Heb jij wel eens leftover aardappel puree? Ik maak hier regelmatig hartige pancakes van en die eten we dan de volgende dag voor de lunch! Deze aardappel pannenkoekjes vullen goed en kun je zowel zoet als hartig beleggen!

Zelf aardappel pannenkoekjes maken

Ik ben zo iemand die eigenlijk nooit de aardappels voor de puree afweegt. Simpelweg kook ik ze gewoon per kilo en maak er vervolgens puree van. Maar met slechts 3 eters in huis zit ik wel altijd met een overschot aan aardappel puree aan het einde van de avond. Mijn moeder had daar vroeger al een mooie oplossing voor: ze verwerkte de puree gewoonweg in pannenkoeken beslag en je kreeg er overheerlijke en vullende hartige pancakes met aardappel van.

Toppings voor hartige pancakes met aardappel

Het maakt hierbij niet uit of je een dikke kruimige puree hebt, of misschien een hele fijne en wat zalvige puree. Je kunt namelijk altijd een beetje meer melk of juist bloem toevoegen om het beslag voor hartige pancakes in de juiste dikte te krijgen. Ik hoop dat jullie dit ook een overheerlijk recept gaan vinden voor je aardappel kliekjes! Top de aardappel pannenkoekjes af met bijvoorbeeld maple siroop, echt waar, die zoet-zout combinatie is fantastisch! Of ga voor een heerlijke uitgebreide lunch en serveer er een (halve) avocado, wat spinazie en een gebakken ei bovenop. Een beetje geraspte kaas of juist roomkaas is ook erg lekker om erbij te serveren!

Nog meer lekkere recepten met aardappels

Nu zijn deze hartige pancakes met aardappel natuurlijk verrukkelijk! Maar wij Nederlanders zijn echte ‘aardappeleters’. Je vind daarom nog veel meer lekkere recepten met aardappels in de basis terug op deze website. Wat dacht je bijvoorbeeld van een witlof stamppot met worst en piccalily? Of maak een overheerlijke Britse Cottage pie met aardappelpuree en gehakt. Tijdens de wintersport was de Franse tartiflette aardappel schotel met spek en kaas ook grote favoriet onder de vakantiegangers! En in Spanje krijgen we geen genoegen van de tortilla aardappel omelet als tapas! Ook lekker: maak eens zelf Italiaanse gnocchi met bijvoorbeeld pompoen! Dat wordt lekker genieten van aardappels!


Print

Recept: hartige Pancakes met aardappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb jij wel eens leftover aardappel puree? Ik maak hier regelmatig hartige pancakes van en die eten we dan de volgende dag voor de lunch! Deze aardappel pannenkoekjes vullen goed en kun je zowel zoet als hartig beleggen! Wat dacht je van bijvoorbeeld te serveren met een gebakken ei, spinazie en avocado?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 10 pancakes 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • 1 theelepel gedroogde (Italiaanse) kruiden
  • 250 ml (plantaardige) melk
  • 180 gram bloem
  • 250 gram aardappelpuree *

Toppings:

  • besmeren met roomkaas of kruidenkaas,
  • gebakken eitje ‘on top’
  • gepocheerd eitje kan ook!
  • geraspte kaas of verbrokkelde feta
  • halve avocado in plakken
  • kiemgroenten
  • en/of overgieten met maple syrup

Instructions

  1. Kluts de eieren goed los in een ruime kom met het zout, de kruiden en de melk.
  2. Voeg de bloem toe en klop het geheel nogmaals door.
  3. ‘Verkruimel’ nu met je handen de aardappelpuree boven de kom en roer het geheel goed door met de garde. Je zou een gebonden pancake beslag moeten krijgen en je moet het gemakkelijk kunnen lepelen, zonder dat het teveel uitloopt in de pan.
  4. Voeg gerust iets meer bloem toe om in te dikken. Of juist een beetje melk om het dunner te maken. Stamppot aardappelen zijn bijvoorbeeld vrij droog en vragen dan om iets meer melk.
  5. Verwarm een grote koekenpan of bakplaat en laat hierin een beetje boter smelten. Schep met een sauslepel hoopjes beslag en laat ca. 2 minuut bakken op middelhoog vuur. Zodra de bovenkant gestold is draai je de hartige pancakes om met behulp van een spatel. Bak de andere kant ook ca 2 minuten. De pancakes zouden van binnen helemaal gaar moeten zijn.
  6. Serveer direct met toppings naar keuze!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

(* de aardappel puree die je gebruikt dient afgekoeld te zijn. Mag ook rechtstreeks uit de koelkast gebruiken na max. 2 dagen bewaard te zijn geweest)

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hartige pancakes met aardappel puree wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago