Italiaanse Witte bonen in een tomatensaus klinken misschien niet heel spannend. Maar spreek het uit als Italiaanse Fagioli all’Uccelletto en dat klink meteen een stuk lekkerder! Daarnaast zit een simpel Italiaans gerecht zoals deze altijd nog boordenvol smaak, dus dan weet je dat je nog steeds iets bijzonders te wachten staat!

Wat zijn Fagioli all’Uccelletto?

Fagioli all’Uccelletto zijn vertaald uit het Italiaans “Bonen voor de vogeltjes“. Het is een vegetarisch gerecht van witte bonen in tomatensaus met lekker veel knoflook. Dit past perfect bij de koude winter en eerste voorjaarsweken. Daarbij kun je zelf extra groenten toevegen en er gekookte riso (rijst) of orzo (pasta) bij serveren. Geef er aan tafel knapperig brood bij, om die saus mee op de deppen. Maar je kunt er ook een ‘pangratto‘ bij maken: dat is een topping van krokante broodkruimels met knoflook en Pecorino kaas. Dit is een heerlijke en voedzame maaltijd voor op de #MeatlessMonday of elke andere dag dat je vlees laat staan. Boordevol vitamientjes, vezels en eiwitten!

Nog meer Italiaanse gerechten met peulvruchten

Fagioli is de Italiaanse benaming voor bonen en die kom je regelmatig in Italiaanse gerechten tegen. Peulvruchten zijn natuurlijk een goede vervanger voor een stuk vlees en het is ook nog eens vriendelijker voor de portemonnee. Niet alleen in deze Italiaanse witten bonen in tomatensaus die dus Fagioli all’Uccelletto worden genoemd. Maar ook in deze heerlijke lichte Italiaanse venkelsoep met spekblokjes en witte bonen. Maar je maakt er bijvoorbeeld ook deze groene minestrone met risotto mee. Gebruik ook gerust andere peulvruchten in je favoriete Italiaanse recepten. Deze polenta met groene asperges en krokante kikkererwten zijn bijvoorbeeld ook een aanrader! En wat dacht je van deze voedzame spinaziesalade met gorgonzola, wortel en linzen? Geniet dus heerlijk van die peulvruchten!


Print

Recept: Fagioli all’Uccelletto

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

In Italie is men dol op witte bonen in tomatensaus of door de soep. Peulvruchten zijn een mooie bron van eiwitten en goedkoper dan een stuk vlees. Deze Fagioli all’Uccelletto vertaald letterlijk als ‘bonen voor de vogeltjes’ maar is een lekker voedzaam vegetarisch gerecht waar wij mensen juist lekker van kunnen smullen!

Ingredients

Scale
  • 100 gram orzo pasta
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 el olijfolie
  • 150 ml rode wijn
  • 2 blikken biologische gepelde tomaten (a 400 ml)
  • 500 gram cannellinibonen (uit blik)
  • 5 gram verse peterselie, fijngesneden *
  • peper & zout

Voor de pangratto:

  • 1 snee (wit)brood
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram pecorino kaas

Extra:

  • braadpan
  • bolzeef
  • microplane fijne rasp

Instructions

  1. Bereid de orzo volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bij mij was dit bijvoorbeeld 8 minuten koken in ruim water.
  2. Verhit de olie in een braadpan en fruit de fijngesneden knoflook gedurende 1 minuut op middelhoog vuur. Schenk de wijn erbij  en laat deze tot de helft inkoken.
  3. Daarna voeg je de blikken tomaten toe en plet je deze met en houden pollepel of spatel in de pan. Breng aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat 5 minuten zachtjes stoven.
  4. Ondertussen ga je de pangratto maken: snijd het brood en korst heel fijn. Verwarm een koekenpan en bak hierin het brood goudbruin, zonder olie of boter. Rasp het teentje knoflook boven de pan en vervolgens de pecorino (= ca 2 eetlepels). Bak het samen nog 1 minuut terwijl je omschept. Zet daarna het vuur uit.
  5. Voeg de spinazie in porties toe aan de tomatensaus. Laat steeds slinken in de warme saus voor je de volgende hand toevoegd.
  6. Giet de blikken bonen af en spoel goed na met koud water. Laat uitlekken. Voeg deze tot slot ook toe aan de tomatensaus en laat 4 minuten zachtjes mee verwarmen. Breng daarna het geheel op smaak met zout & peper.
  7. Schep de gekookte orzo met ¾ van de peterselie door de bonenstoof. Bestrooi daarna met de pangratoo en de rest van de peterselie. Serveer direct!

Buon appetito!

Notes

*Ik heb de peterselie in dit recept vervangen door 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden en die bij stap 3 al . toegevoegd. Dat was ook heerlijk van smaak!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze vegetarische Italiaanse witte bonen in tomatensaus genaamd Fagioli all’Uccelletto.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik wilde je graag laten weten dat ik vandaag jouw recept voor Fagioli all'uccelletto heb gemaakt en het was absoluut heerlijk! Ik heb nog nooit bonen op deze manier bereid, maar ik was blij verrast met het resultaat.

    • Wat ontzettend leuk om te horen dat je zo genoten hebt!
      Daarom maak en deel ik graag de recepten met jullie allemaal

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago