Het recept voor deze Italiaanse Amaretti koekjes is zo eenvoudig en makkelijk om te maken. Deze amandelkoekjes of ‘bitterkoekjes’ zijn dan ook niet voor niets een van mijn favoriete koekjes uit de Italiaanse keuken en ze zijn ook nog eens glutenvrij!

In Nederland hebben we kokos makroken, maar in Italie hebben ze amaretti – een zachte Italiaanse amandelkoekjes. De basis is namelijk ook hier weer luchtig geklopt eiwit, maar dan met amandelmeel en suiker. Om ze hun typische vorm te geven maak je eerste een rol van het zachte deeg, snijd deze in plakjes en wentelt ze door poedersuiker heen. Let op, dit zijn niet die vrij harde amandel ‘bitterkoekjes’ die je misschien kent uit de supermarkt. Onderstaand recept geeft echte brosse – maar nog steeds lekker zacht van binnen – Italiaanse Amaretti koekjes die je met name in Noord-Italie tegenkomt. Ik moet je waarschuwen: je gaat het niet bij een stuk kunnen houden!

Gebruik voor dit recept gerust eiwitten uit een flesje. Ga je echter hele eieren splitsen? Dan kun je met de overgebleven eidooiers ook weer lekkere recepten maken. Neem gerust hier een kijkje voor het overzicht.

Nog meer Italiaanse koekjes recepten

In het land van de espresso’s en cappuccino’s is het niet zo gek dat men er ook dol is op koekjes en zoete deegwaren. Vaak worden knapperige koekjes zelfs even in de koffie gedoopt om zachter te maken. Je vindt dan ook nog meer Italiaanse koekjes recepten hier op de website. Maak bijvoorbeeld eens zelf Italiaanse cantuccinin koekjes. Ken je overigens ook al deze amandel-kruimelkoek genaamd Sbrisolona? Dat is ook een heel lekker recept! Daarnaast komt er binnenkort ook nog een recept voor hazelnoten-amaretti met chocolate online! Nog een tip: maak eens een echte Italiaanse ‘affogato’ koffie dessert met ijs en een verkruimeld koekje!


Print

Recept: Italiaanse Amaretti Koekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

In Italie is men dol op koekjes bakken. Deze Italiaanse Amaretti koekjes heten ook wel amandelkoekjes of bitterkoekes. Het recept is heel eenvoudig te maken met geklopte eiwitten, amandelmeel en Amaretto. Dit zijn beetje brosse – maar nog steeds lekker zacht van binnen – koekjes die je met name in Noord-Italie tegenkom

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 12 -16 minuten
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 2 eiwitten (60 gram), op kamertemperatuur
  • snufje zout
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram amandelmeel
  • 2 el amaretto *
  • 100 gram poedersuiker

Extra:

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius (175 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout in een vetvrije kom.
  3. Meng ondertussen de suiker met amandelmeel goed door.
  4. Voeg meel, suiker en amaretto toe aan de stijfgeklopte eiwitten en spatel rustig door. Het zal behoorlijk indikken en zelfs op smeuïg amandelspijs gaan lijken. Verdeel het deeg in tweeen en vorm hier 2 dikke rollen van met een doorsnede van 3 cm.
  5. Stop de poedersuiker in een breed bord en wentel hier de rollen doorheen. Leg op een snijpklank en snijd elke rol in 8 plakjes. Wentel de snijvlakken ook door de poedersuiker en leg ze evenredig op de bakplaat.
  6. Schuif de plaat in het midden van de oven en bak de amaretti koekjes gedurende 12-16 minuten, of tot de scheurtjes bruin worden.
  7. Haal uit de oven, laat 1 minuut staan op de warme plaat en verplaats daarna de koekjes naar een rooster en laat volledig afkoelen. Je kunt ze hierna gerust 1 week in een koektrommel bewaren.

Eet smakelijk! Groetjes.

Notes

*Liever geen alcohol in je koekje? Je kunt de Amaretto ook vervangen door gelijke hoeveelheden Monin koffiesiroop in ‘Abrikoos’ bijvoorbeeld.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse amandelkoekjes genaamd Amaretti wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hoi Betty,
    Wat een leuke site heb je, allemaal verleidelijke recepten, ik houd er van! Nu wilde ik even jouw Italiaanse Amaretti koekjes maken, zien er zo lekker uit. Maar nu viel het me op dat bakpoeder wel in de bereiding wordt vermeld maar niet in de ingrediëntenlijst staat. Ik schat zo een half zakje maar dat is maar en gok. Ik hoor graag van wat echt de bedoeling is. Bedankt alvast en succes verder met je site.
    Groet, Ronaldo

    • Hi Ronaldo,
      officieel gaat er geen bakpoeder in deze koekjes, maar het kan geen kwaad. Ze worden hooguit iets luchtiger.
      Maar voor de zekerheid zal ik het even uit het recept halen. Bedankt voor het doorgeven en eet smakelijk!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago