Koekjes recepten

Macadamia koeken met witte chocolade (video)

Als er een koekje is waar ik heel graag mijn tanden in zet, dan zijn het wel deze homemade macadamia koeken met witte chocolade. Het zijn lekkere stevige en dikke koeken, maar nog zacht van binnen.. Oeh la la die wil je proeven!

Zelf koekjes bakken met macadamia noten

Zelf koekjes bakken doe ik al van jongs af aan in het weekend. Niet elk weekend hoor, maar het is wel uitstekende bezigheid voor met kids. Hoewel mijn basis recept voor zanddeeg maken vaak geraadpleegd wordt en o.a. zeer populair is onder kids die beginnen met bakken. Zijn deze robuuste Macadamia koeken met witte chocolade een absolute favoriet onder de volwassen! Het is die combinatie van een stevig koekje dat nog lekker zacht van binnen is, maar wel met een goede crunch van de macadamia noten en de perfecte balans tussen zoet en zout!

Dikke robuuste koeken maken.

Dit recept staat garant voor wat dikkere koeken. Daar ben ik onlangs een speciaal trucje voor tegen gekomen in de instastories van @eefsfood. Je krijgt er tevens mooie ronde koeken van en ze scheuren aan de bovenkant dan ook een beetje voor dat extra robuuste uiterlijk. Uiteraard neem ik die baktip ook meteen mee in de receptvideo voor deze macadamia koeken met chocolade.

Nog meer lekkere koekjes recepten

Naast deze geweldige macadamia koeken heeft dit cookiemonster nog veel meer lekkere koekjes recepten in petto voor jullie. Zo ben ik helemaal fan van deze super gemakkelijke 7x koekjes met gecondenseerde melk. Maar zelf gemaakte gevulde speculaas koeken zijn ook grote favoriet bij ons thuis. Binnenkort komt ook nog het recept voor haverkoeken met cranberry online! En zet onze Nanda graag haar tanden in deze pindakaas koekjes met abrikozen. Ook erg lekker: deze robuuste Italiaanse Sbrisolona koek met sinaasappel! Geniet er in ieder geval van!


Recept video: Macadamia koeken

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Macadamia koeken met witte chocolade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als er een koekje is waar ik heel graag mijn tanden in zet, dan zijn het wel deze homemade macadamia koeken met witte chocolade. Het zijn lekkere stevige en dikke koeken, maar nog zacht van binnen.. Oeh la la die wil je proeven!

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 10 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 150 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 gram fijne suiker
  • 1 theelepel vanile extract
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 260 gram zelfrijzend bakmeel *
  • Halve theelepel baking soda
  • flinke snuf zout
  • 80 gram witte chocolade in grove stukken gehakt (50 gram in deeg + 30 bovenop)
  • 100 gram macadamia noten (liefst ongezouten), grof gehakt

(* in plaats van zelfrijzend bakmeel kun je ook 260 gram bloem + 2 theelepels bakpoeder gebruiken)

Extra:

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden (195 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Mix in de keukenmixer met garde de boter en de suiker romig gedurende een paar minuten. Voeg de vanille toe en vervolgens de eieren. Blijf kloppen tot alles goed vermengd is.
  3. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de baking soda en het zout. Wissel nu eventueel de garde om voor een deeghaak en voeg het bloemmengsel toe en blijf draaien tot je een egaal koekjes deeg hebt.
  4. Voeg daarna pas 50 gram gehakte witte chocolade en alle macadamia noten toe. Kneed nog eventjes met de deeghaak door om alles goed te vermengen. Je kunt het deeg nu eventueel in folie wikkelen en max 1 dag in de koelkast bewaren. Zo kun je het vers afbakken voor visite later op de dag.
  5. Gebruik een ijsscoop om 5 bolletjes koekdeeg op een bakplaat te plaatsen. Let op! die ruimte hebben ze ook echt nodig! Druk vervolgens de overgebleven witte chocolade zachtjes in de bovenkant van de bollen. Bak de macadamia koeken gedurende 15 minuten in de oven, dan zijn ze nog een klein beetje zacht van binnen.
  6. Mocht je een kleine springvorm of metalen bakring hebben, gebruik deze dan om de vers gebakken koeken te ‘swirlen‘. Plaats de vorm rondom elk koekje en met een soepele ronddraaiende beweging maak je de koeken perfect rond en druk je het zachte deeg wat samen tot een dikkere koek. Het is niet erg als de bovenkant dan een beetje scheurt, dat geeft namelijk een mooi rustiek uiterlijk.
  7. Verplaats daarna de macadamia koeken naar een rooster en laat volledig afkoelen!

Eet smakelijk!

Notes

Bewaartip: ongebakken koekjesdeeg kun je altijd invriezen. Maak daarvoor een dikke rol van het deeg, snijd desnoods al in 10 plakken, en wikkel de rol volledig in huishoud folie en plaats max. 3 maanden in de vriezer. Eenmaal afgebakken en afgekoelde koeken bewaar je max. een week in een afgesloten trommel in de voorraadkast of aanrecht.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze macadamia koeken wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago