Koekjes recepten

7x Koekjes met gecondenseerde melk

Heb je een feestje, verjaardag of High Tea in de planning? Of misschien hou je wel van simpelweg een koekje bij de koffie? Maak dan zeker eens deze eenvoudige koekjes met gecondenseerde melk en zonder ei. Met maar liefst 7 variatierecepten kun je elke dag van de week een ander koekje serveren!

Koekjes  met gecondenseerde melk maken

Een goed koekjes recept is nooit weg! En deze super gemakkelijke koekjes met roomboter gecondenseerde melk en lekker zijn dan ook de favoriet van Nieuw-Zeelandse TV kok Annabel Langbein. Ze bevatten geen eieren, zijn boterzacht en hebben eigenlijk wel wat weg van roomboter spritsen. Van onderstaand basis recept maak je totaatl 7 portiers, die je overigens gewoon kunt invriezen. Deze porties kun je elk dan weer aanvullen met heerlijke en soms knapperige toppings zoals lavendel, chocolade, noten, rozijnen etc. zodat je er een echte proeverij van koekjes van kunt maken. Dus bij deze maar liefst 7x koekjes met gecondenseerde melk voor bij een lekker kop thee.

Nog meer koekjes recepten

Heb je de smaak te pakken? Naast deze 7 variatie recepten voor koekjes met gecondenseerde melk en zonder ei kun je ook aan de slag met een ander geweldig basisrecept namelijk zanddeeg koekjes maken. Je kunt zowel de zanddeeg maar ook deze gecondenseerde melk-koekjes versieren met glazuur. Of ga zelfs nog een stapje verder en maak deze overheerlijke jamkoekjes (Thumbprint cookies). Maar je kunt ook het deeg met een leuk motief of tekst uitsteken met behulp van een koekjes uitsteker. Neem hier een kijkje bij al onze koekjes recepten.


Heb je deze al in huis?


Print

Recept voor koekjes met gecondenseerde melk en zonder ei

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een recept voor de meest eenvoudige koekjes ter wereld. namelijk met bloem, roomboter en gecondenseerde melk. Zonder eieren dus! Qua toppings kun je heerlijk varieren dus ik geef maar liefst 7 variaties met deze koekjes met gecondenseerde melk.

Ingredients

Scale
  • 500 gram boter
  • 225 gram fijne suiker
  • 6 el. gecondenseerde melk
  • een paar drupjes vanille extract
  • 675 gram (gezeefde) bloem
  • 4 tl. bakpoeder
  • smaakmakers (zie 7 variaties hieronder)

Instructions

  1. Klop met de keukenmixer de boter en de suiker smeuïg, gedurende een paar minuten. Voeg de gecondenseerde melk en vanille toe en klop nogmaals door. Meng de bloem met de bakpoeder en roer dit met deeghaken (of simpelweg een stevige houten spatel) goed door.  Verdeel het deeg in 7 porties. Tot hier kun je het deeg voor koekjes met gecondenseerde melk voorbereiden en invriezen.
  2. Kneed vervolgen de smaakmakers (zie hieronder) erdoor en leg het deeg 15 minuten in de koelkast om even te koelen. Ondertussen verhit je de oven voor op 160 graden Celcius (145 hete lucht). Bekleed je bakplaten met bakpapier.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en rol er (per portie) balletjes van, ter grootte van een walnoot. Leg deze op de bakplaat en druk een beetje plat met je handpalm. Voeg eventueel de decoratie toe (zie hieronder) en bak in 20 minuten licht bruin en gaar in de oven.
  4. Laat de koekjes met gecondenseerde melk eerst 10 minuten op de bakplaat afkoelen en leg daarna op een rooster.
  5. Bewaren doe je in een luchtdichte pot en dan blijven ze zeker nog een paar weken goed.

Notes

Smaakmakers & variatie recepten:

1. Carnevalskoekjes

Rol de bolletjes deeg van 1 portie door discodip. Druk ze daarna een beetje plat.

2. Lavendelkoekjes

Meng 3 eetlepels eetbare lavendelblaadjes door 1 portie van het koekjesdeeg. Kwast de koekjes licht in met water en bestrooi met lavendelsuiker (meng 100 gram suiker en 1 eetlepel lavendelblaadjes in de keukenmachine).

3. Amandelbiscuits

Meng een halve theelepel amandelextract door 1 portie koekjesdeeg. Versier de koekjes met een geblanceerde (halve) amandel.

4. Gemberkoekjes

Meng 1 theelepel gemalen gemberpoeder + 2 eetlepels gehakte gemberbolletjes (stemgember) door 1 portie van het deeg.

5. Hazelnoot-Chocoladekoekjes

Meng 1 eetlepel cacao + 3 eetlepels fijngehakte pure chocolade + 2 eetlepels fijngehakte hazelnoten door 1 portie van het deeg. Versier de koekjes met gesmolten pure chocolade en wat extra fijngehakte hazelnoten.

6. Rozijnen-Cornflakeskoekjes

Meng 3 eetlepels rozijnen + 6 eetlepels (licht gestampte) cornflakes door 1 portie van het koekjesdeeg.

7. Cranberrykoekjes

Meng 4 eetlepel grof gehakte cranberry’s + 4 eetlepels grof gehakte witte chocolade door 1 portie van het deeg.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

12 uur ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago