Bijgerechten

Spaanse rijst met tomaten (Arroz Rojo)

Deze rode rijst pilav wordt ook wel Spaanse rijst met tomaten genoemd. Arroz Rojo is een heel bekend en geliefd bijgerecht voor Mexicaanse, TexMex en Spaanse gerechten.

Wat is Arroz Rojo?

De vertalling van Arroz Rojo is letterlijk rode rijst. Een heerlijk bijgerecht van geurige witte rijst die gegaard wordt in bouillon met tomaten. Je kunt hiervoor tomatensaus, tomatenpuree of simpelweg gepelde tomaten of ‘filetti’ gebruiken zoals ik deed. Dit recept wordt gemaakt met typisch Spaanse of liever Mexicaanse smaakmakers zoals knoflook, uien, komijn, oregano etc die er echt een smakelijk geheel van maken. Deze rode Spaanse rijst met tomaten is heel makkelijk om te maken maar gaat samen met heel veel gerechten.

Waar serveer je Spaanse rijst bij?

Rijst en tomaten combineren heel goed bij een stukje gegrild vlees, maar ook bij wraps en taco’s. Maak je dit Mexicaanse stoofvlees genaamd Barbacoa, dan kun je er ook Arroz Rojo erbij serveren. Deze gekleurde rijst doet het ook heel goed als vulling voor in een burrito of bij enchilada overigens. En wat dacht je van een hele gebraden kip van het spit met een portie Spaanse rijst? Geef de rode rijst gerust als bijgerecht met bijvoorbeeld gegrilde maiskolven als je een volgende keer weer gaat barbecuen. Check hier nog veel meer Tex Mex bijgerechten op een rijtje.


Print

Recept: Spaanse rijst (Arroz Rojo)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze rode rijst pilav wordt ook wel Spaanse rijst met tomaten genoemd. Arroz Rojo, Arroz Mexicano of is een heel bekend en geliefd bijgerecht voor Mexicaanse, TexMex en Spaanse gerechten. Met witte rijst die in bouillon met tomaten wordt gekookt.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 30 min.
  • Yield: 4 -6 personen
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Spaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 300 gram witte rijst (bijv. basmati)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 tl. gemalen komijn
  • 1 tl. gedroogde oregano
  • ½ tl.  ‘sweet’ smoked paprikapoeder (bijv. LaChinata)
  • 1 blik ‘pomodori a filetti’ (400 ml)
  • 500 ml (kippen)bouillon
  • 4 el. olijfolie, voor bakken

Instructions

  1. Verwarm een hapjespan met de olie en voeg de rijst toe. Bak de rijst op middelmatig vuur gedurende een paar minuten tot deze begint te kleuren.
  2. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak deze gedurende ene paar minuten glazig.
  3. Voeg komijn, oregano en cayennepeper toe en schep even kort om met de rijst. Schenk daarna de tomatenstukjes en de bouillon erbij en breng het geheel tegen het kookpunt aan. Verlaag daarna het vuur en plaats de deksel op de pan. Laat de Spaanse rijst pilav in 15 -20 minuten garen, tot de rijst mooi beetgaar is.
  4. Haal van het vuur en laat 5 minuten staan, roer daarna de Arroz Rojo goed door en serveer meteen.

Buen Provecho!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor rode spaanse rijst bekend als Arroz Rojo of Arroz Mexicano wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Bento Box recepten

Met het einde van de zomervakanties in zicht is het hoog tijd voor wat #BackToSchool…

1 dag ago

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

3 dagen ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

6 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

1 week ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

2 weken ago