Print

Recept: hartige Pancakes met aardappel

Heb jij wel eens leftover aardappel puree? Ik maak hier regelmatig hartige pancakes van en die eten we dan de volgende dag voor de lunch! Deze aardappel pannenkoekjes vullen goed en kun je zowel zoet als hartig beleggen! Wat dacht je van bijvoorbeeld te serveren met een gebakken ei, spinazie en avocado?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 10 pancakes 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • 1 theelepel gedroogde (Italiaanse) kruiden
  • 250 ml (plantaardige) melk
  • 180 gram bloem
  • 250 gram aardappelpuree *

Toppings:

  • besmeren met roomkaas of kruidenkaas,
  • gebakken eitje ‘on top’
  • gepocheerd eitje kan ook!
  • geraspte kaas of verbrokkelde feta
  • halve avocado in plakken
  • kiemgroenten
  • en/of overgieten met maple syrup

Instructions

  1. Kluts de eieren goed los in een ruime kom met het zout, de kruiden en de melk.
  2. Voeg de bloem toe en klop het geheel nogmaals door.
  3. ‘Verkruimel’ nu met je handen de aardappelpuree boven de kom en roer het geheel goed door met de garde. Je zou een gebonden pancake beslag moeten krijgen en je moet het gemakkelijk kunnen lepelen, zonder dat het teveel uitloopt in de pan.
  4. Voeg gerust iets meer bloem toe om in te dikken. Of juist een beetje melk om het dunner te maken. Stamppot aardappelen zijn bijvoorbeeld vrij droog en vragen dan om iets meer melk.
  5. Verwarm een grote koekenpan of bakplaat en laat hierin een beetje boter smelten. Schep met een sauslepel hoopjes beslag en laat ca. 2 minuut bakken op middelhoog vuur. Zodra de bovenkant gestold is draai je de hartige pancakes om met behulp van een spatel. Bak de andere kant ook ca 2 minuten. De pancakes zouden van binnen helemaal gaar moeten zijn.
  6. Serveer direct met toppings naar keuze!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

(* de aardappel puree die je gebruikt dient afgekoeld te zijn. Mag ook rechtstreeks uit de koelkast gebruiken na max. 2 dagen bewaard te zijn geweest)

Keywords: pannenkoek, pancakes, aardappels, melk, bloem, eieren, hartig