Vlees Recepten

Ovenschotel met lamsvlees en aardappel (Shepherd’s Pie)

Winterse gerechten staan veelal bekend als pure comfortfood! Van gestoofd vlees, dikke sauzen, romige purees’ en meer! Deze ovenschotel met lamsvlees en aardappel puree is echt een aanrader voor koude dagen. Na een hap wil je het liefst in je bord springen en je compleet onderdompelen in die smaakvolle en hartige weldaad van dit gerecht bekend als ‘shepherds pie’.

De Britse plattelands ovenschotel met lamsvlees en aardappel

Dit is een traditioneel Brits recept waar je echt alle kanten mee uit kunt. ‘Shepherds pie‘ of ‘cottage pie‘ wordt van oudsher gemaakt met restjes vlees en groenten dat je omhanden hebt. Het heerlijke gebakken of gestoofde vlees wordt bedekt met een laag aardappelpuree en vervolgens afgebakken in de oven. Je kunt deze ovenschotel met lamsvlees en aardappel dus zo magertjes of bomvol maken als je zelf wilt. Als je nagaat dat het van origine een plattelands gerecht is om van weinig iets speciaals te kunnen maken, dan zit je eigenlijk altijd wel goed. De groenten die meegebakken worden kun je natuurlijk ook nog volop mee variëren, dus maak gerust je groentelade van de koelkast eens leeg. Ik heb in ieder geval twee mooi variaties voor je op de site staan.


Verschil Cottage Pie en Shepherds Pie

Ik heb eerder al eens het recept en video voor het maken van ‘cottage pie‘ gedeeld op de site. Het gerecht reffereert naar de ‘cottage’ waar het personeel van Engelse landhuizen woonden en waar de keuken sober was. Er werd ook regelmatig met restjes vlees gekookt dus werd dit met de ‘cottage pie‘ even extra lekker geserveerd. In mijn recept gebruik ik rundergehakt in combinatie met wortels, champignons en tomaat, waardoor het een vrij goedkoop recept wordt. In onderstaand recept voor ‘sheperds pie‘ doe ik echter een ode aan de schapenherders van het platteland. Maak een heerlijke ovenschotel met gestoofde lamsschenkel met wortel, doperwtjes, rozemarijn en tijn en dus weer die toplaag van aardappelpuree. Je begrijpt dus waarom voor velen ‘cottage pie‘ en ‘shepherds pie‘ eigenlijk als een en hetzelfde gerecht worden gezien. Maar het laat voor een ieder wel ruimte over om te variëren dus met wat je net om handen hebt. Hier op Betty’s Kitchen website zijn het dus twee best verschillende recepten en smaaksensaties geworden.

Nog meer ovenschotels om van te smullen

Ziet deze ‘Shepherds Pie‘ er niet overheerlijk uit? Zo lekker zacht van smaak! Maar uiteraard heb ik naast deze ovenschotel met lamsvlees en aardappel nog veel meer lekkere ovenschotels om van te smullen! Zo is deze tartiflette met kaas, spek en uien een echte Franse wintersport klassieker, maar zeker een aanrader tijdens koude winterse dagen! Mijn familie maakt van oudsher ook een laagjes ovenschotel van plakjes aardappel, gehakt en aubergines, iets zegt me dat jij deze ‘musaka’ ovenschotel ook heel fijn gaat vinden! Ga jij liever voor vegetarisch? Dan is deze ovenschotel met gnocchi en raapstelen ook een aanrader! Ook lekker: check hier 10x recepten met stoofvlees maken!


Print

Recept: Ovenschotel met lamsvlees en aardappel (Shepherd’s Pie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een traditioneel Brits recept waar je echt alle kanten mee uit kunt. Shepherds pie of cottage pie wordt van oudsher gemaakt met restjes vlees en groenten die je omhanden hebt. Het heerlijke stoofvlees wordt bedekt met een laag aardappelpuree en afgebakken in de oven. Je kunt deze ovenschotel maken met bijvoorbeeld lamsschenkel of lamsschouder. Maar ook lams- of rundergehakt of zelfs kippenvlees. Varieer er lekker op los dus!

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale
  • 800900 gr lamsschenkel
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 4 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 300 wortel, in blokjes
  • 200 gr doperwtjes
  • 1 liter rundvlees bouillon
  • 2 el azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde tijmblaadjes
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 25 gr roomboter
  • 25 gr bloem

Voor de aardappelpuree:

  • 1.5 kilo kruimige aardappels
  • roomboter
  • scheutje melk
  • peper & zout

Extra:

  • braadpan
  • kookpan
  • pureestamper
  • ruime ovenschaal (bijv. 20 x 30 cm)

Instructions

  1. Dep de lamschenkels droog met keukenpapier. Smelt een beetje boter in een hapjespan en bak de schenkels op middelhoog vuur rondom lichtbruin in 5 minuten. Schep daarna uit de pan in een diep bord en zet apart.
  2. Voeg eventueel een beetje extra boter toe en bak de sjalotten, wortels en bleekselderij zacht op middelhoog vuur gedurende 3-4 minuten. Schil alvast zo’n 250 gram aardappels (van de aardappelpuree) en snijd in piepkleine blokjes.
  3. Voeg de aardappels toe aan de pan samen met de laurier, tijm, rozemarijn en oregano. Blus het geheel af met de bouillon, leg de lamsschenkels terug in de pan en breng het geheel aan de kook. Plaats nu de deksel op de pan, verlaag het vuur en laat de lamsschenkels in 2.5 uur zachtjes gaar stoven.
  4. Schil de rest van de aardappels, snijd in parten en breng aan de kook in een ruime pan met water en een snuf zout. Meestal hebben deze slechts 15 – 20 minuten kooktijd benodigd. Giet daarna af en stamp met de boter tot puree met behulp van een pureestamper. Tot slot stamp je er tevens de verwarmde melk doorheen tot je een mooie gladde puree hebt. Laat de puree afkoelen.
  5. Ondertussen kun je ook alvast de doperwtjes koken tot ze gaar zijn. Gebruik je erwtjes in pot? dan hoeven deze enkel afgegoten te worden. Voeg de erwtjes aan het einde van de stooftijd toe aan de lamsschenkels.
  6. Om het stoofvocht te binden maak je een mengsel van gelijke delen boter & bloem. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en prak hier simpelweg de bloem doorheen. Breek steeds een stukje deeg, ter grote van een knikker, af en roer door het stoofvlees. Deze manier voorkomt ‘klontjes’ bloem en wordt ook wel ‘ beurre manié’  genoemd. Breng tot slot het stoofvlees op smaak met zout & peper.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Vet de ovenschaal in met een beetje olie of boter. Schenk het stoofvlees in de schaal en verdeel evenredig. Lepel de aardappel puree hier overheen en spreid ook goed uit. Trek met een vork een ruitjes patroon bovenop en verdeel een beetje extra boter in piepkleine blokjes of lepel een scheutje extra melk over de bovenkant.
  8. Plaats de shepards pie in de oven en verwarm deze gedurende 25 – 30 minuten of tot de bovenkant goudbruin begint te kleuren. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt in dit recept zowel verse kruiden gebruiken, maar ook gedroogde kruiden, net wat je op voorraad hebt. De vuistregel is dat 1 el verse fijngehakte kruiden staat aan 1 tl gedroogde variant.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze ovenschotel met lamsvlees en aardappelpuree, ook wel ‘Shepherds Pie’ genaamd.


Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 dag ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

4 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

5 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago