Een goed stuk biefstuk is nooit weg. Maar behalve een biefstuk bakken kun je er ook een overheerlijke steak tartare van maken. Lekker met zo’n rauwe eidooier er in verwerkt, of serveer hem zelfs er gewoonweg bovenop.

Een goede steak tartare maken

Dit voorgerecht bestel geregeld in een restaurant, want het meest belangrijkste voor een goede steak tartare maken is uiteraard een premium stuk rundvlees. Een mooie biologische biefstuk bijvoorbeeld, maar het mag ook een lendestuk of ander mooi stuk van de koe zijn. Vergeet natuurlijk die rauwe eidooier niet, want dat hoort er gewoon bij. Erin of erop, maakt niet uit. Dit is een gerecht dat ook dikwijls zijn weg vindt naar de kersttafel. Check hier nog meer voorgerechten voor kerst.

Het vlees snijden we natuurlijk gewoon met de hand. Eerst in mooie repen en vervolgens in kleine blokjes en daarna breng je het minimaal op smaak. Maar welke smaakmakers kun je toevoegen aan steak tartare? Het liefst een beetje pit, zuurtje of juist zoet maken een mooie combinatie met het rauwe vlees. En ik vind het dan ook heel leuk om nog wat extra’s rondom het vlees neer te leggen zodat je tijdens het eten juist zelf nog wat van die smaakmakers kunt toevoegen bij elke hap.

Ingemaakte uitjes en augurken van Kesbeke

Breng je steak tartare op smaak met een gesnipperd uitje en fijngehakte augurkjes (die kleintjes). Nog beter: gebruik de ingemaakte uitjes en augurken van Kesbeke, die zijn er al fijngesneden en hebben een zoet-zuurtje te pakken en blijken ideale toppings voor bij je vlees. Maar je kunt ook extra fijngesneden kappertjes toevoegen, of vervang de ui door een gesnipperd sjalotje of zilveruitjes. Gebruik pittige piccalilly in plaats van mosterd! Zo zie je maark: je kunt alle kanten op met dit basisrecept voor steak tartare!

Tegenwoordig is het inmaken van groente een grote trend. Maar bij het Amsterdamse familiebedrijf Kesbeke is het al 70 jaar nooit anders geweest. Van diverse ingemaakte augurken, Amsterdamse zilveruitjes tot en met picallily en mosterd aan toe. De potten met de gele zegel zie je ook steeds vaker in horeca gelegenheden op de plank staan en dat is niet voor niets. Een stukje Hollandse trots en mooie aanvulling op je klassieke recepten zoals deze steak tartare.


Print

Recept: Steak tartare met tafelzuren

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je kunt fijngehakte biefstuk gebruiken en op smaak brengen met diverse tafelzuren en kruiden. Van uitjes en augurken tot mosterd en peterselie. Het rauw eidooier kun je aan het vlees toevoegen of er bovenop serveren.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Voorgerechten
  • Cuisine: Hollande keuken

Ingredients

Scale

  • 400 gram biefstuk van goede kwaliteit,
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie,
  • 1 eetlepel Worchestershire saus,
  • 2 theelepels Kesbeke (grove) mosterd,
  • 2 theelepels fijngehakte kleine augurken van Kesbeke,
  • 2 theelepels fijngesneden uitjes van Kesbeke,
  • 1 eierdooier,
  • peper & zout.

Voor erbij:

  • 1 stokbrood,
  • olijfolie,
  • lik (grove) mosterd van Kesbeke,
  • fijngehakte kleine augurken van Kesbeke,
  • fijngehakte uitjes van Kesbeke,
  • fijngehakte peterselie,
  • sla.

Instructions

  1. Haal de biefstuk 30 minuten van tevoren uit de koelkast om alvast op kamertemperatuur te komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
  2. Snijd het stokbrood in dunne plakjes en kwast deze lichtjes in, aan beide zijden, met olijfolie. Plaats op een rooster in de oven en bak deze 4-5 minuten per kant. Laat daarna afkoelen.
  3. Leg de biefstuk op een snijplank. Snijd tegen de draad in dunne plakken van 0,5 cm. Snijd de plakken in repen van 0,5 cm. En snijd deze vervolgens in dobbelsteentjes van 0,5 x 0,5 cm. Plaats de tartaar in een mengkom.
  4. Voeg de peterselie, worcestershiresaus, mosterd, augurkjes en uitjes toe. Breng op smaak met peper & zout en roer het geheel goed door.
  5. Verdeel een extra lik mosterd over 4 bordjes. Veeg het een beetje uit voor een speels effect. Plaats een bakring op de mosterd en schep hier steeds een kwart van het tartaar mengsel in. Druk een beetje aan en verwijder de ring. Leg in een boogje om het vlees heen: nog wat extra fijngehakte augurken, fijngehakte peterselie en fijngehakte uitjes.
  6. Serveer de steak tartare direct en geef er het gebakken stokbrood bij om de tartaar op de serveren.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Wil je liever geen eierdooier door de steak tartare? Je kunt er ook voor kiezen om deze dan uit het recept achterwege te laten. Voor de liefhebber kun je wel een kwarteleitje splitsen, plaats de dooier terug in een stukje schaal en plaats deze bovenop de steak tartare. Zo doen ze dat bijvoorbeeld bij restaurant Danel.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem thuis wilt gaan maken!

Dit artikel betreft een samenwerking met Kesbeke Fijne Tafelzuren. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een recept! We hebben het gister geprobeerd toen we zagen dat de biefstuk bij de albert hein in de aanbieding was. We koken weleens vaker nieuwe recepten maar dit was verre weg een van de lekkerste. Bedankt voor de tips! ;)

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago