Ben jij ook dol op hummus? Maak dan eens deze hummus bowl met aubergines uit de oven. Het is een heerlijke vegan maaltijd en past perfect op deze Meatless Monday! Of je nu gaat voor eigengemaakte hummus of kant-en-klare hummus uit de winkel: dit is een recept boordevol vezels, eiwitten en vitamines om van te smullen!

Geroosterde aubergines topping voor je hummus bowl

Tijdens de lunch geniet ik regelmatig van brood met hummus! Bovenal vind ik eigengemaakte hummus zoveel lekkerder dan eentje uit de winkel. Die volromige kikkererwten dip schep je steeds met de hand op met stukken platbrood en breng je rechtstreeks naar je mond. Zoals men in het midden-oosten ook doet. Deze geroosterde aubergines zijn dan ook een heerlijke topping voor je hummus bowl en maakt er als het ware een complete lunch of avondmaaltijd van. Maar ook als borrelhap doet dit recept het heel goed op tafel. Enne.. het is ook nog eens compleet vegan!

Hoe maak je een hummus bowl met aubergine?

Schep je hummus in een ruime bord of kom, maak een kuiltje in het midden en vul deze met verrukkelijke toppings. Zo kun je bijvoorbeeld een hummus bowl met gebakken champignons maken. Maar dus ook en hummus bowl met aubergines. Die rooster je namelijk helemaal zacht in de oven en is dankzij de vlezige structuur een heerlijk alternatief voor een stukje vlees. Probeer het eens uit en laat me weten of jij net zo fan wordt van dit soort hummusbowls als ik! Ook lekker: maak eens baba ganoush dip van geroosterde aubergines klaar!

Nog meer lekkere recepten met aubergines

Niet alleen deze hummus bowl met aubergine is hier grote favoriet thuis! Uiteraard vindt je nog veel meer lekkere recepten met aubergines terug op deze website! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gevulde aubergine rolletjes met tomatensaus? Of ga voor de Italiaanse klassieker: Aubergine Parmigiana met parmaham en parmezaanse kaas! Yummmmmmm! Je kunt van gebakken aubergine ook een verrukkelijke tapa maken. Daarnaast is de aubergine ook onmisbaar in deze franse klassieker voor Ratatouille maken! Geniet dus heerlijk van aubergines want het is zo’n lekkere en veelzijdige groente!


Print

Recept: Hummus Bowl met aubergine

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ben jij ook dol op hummus? Maak dan eens deze hummus bowl met aubergines uit de oven. Het is een heerlijke vegan maaltijd en past perfect op deze Meatless Monday! Of je nu gaat voor eigengemaakte hummus of kant-en-klare hummus uit de winkel: dit is hummus recept voor de lunch of diner. Of deel hem lekker tijdens een borrel

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 90 minuten
  • Total Time: 1 uur en 45 minuten
  • Yield: 2-3 personen
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Libanese keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Voor de geroosterde aubergines:

  • 2 aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 el olijfolie
  • sap van halve citroen
  • 1 tl paprikapoeder
  • 05. tl zout
  • flinke snuf peper.

Voor de Hummus Bowl:

  • 200 gr hummus kikkererwten dip (homemade)
  • 3 el pijnboompitten (optioneel)
  • plakjes augurk
  • verse koriander of peterselie
  • paprikapoeder
  • pita broodjes

 

Extra:

  • ovenschaal

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht) en plaats een rooster net onder het midden.
  2. Was de aubergines en verwijder het groen. Snijd de aubergines in de lengte door. Leg op het snijvlak en snijd nogmaals in de lengte door. Je hebt nu 8 lange repen. Snijd elke reep in stukken van 2 cm dikte en leg alle stukken in een ovenschaal.
  3. Pel en pers de knoflook uit. Stop in een kommetje met de olijfolie, het sap van een halve uitgeperste citroen, de paprikapoeder, zout en peper. Roer goed door elkaar en giet dit over de aubergine stukken. Hussel met je handen goed door.
  4. Plaats de schaal in de oven en rooster de aubergines gedurende 90 minuten. Na elk half uur bakken schep je de aubergines even goed om zodat alle sappen en kruiden goed verdeeld worden. (Totaal 3x omscheppen dus.) TIP: Het roosteren van de aubergines kun je tevens ook enkele dagen van tevoren doen. Bewaar je geroosterde aubergines in de koelkast in een afgesloten pot, voeg desnoods extra olie toe zodat alles bedekt is.
  5. De tussentijd kun je eventueel gebruiken om je pijnboompitten te roosteren en om eventueel je hummus te maken (zie ook notes).
  6. Schep de hummus in een brede bowl of diep bord en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Plaats nu de lepel in het midden van de bowl en draai het bord rond terwijl je een kuiltje maken in de hummus. Lepel hier de geroosterde aubergines in. Top de hummus bowl met aubergines af met de pijnboompitten, plakjes augurk. Bestrooi tot slot met gehakte verse koriander of peterselie en een lekkere snuf paprikapoeder. Serveer direct!

Notes

Voor je begint aan dit recept: is je hummus reeds klaar? Of ga je die vooraf nog bereiden volgens dit recept? Zorg er bij gedroogde kikkererwten dan wel voor dat je deze een nacht van tevoren laten weken in water. Zelf maken zorgt dus nog wel voor extra bereidingstijd. 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze hummus bowl met aubergines uit de oven wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Panna Cotta met perzik en amandel

De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…

3 dagen ago

Kippenlevertjes met pasta

Heb je wel eens 'orgaanvlees' gegeten? Dat is vlees dat afkomstig is van de ingewanden…

4 dagen ago

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

6 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

7 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

1 week ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

2 weken ago