Ga je binnenkort aan de slag met een kalkoen braden? Dan mag deze (zoete) compote van cranberries natuurlijk niet ontbreken op tafel. Cranberrysaus hoort nou eenmaal bij Thanksgiving en kerst, maar is bovenal zeer eenvoudig om zelf te maken.

Cranberrysaus of Cranberry compote?

Gebraden vlees, wild of gevogelte (bijv. deze hele kalkoen) combineert heel fijn met een zoete saus. Omdat het najaar en met namelijk de winter HET oogstseizoen van de cranberry is, kom je deze rond de feestdagen veelvuldig tegen op tafel. Je kunt tegenwoordig prima kant-en-klare cranberry compote kopen (bijv. OceanSpray, maar je kunt ook eenvoudig zelf cranberrysaus maken. Officieel moet ik het eigenlijk een cranberry compote noemen aangezien ik het fruit met suiker inkook tot een zoete moes, vergelijkbaar met jam maken. De compote breng je heerlijk op smaak met bijv. sinaasappel en winterse specerijen. Yummmm!

Wist je dat cranberries echte ware winter powerfood zijn? Cranberry’s zijn familie van de blauwe bes en horen bij de meest antioxidantrijke vruchten die er te vinden zijn. Lees hier meer over.

Nog meer heerlijke recepten met cranberry

Zelf cranberrysaus maken is niet moeilijk maar wel erg lekker! Niet alleen lekker bij bijvoorbeeld gebraden kalkoen, maar ook onmisbaar bij het opmaken van de leftovers. Cranberrys horen echt bij Thanksgiving en Kerst. Daarnaast is cranberrysaus ook onmisbaar bij de volgende recepten: als saus bij Kaiserschmarrn, maar ook als vulling in dit vlechtbrood met brie. Maar je kunt de cranberry compote ook verwerken in dit recept voor een vegetarische boerenkool quiche. En wat dacht je van een gebakken camembert met cranberrysaus topping? Geniet heerlijk van deze recepten dus!


Print

Recept: Cranberrysaus maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 1 weckpotje 1x
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Method: koken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 300 gram cranberry’s (vers of diepvries)
  • 125 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 sinaasappel
  • 100 ml water

Instructions

  1. Vul een kookpan met cranberries, suiker, kaneelstokje, steranijs. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil boven de pan. Knijp daarna de vrucht uit en giet het sap erbij.
  2. Vul de pan aan met het water en breng aan de kook op middelhoog vuur. Verlaag daarna het vuur en laat in 10 – 15 minuten zachtjes inkoken tot cranberry compote. Het is de bedoeling dat alle bessen knappen. Blijf hiervoor wel in de buurt en roer af en toe even door om aanbranden te voorkomen. Hoe meer je roert hoe gladder de saus wordt. Voeg evt. een klein beetje meer water toe als je het te dik vind worden.
  3. Serveer de cranberrysaus direct. Of stop in een gesteriliseerd weckpotje en bewaar in de koelkast om later in de week te gebruiken.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt de verse sinaasappel ook vervangen door 75 ml sinasappelsap of gewoon extra water.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor zelf cranberrysaus maken wilt uitproberen.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago