Soep Recepten

Rode Linzensoep (mercimek çorbası)

Het is weer ‘Meatless Monday’ ! En speciaal voor vanavond heb ik een snelle, vegetarisch rode linzensoep op het menu staan. Peulvruchten zitten boordevol eiwitten en zijn dus ideaal al vleesvervanger! Deze snelle rode linzensoep is ideaal voor de doordeweekse dag. En de smaken uit de Mediterrane keuken komen perfect samen in dit dampende bordje met ‘goodness’.

Wat is mercimek çorbası ?

In Turkije wordt een rode linzensoep ook wel mercimek çorbası genoemd. Een ‘corba’  is namelijk een huisgemaakte soep, en in landen zoals Turkije maar ook het voormalige Yoegoslavie komen deze in heel veel varianten. Linzen zijn echter een heerlijk eiwitrijke peulvrucht. Ze maken je soep niet alleen lekker romig, maar zijn ook ideaal geschikt als basis voor een vegetarische maaltijd.

Nog meer recepten met linzen

Peulvruchten zijn niet alleen heel lekker, maar bovenal ook heel gezond om (veelal vegetarische) gerechten mee te maken. Krijg je geen genoegen van deze Turkse rode linzensoep? Probeer dan ook zeker nog een van onze andere recepten met linzen in de hoofdrol:

Eet smakelijk!


Print

Recept: Rode Linzensoep (mercimek çorbası)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Turkse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 sjalotjes, ontveld,
  • 2 teentjes knoflook, ontveld,
  • 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt,
  • klein handje verse korianderblad,
  • 1 theelepel Ras el Hanout kruiden,
  • 1 blik gepelde tomaten van goede kwaliteit (bij. Circo),
  • 80 gram rode linzen,
  • 2 eetlepels bulgur *,
  • zout en peper,
  • olijfolie.

(*TIP:  Vervang de bulgur door hennepzaad voor een glutenvrije variant!)

Extra: food processor.

Instructions

  1. Stop de sjalotjes, knoflook, bleekselderij en korianderblad in de keukenmachine en maal fijn. Gebruik desnoods de ‘pulse’  knop, want het mag nog best grof van structuur zijn.
  2. Verhit een scheutje olie in een (kleine) soeppan en bak hierin het sjalot mengsel met de Ras el Hanout kruiden, gedurende 2 minuten zacht. Giet de inhoud van het blik gepelde tomaten erbij en knijp de tomaten een beetje fijn met de handen. Vul het blik vervolgens met warm water en schenk ook erbij in de pan.
  3. Spoel de linzen af onder een stromende kraan, giet af en voeg toe aan de soep. Doe de deksel op de pan en breng de soep aan de kook gedurende 10 minuten.
  4. Tot slot voeg je de bulgur toe en laat nogmaals 5 minuten doorkoken. Mocht je hennepzaad willen gebruiken kook deze dan niet te lang mee, maar voeg pas toe aan het einde van de bereidingstijd.
  5. Het is een vrij ‘grove’ linzensoep, maar je kunt hem eventueel nog fijn pureren met behulp van een staafmixer.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago