuur)
  • 20 gram bloem

Instructions

  1. Pel de uien en snipper deze. Pel de knoflook en pers deze uit. Schrap de wortel en snijd in blokjes.
  2. Verwarm een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook en wortel glazig.
  3. Ondertussen verwijder je de steel van de aubergines. Snijd het vruchtvlees in plakken van 1 cm, vervolgens in repen van 1 cm, maar daarna in rechthoekjes van 2 cm. (2x dobbelsteen formaat dus). Boen de oesterzwammen schoon en snijd in stukken. Boen de champignons en snijd in parten.
  4. Schep ui-mengsel uit de pan en zet apart. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie en bak hierin de aubergine rondom aan. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten zacht worden, maar blijf geregeld even doorroeren. Voeg daarna het uimengsel weer toe, samen met de oesterzwammen en champignons en bak samen nog 2 minuten door.
  5. Voeg de kruidnagels, laurier, bouillon en rode wijn toe en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur, plaats de deksel op de pan en laat de stoofschotel zachtjes garen gedurende 1 uur.
  6. Haal de deksel van de pan en roer de appelstroop er doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Om het stoofvlees en stoofvocht te binden maak je een ‘beurre manie‘ mengsel van de (plantaardige) roomboter & bloem. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en prak hier de bloem doorheen. Breek steeds een stukje deeg, ter grote van een knikker, af en roer door het stoofvocht om op te lossen. Ondertussen blijf je het mengsel inkoken en ga je door totdat je de gewenste dikte bereikt hebt. Serveer direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Glutenvrije tip: laat de ‘beurre manie‘ achterweg, maar zet na stap 5 het vuur iets hoger en onder constant roeren het stoofvlees wat in te dikken in plaats van te binden met bloem. In dat geval is het gerecht in ieder geval ook vegan.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan stoofvlees met aubergine wilt gaan maken!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

    • Je kunt bijna alles wel een dag (max 2) van tevoren klaarmaken. Goed laten afkoelen op het aanrecht en in gesloten bak(ken) in de koeling bewaren svp.

    • Hi Angela, dit recept x1 is voor 6 personen zoals beschreven. Let op, dit vega stoofvlees is ter vervanging van een portie 'normaal' stoofvlees, dus verwacht dat je er nog wel iets van aardappels of stokbrood en bijvoorbeeld een groente bijgerecht of salade bij serveert.

    • mijn eigen vuistregel is 50 % minder vloeistoffen toevoegen als een stoofvlees gerecht de slowcooker in gaat. In dit geval dus 50% van de bouillon en 50% van de wijn. De rest blijft gewoon hetzelfde en in de meeste gevallen gaat dit dan helemaal goed.

  • We vonden het heel erg lekker. Al zou ik er de volgende keer toch de helft minder kruidnagel en appelsiroop in doen. De kruidnagel heeft een heel dominante smaak en naar onze smaak mocht het gerecht minder zoet.
    Maar verder ... Héééér-lijk gesmuld en zeker ruim voldoende voor 6 personen.

    • Hi Flip, je zou bijvoorbeeld extra bouillon kunnen toevoegen, maar ook bier, bessensap of appelsap. Eet smakelijk in ieder geval!

  • prima recept voor kerst.
    Ook het serveren in de pannetjes lijkt ons leuk.

    Wat is de inhoud van de pannetjes en heb je nog een tip waar we die kunnen kopen?

    • Hi Maarten,
      ja die kleine pannetjes zijn heel leuk om dit recept in te serveren.
      Het zijn 'cocottes' van BK Cookware en ik zal een linkje opnemen in de tekst.
      Fijne feestdagen!

  • Zojuist dit heerlijke recept gemaakt voor ons vegetarisch kerstdiner in combinatie met Hasselback aardappelen. En het viel zéker in de smaak! Qua smaak en presentatie net echt stoof"vlees". Veel complimenten gehad. Ook bij ons hadden we misschien wat minder stroop moeten toevoegen. Het was een tikje aan de zoete kant maar nog steeds erg lekker.

  • Aanrader voor het kerstdiner! Hier een groot succes waarvan iedereen het recept vroeg. Het gerecht smaakt zoals een stoofvlees hoort te smaken. Door de vlezige structuur zijn de oesterzwam en aubergine (welke de smaak van het gerecht had opgenomen) perfecte vleesvervangers. Ik heb dit gerecht een dag eerder gemaakt en dat ging perfect. Op basis van een eerdere review hier heb ik 3 kruidnagels gebruikt en 2 laurierblaadjes voor de verhouding, tevens fruitstroop ipv appelstroop. Hiermee was de smaak wat mij betreft top en echt heel kerstig. :-)

    • hi Marloes, dit vind ik echt een super reactie om te lezen! Dank je wel en ben blij dat het jullie ook zo gesmaakt heeft!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

5 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

6 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago