Al van jongs af aan zijn bananen een van mijn favoriete fruitsoorten. Dat ik er jaren later tientallen recept variaties, waaronder bananen brood mee zou bedenken had ik nooit gedacht. Maar deze 10x bananabread recepten behoren wel tot de grootste favorieten bij ons thuis en van jullie, gezien de zoekresultaten.

Wat is bananabread of bananen brood?

Een bananenbrood is een brood met bananen als hoofdbestanddeel. Voor het beslag worden de bananen geprakt en met bloem vermengd. Je kunt er daarnaast nog melk, eieren, eventueel suiker, gist of bakpoeder aan toevoegen. Over het algemeen zijn bananabread recepten minder zoet en vaak gezonder dan een traditionele cake met banaan.

Wat doe je met overrijpe bananen?

Je vind bij ons steevast bananen in de fruitschaal. Maar omdat ze de ene week meer worden gegeten dan de andere, heb ik regelmatig een paar overrijpe bananen over. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag wat ik met overrijpe bananen doe en het antwoord is lekkerder dan je denkt! Als je erg veel verse bananen in huis hebt en je bent bang het niet op te krijgen: pel ze en snijd dan alvast een in plakjes. Stop in een hersluitbare zak en vries ze in. Je maakt er dan namelijk overheerlijke smoothie bowls mee! Een banaan die al zwart is en melig van binnen leent zich juist weer uitstekend voor bakrecepten en bananenbrood recepten. Hoe rijper, hoe zoeter en hoe beter! Mijn overige favorieten zijn niet alleen bananabread bakken maar ook muffins, taart, bananen pancakes etc. maken.

Bananabread bewaren

ALs je dan eenmaal een lekkere bananabread hebt gebakken dan kun je lekker gaan genieten van een vezelrijk en vaak gezond tussendoortje. Laat het bananen brood in zijn geheel afkoelen en wikkel in het gebruikte bakpapier, met daaromheen een vel aluminium folie. Zo kun je hem vaak een paar dagen op het aanrecht bewaren. Maar je kunt je bananabread ook in plakjes snijden en met een stukje bakpapier ertussen in een zakje invriezen. Voor je naar je werk gaat haal je een plakje uit de vriezer, stop in een broodtrommel, zakje of wikkel in aluminium folie. Neem mee voor onderweg en laat ze dus simpelweg in je handtas ‘ontdooien. Zo heb je altijd een lekkere – en gezonde – snack bij de hand.


10x Bananabread recepten

(klik op de afbeelding om direct naar het recept te gaan)


1. Gezonde bananen brood maken (video)

Dit was een van mijn eerste Youtube recept video’s! Een gezondere variant van bananen brood bakken met glutenvrij meel en zonder toegevoegde suiker. Al jarenlang de favoriet van velen!


2. Bananabread spelt muffins

Deze bananabread spelt muffins zijn naar recept van Uitpaulineskeuken.nl en zijn een beetje nootachtig door het gebruik van spelt en cashewnoten. Ook weer een ‘gezonder’ recept zonder toegevoegde suiker.


3. Bananabread met chocolade

Omdat chocolade een van mijn favoriete zoete guilty pleasures is, mocht er natuurlijk geen recept voor bananabread met chocolade lang meer uitblijven. Vaak worden chocolade cakes wat droger door de cacao, dus dit bleek een goed recept te zijn om het wat vettigere amandelmeel bij te gebruiken.


4. Bananabread met rode bessen

Deze feestelijke bananabread met rode bessen breng je op smaak met een specerijen mix waardoor hij perfect in het winterseizoen past. Met gedroogde rode bessen zoals cranberry, inca bessen en goji bessen houd je tevens je vitamine C op peil in de winter.


5. Vegan bananen brood (video)

Voor de liefhebbers van veganistische bakrecepten kan dit Vegan bananen brood met spelt natuurlijk ook niet ontbreken in dit rijtje met bananen brood recepten!


6. Bananabread Pancakes

Wist je dat je beslag voor bananenbrood ook uitstekend geschikt is voor het maken van kleine pannenkoekjes? Je kunt letterlijk alle soorten bananabread recepten hiervoor gebruiken en ik adviseer je dan ook om altijd kleinere pancakes te maken (5 – 6 cm doorsnede). Deze kun je namelijk makkelijk omdraaien, zelfs bij de glutenvrije beslag. Maar je kunt ook gewoonweg dit recept voor Bananbread pancakes aanhouden voor lekkere dikke fluffy pancakes met banaan!


7. Kruidige bananenbrood met kokos

Nog zo’n heerlijk variatie recept! Dit kruidige bananenbrood met kokos doet nog het meeste denken aan de kruidige, Indonesiche kruidcake of peperkoek. Dit recept is suikervrij en glutenvrij dus mag je lekker extra van genieten!


8. Bananabread muffins met chocolate chips

En tot slot weer wat muffins om elke dag mooier mee te maken! Deze komen uit mijn serie met gezonde ontbijtmuffins. Een soort mini bananabread! En de combinatie van banaan en chocolade is altijd goed he!


9. Bananencake met pindakaas en kokos

Nee dit is geen blondie, maar een heerlijke glutenvrije bananencake met pindakaas en kokos. Hij is voor de rest niet heel zoet, dus neigt echt meer naar bananabread dan naar een traditionele cake.


10. Bananabread Mugcake

Zin in een makkelijk, snel en alternatief ontbijtje? Maak dan dit bananen brood in een mok klaar. Deze zogehete mugcake met banaan, kwark, bosbes en havermout is in een mum van tijd klaar en bovendien lekker gezond!


BONUS: Bolu Pisang

In Indonesie is de bolu pisang een zeer geliefd dessert of tussendoortje. Bananen vind je er op de eilanden in overvloed en ze doen het heerlijk in zoete baksels zoals een Indonesische bananencake. Ik maakt een omgekeerde versie met tevens een geweldige karamellaag met ingelegde bananen. Deze neigt wel echt meer naar cake dan naar brood, maar ik moest hem absoluut even delen met jullie in dit lijstje vol bananabread recepten!


Tot zo ver 10x overheerlijke bananabread recepten. Doe er je voordeel mee, want overrijpe bananen weggooien is zonde! Gebruik ze liever om bananen brood van te maken of een van onze andere recepten met bananen! Geniet er van!

Groetjes Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze 10 x bananabread recepten voor bananen brood maken wilt gaan proberen!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago