Drankjes recepten

10x Gin Tonic – perfect serve – recepten

Zodra het lente zonnetje zijn kop op steekt, kunnen we niet wachten om weer de terrassen op te gaan. Vier het voorjaar met een heerlijke cocktail of een bol glas G&T! Uiteraard heeft deze enorme gin liefhebber een handig overzicht gemaakt met 10x favoriete Gin Tonic recepten en hun ‘perfect serve’ om van te genieten! En wist je dat de meest bekende gin’s gewoon in ons landje gemaakt worden?

Gin Hoofdstad Schiedam

In 2016 ging ik met een PR bureau mee op Gin Tour in Schiedam. Deze stad huisvest tal van (oude) destilleerderijen of stokerijen waar, tot op de dag van vandaag, hele bekende Gin’s, jenevers en whisky gestookt worden. Niet alleen Nederlandse merken, maar er worden ook veel bekende ‘London Dry gins’ gestookt. Wie had ooit gedacht dat deze pittoreske stad uitgeroepen zou worden tot ‘Gin Capital of the World’! Maar het feit blijft: Gin Tonics zijn mega populair drankjes en zelf heb ik een aantal hele fijne merken door de jaren heen leren kennen. Maar hoe maak je nu zelf een gin tonic en wat zijn goede recepten hiervoor?

Zwanger of liever alcoholvrij? Neem een kijkje bij deze 7x Alcoholvrije Gin Tonic recepten

Wat is een perfect serve?

Heb je dan eindelijk zo’n mooie fles gin in huis gehaald, dan is natuurlijk de vraag: waar mix je dit mee of hoe drink je dit? Allereerst: gin heeft over het algemeen een alcohol percentage van 40%. Das flink en dient dus ook gemixt te worden met bijvoorbeeld tonic water en lekker veel ijs voor de ultieme smaakbeleving. Het mooiste is om ingrediënten die in het destillaat gebruikt zijn ook weer terug te laten komen in je glas. Zo kun je smaken versterken maar dus ook steeds variëren qua smaak met slechts een en dezelfde gin. Ook het type of smaak van de tonic is van enorme invloed, dus deel ik hieronder een aantal perfect serve van diverse gin tonic recepten en bekende merken.

Download de ‘Ginventory‘ app op je mobiel. Zo kun je aan de slag met passende matches maken met heel veel bekende Gin merken, tonic waters maar ook toevoegingen voor in je glas. Deze mobiele cocktail app is verkrijgbaar voor iPhone en Android.

Tip van Betty

Welk glas gebruik je voor Gin Tonic maken?

Je G&T komt het beste tot zijn recht in een ruim bol glas. Deze kun je goed vullen met lekker veel ijs maar daarnaast zorgt de ronde vorm er ook voor dat alle aroma’s juist richting je neus gaan. Van oudsher werd je Gin Tonic geserveerd in een tumbler glas, je weet wel: waar je whiskey ‘on the rocks’ ook in geserveerd wordt. Met deze glazen vol ijs ‘nip’ je namelijk van je Gin Tonic drankje in plaats van met grote teugen leeg te drinken. Later kwamen hier de bekende ronde bolle gin tonic glazen op een ‘voet’ bij, net zoals bij wijn bij eigenlijk. Deze worden ook wel grote cocktailglazen, copa of coppa maar ook ballon glas genoemd en zijn bedoeld zodat je het ronde bolglas niet aanraakt of opwarmt met je handen. Je pakt deze glazen dus ook bij de ‘steel’ vast.


Heb je deze al in huis?



10x Gin Tonic Perfect Serve Recepten


1. Bobby’s Indonesian Gin

Opa Bobby emigreerde in 1950 uit Indonesië naar Nederland. Hij hield er wel van om zijn flesje jenever te vullen met kruiden en specerijen voor extra smaak. Jaren later vond zijn kleinzoon het recept van opa Bobby terug in een oude fles en gebruikte dit als inspiratie voor ‘Bobby’s Schiedam Dry Gin’. Een unieke gin met bekende Indonesische smaakmakers zoals o.a. citroengras (sereh), koriander en kruidnagel. Het prachtige zigzag patroon (ikat) op de fles is ook traditioneel Indonesisch.

Zo maak je hem:

  • Vul een gin tonic cocktail glas met ijsblokjes.
  • Schenk hier 50 ml Bobby’s Schiedam Dry Gin over heen.
  • Top vervolgens af met 150 ml Fever Tree Premium Indian Tonic water.
  • Garneer met een schijfje sinaasappel en een paar kruidnagels in het glas.
Bobby’s Schiedam Dry Gin

2. Beefeater 24 Gin Tonic

Beefeater is een echte London Gin en een zeer populaire. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan de Beefeater 24 omdat hierbij 12 bijzondere botanicals gedurende 24 uren worden geinfuseerd in de gin. Met o.a. Japanse sencha thee, Chinese groene thee, koriander, grapefruit en amandel wordt dit een heel bijzonder lekkere gin om van te genieten.

Zo maak je hem:

  • Vul een gin tonic cocktail glas voor ⅔ met met ijsblokjes.
  • Schenk hier 50 ml Beefeater 24 London Dry Gin over heen.
  • Top vervolgens af met 150 ml Fever Tree Premium Indian Tonic water naar keuze
  • Garneer met een paar ontvelde partjes grapefruit en een takje dragon in het glas.
Beefeater 24 London Dry Gin

3. Rutte Celery Gin Tonic

Selderij wordt bij Rutte al sinds het begin van de distilleerderij gebruikt in de distillaten. De voorheen Rutte Celery Gin is een normale Dry Gin, maar heeft door de selderij een frisse en hartige smaak gekregen met hints van selderij, peterselie, anijs en munt. Sinds eind 2021 wordt de gin uitgebracht in een nieuwe artdeco fles en is men overgestapt naar grotendeels biologische ingrediënten voor het maken van deze bekende gin. Dezelfde Rutte Celery Gin dus, maar nu Rutte Dry Gin heet en tevens duurzamer is!

Zo maak je hem:

  • Vul een gin tonic cocktail glas met ijsblokjes.
  • Schenk hier 50 ml Rutte Dry Gin over heen.
  • Top vervolgens af met 150 ml Mediterranean Tonic water.
  • Garneer enkel met een stengel bleekselderij of takje selderij in het glas.

4. 1689 Pink Gin

Recepturen van gin, jenever en andere destillaten zijn vaak de best bewaarde geheimen in de wereld. Voor decennias of zelfs eeuwen lang. Zo ook deze gin die te herleiden is als een van de oudste gin recepten uit 1689. De makers hebben 18 maanden gezocht naar het recept en vonden deze in ‘code’ uitgeschreven terug in de Brittish Library. Ze schakelden de hulp in van de Schiedammers die al eeuwen de kenners zijn op het maken van gin en kraakten de code. Het resultaat was de 1689 Authentic Dutch Gin. Inmiddels heeft men ‘The Queen Mary’ edition uitgebracht in knalroze fles. De gin is gedestilleerd met aardbeien en kruidnagel en heeft een mooi roze tintje.

Zo maak je hem:

  • Vul een gin tonic cocktail glas met ijsblokjes.
  • Schenk hier 50 ml 1689 Authentic Dutch Pink Gin over heen.
  • Top vervolgens af met 150 ml Fever Tree Premium Indian Tonic
  • Garneer met 1-2 aardbeien in plakjes en enkele kruidnagels in het glas.
1690 Pink Gin The Queen Mary edition

5. Koninklijke Damrak Gin Tonic

De Damrak is bij velen bekend als de weg tussen het Centraal Station en de Dam in Amsterdam. Maar het is tevens de naam van het Hollandse ‘Damrak Gin‘ merk. Het basisdestillaat bestaat uit sinaasappels van Curacao en wordt heerlijk gecombineerd met kaneel, lavendel en steranijs. Leuk om te weten: het merk heeft in Amsterdam zelfs een heuse Gin boot tot hun beschikking (en die je kunt huren) dus grote kans dat je die eens ziet varen tijdens bijvoorbeeld Koningsdag.

Zo maak je hem:

  • Vul een gin tonic cocktail glas met ijsblokjes.
  • Schenk hier 50 ml Damrak Gin over heen.
  • Top vervolgens af met 150 ml Fever Tree Premium Indian Tonic water.
  • Garneer met 1 -2 plakjes sinaasappel
  • Steek er eventueel ook een takje rozemarijn in.
bron foto: Damrak Gin

6. Scottish Hendricks Gin

Hoewel Nederland en Engeland bekend staan om hun Gins, kunnen de Schotten nog veel meer dan whisky maken. Hendricks Gin is een unieke gin die geinfuseert wordt met rozen en komkommer. Voeg daar vervolgens ook nog kamille, vlierbloesem, duizendblad en mimosa aan toe en je hebt een heerlijk boeket aan kruiden. Gecombineerd met peper korrels wordt de gin zelfs een tikkeltje hartig en past perfect bij het diner. Je herkent hem aan de robuuste zwarte fles die zo rechtstreeks uit een ouderwetse apothekers kast lijkt te komen.

Zo maak je hem:

  • Vul een groot tumbler glas met ijsblokjes.
  • Steek hier een lang komkommer lint in.
  • Schenk hier 50 ml Hendrick’s Gin over heen.
  • Top vervolgens af met 150 ml Fever Tree Premium Indian Tonic water.
  • Garneer met 4 -5 zwarte peper korrels.
Hendrick’s Gin uit Schotland

7. Bombay Gin Mule

Deze Bombay Sapphire was mijn eerste liefde wat betreft Gin. Redelijk betaalbaar, zacht van smaak (ideaal voor beginners!) en wereldwijd bekend en verkrijgbaar. Deze gin is op basis van 10 met de hand geselecteerde botanicals uit exotische landen over de hele wereld. Om de naam eer aan te doen combineer je hem met pittige gember en dat kruist de gin als het ware met een ginger mule. Erg verfrissend met flink wat pit en lekker! Maar gewoon aftoppen met een tonic in plaats van gember bier kan natuurlijk ook!

Zo maak je hem:

  • Vul een koperen beker (Moscow Mule glas) tot de rand met ijsblokjes.
  • Schenk hier 50 ml Bombay Sapphire Gin over heen.
  • Knijp 2 partjes limoen uit over het glas (ca 15 ml limoensap).
  • Top vervolgens af met 100 ml Fever Tree ginger beer.
  • Garneer met plakje verse gember en een takje verse munt in het glas.
bron foto: Bombay Sapphire

8. Holy Unicorn Gin Tonic

Ik heb op de site al vaker geschreven over medefoodie Susan Aretz. De dame die met haar ‘Borreltijd kookboek’ de vrijdagmiddag borrel nieuw leven in blies tijdens corona tijden. Maar ze heeft in middels ook een eigen Gin uitgebracht! Deze Holy Unicorn Gin geeft een moderne twist aan de klassieke gin. Als eerste proef je het frisse van de Japanse yuzu, de warmte van kaneel en gember en tot slot krijg je een kick van de Szechuan peper. Not your average gin dus! 

Zo maak je hem:

  • Vul een tumbler glas met ijsblokjes.
  • Schenk hier 50 ml Holy Unicorn Glorious Gin over heen.
  • Top vervolgens af met 150 ml Fever Tree Mediterranean Tonic.
  • Steek een kaneelstokje in het glas en roer deze heel kort door.
Holy Unicorn Glorious Gin

9. Gordon’s Sicilian Lemon Gin Tonic

Ben jij ook zo dol op citroen? De Londense Gordon’s Dry Gin bestaat als sinds 1931 en is inmiddels ook wereldwijd een begrip. Vorige zomer lanceerde men hun nieuwste aanwinst namelijk een gin met Siciliaanse citroenen! Gordons Sicilion Lemon Gin is ook een beetje geel van kleur en lekker fris van smaak! Persoonlijk mag er van mij gerust een blaadje basilicum bij en je waant je heel even in de geuren en kleuren van het Italiaanse eiland Sicilie. Ga je mee op vakantie?

Zo maak je hem:

  • Vul een gin tonic cocktail glas met ijsblokjes.
  • Schenk hier 50 ml Gordon’s Sicilian Lemon Gin over heen.
  • Top vervolgens af met 150 ml premium Tonic.
  • Garneer met een schijfje citroen en eventueel een paar blaadjes basilicum in het glas.
Gordon’s Sicilian Lemon gin

10. Gin Mare Mediterraanse tonic

Spanje is niet alleen een heerlijk vakantieland, maar men maakt er ook deze Mediterraanse Gin Mare Mediteranean gin! Deze wordt gedestilleerd met oa. Arbequina olijven uit Spanje, basilicum uit Italie, tijm uit Turkije en rozemarijn uit Griekenland. Daarnaast worden er ook citrusvruchten uit Sevilla en Valencia gebruikt. Uniek is de hoofdrolspeler namelijk de Arbequina olijf. Dit maakt elke fles gin mare ook zowaar uniek, want de smaak en zuurheidsgraad van de olijven veranderen ook elk jaar weer met een nieuwe oogst. Een heel bijzondere en Mediterraanse gin die zelfs een beetje hartig aan doet, zeker met onderstaand recept.

Zo maak je hem:

  • Vul een gin tonic cocktail glas met ijsblokjes.
  • Schenk hier 50 ml Gin Mare Mediterranean Gin over heen.
  • Optioneel schenk je hier nog 10 ml medium dry sherry bij.
  • Top vervolgens af met 200 ml 1724 Tonic water of Fever Tree Mediterranean Tonic water.
  • Rijg 1 -2 olijven aan een takje rozemarijn en steek deze in het glas.
Gin Mare Mediterranean gin

11. Loopuyt Gin Tonic

De traditionele London Dry Gins bevatten veel jeneverbessen voor de smaak en aroma. Loopuyt gin is er eentje van het type New Western Gin. Dit nieuwe type bevat diverse smaakbepalende botanicals die samen met jeneverbessen een verrassend en soms gecompliceerd aroma en smaak geven. Alle 12 kruiden, bessen, zaden, schillen worden apart gestookt en dat geeft Loopuyt een zeer interessant karakter. Met o.a. incabessen, gojibessen, kardemom, lavendel en citrusvruchten. Dit merk heeft overigens ook een eigen tonic water om je Gin Tonic een echte perfect serve te kunnen geven.

Zo maak je hem:

  • Vul een gin tonic cocktail glas voor ⅔ met ijsblokjes.
  • Schenk hier 50 ml Loopuyt 1772 Dry Gin over heen.
  • Top vervolgens af met 200 ml Loopuyt Tonic Water.
  • Garneer met een stengel citroengras (sereh) in het glas.

12. Aviation American Gin Tonic

Aviation Gin is een lichte en verfijnde gin met botanicals als anijszaad, jeneverbessen, kardemom, koriander, Franse lavendel, sarsaparilla en twee soorten sinaasappels. De botanicals worden 18 uur lang geinfuseerd in de gin en maken hem perfect om te drinken met citrusvruchten zoals grapefruit, citroen en sinaasappel maar ook verse munt. Wij serveren hem het liefst met partjes ontvelde grapefruit en een takje verse munt, maar uiteraard is The Vasectomy cocktail ook een echte aanrader!

Zo maak je hem:


13. Nature Positive Lowlander Gin

En tot slot een Gin waar het milieu gewoonweg een stukje beter van wordt. Ja echt waar! Lowlander is een merk dat je wellicht kent van heerlijke speciaalbieren. Maar men heeft nu ook een #naturepositive gin op de markt gebracht. Gedestilleerd met verse lokale en circulaire botanicals en gemaakt met biologische tarwe alcohol. Hij komt in een lichtgewicht kartonnen fles die niet alleen 100% recyclebaar is, maar tevens een 6x lagere CO2 uitstoot heeft dan glas.

Zo maak je hem:

  • Vul een hoog tumbler glas met ijsblokjes.
  • Schenk hier 40 ml Lowlander Gin over heen.
  • Top vervolgens af met 200 ml Fevertree Elderflower Tonic.
  • Garneer met een schijfje (gedroogde) citroen en een takje rozemarijn.

Tot zo ver onze 10x gin tonic perfect serve recepten om van te genieten. Deze verfrissende drankjes zijn niet alleen voor in de zomer bedoeld maar kun je gerust heel het jaar door drinken! Er is namelijk altijd wel een feestelijke aangelegenheid voor Gin Tonics te bedenken. Heb je van bovenstaande drankjes dorst gekregen? Check hier dan ook 10x wereldberoemde klassieke cocktail recepten op een rijtje. Ga hier naar alle ‘drankjes’ recepten op onze website en laat je nog veel meer inspireren!

Proost! Groetjes Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze 10x gin tonic perfect serve recepten wilt gaan maken.

Dit artikel bevat producten of goederen die door een merk of bedrijf zijn opgestuurdLees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago