De komende twee weken staat de website in het teken van de Chinese keuken. Morgen is namelijk de start van het Chinese Nieuw jaar! Dus dat belooft een hoop heerlijke gerechten, maar laten we ook verschillende dipsauzen niet vergeten voor bij je streetfood en fingerfood gerechten deze dagen. Ik zette maar liefst 4x Aziatische dipsaus op een rijtje voor je!

Aziatische dipsaus om elkaar te delen

Morgen begint we het Chinese jaar van de Tijger en dat wordt wereldwijd gedurende 2 weken gevierd. Een tijd voor samen zijn met familie en vrienden en heerlijke Chinese gerechten verorberen die overigens vaak een symbolische betekenis hebben. Uiteraard mogen hierbij diverse fingerfoods of streetfood gerechten niet ontbreken, maar wat serveer je hierbij als sausje voor je hapjes?

v.l.n.r. Hoisin dipsaus – Vietnamese pindasaus – Teriyakisaus – Vietnamese chilisaus

Ik zette maar liefst 4 klassieke Aziatische dipsaus op een rijtje en hoor graag welke van deze dipsauzen jouw favoriet is? Ga jij voor de zoete Chinese Hoisinsaus, de pittige Vietnamese Nuoc Cham chilisaus, een romige maar frisse pindasaus of de klassieke Japanse teriyaki saus? Eet smakelijk in ieder geval!


4x Aziatische Dipsaus recepten

Alle onderstaande recepten zijn genoeg voor 1 kommetje – ca 200 ml dipsaus.


1. Hoisinsaus dip

Als er een saus is die ik vrijwel altijd op voorraad heb, dan is het wel een potje dikke Hoisinsaus! Deze zoete saus op basis van sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker en zout is een verrukkelijke smaakmaker in de Aziatische en dan met name Chinese keuken! Onderstaande dunnere hoisin dipsaus is dan weer erg lekker om te serveren met doorzichte rijstvel loempia’s, maar ook gefrituurde loempias en zo ook bij dim sum (dumplings). Wist je dat hoisinsaus ook een uitstekende marinade is voor deze vegan Beef Bao buns?

Ingrediënten Hoisin dipsaus:

  • 125 ml hoisinsaus (potje, bijv. LeeKumKee)
  • 2 limoenen
  • 2 tl suiker
  • 1 – 2 el water

Bereidingswijze:

Pers de limoenen uit. Je hebt ongeveer 4 el limoensap benodigd. Roer dit los met de suiker, hoisinsaus en 1 el water. Voeg eventueel nog beetje bij beetje de 2e eetlepel water toe om tot een dunnere consistentie te komen.

Hoisin dipsaus

2. Nuoc Cham (Chili saus)

Dit is niet te vergelijken met de standaard chilisaus (zoetzuur) die je in flessen bij de supermarkt of toko kunt kopen. De basis is echt de vissaus en zorgt voor een niet te evenaren smaak! Deze saus is echt de grote favoriet voor het dippen van je doorzichte rijstvel loempia’s. Maar door de pittige en frisse smaak is Nuoc Cham geschikt voor heel veel verschillende Aziatische dimsum en fingerfoods.

Ingrediënten Vietnamese Chili Saus:

  • 4 el water
  • 3 el vissaus
  • 3 el suiker
  • 1 limoen
  • 1 ½ tl rijst azijn
  • 1 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl fijngehakte rode peper
  • 1 tl chili olie

Bereidingswijze:

Voor de complete lijst met ingredienten en bereidingswijze van deze bekende Vietnamese dipsaus neem een kijkje bij dit recept voor Nuoc Cham maken.

Nuoc Cham chili dipsaus

3. Vietnamese Pindasaus

Gado Gado is een heel bekend gerecht uit de Indische keuken waarbij diverse groenten geserveerd worden met een javaanse pindasaus! Echt een klassieker en super lekker! In Vietnam hebben ze echter een variatie hiervoor bedacht door de pindasaus te kruisen met hoisinsaus en wederom limoen. Het geeft een dunne maar super lekkere pindasaus om te summer rolls in te dippen maar ook (versgebakken) kroepoek zoals ze bij The Streetfood Club serveren als voorafje of bijgerecht.

Ingrediënten Vietnamese pindasaus:

  • 4 el pindakaas
  • 4 el hoisinsaus (potje bijv. Lee Kum Kee)
  • 1 limoen
  • 1 -2 tl chili olie (of srirachasaus)
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 tl sesamolie
  • warm water, naar wens

Bereidingswijze:

Stop de pindakaas en hoisinsaus in een steelpannetje op laag-medium vuur. Pers de limoen uit, je hebt ongeveer 2 el limoensap benodigd, voeg toe aan het pannetje. Roer dit los met de chili olie, suiker en sesamolie. Voeg beetje bij beetje een scheutje water toe en gebruik een handgarde of lepel om de saus goed door elkaar te mengen. Blijf goed roeren en water toevoegen om tot een dunne consistentie te komen. Top de Vietnamese pindasaus af met een eetlepel fijngehakte pinda’s.

Vietnamese Pindasaus

4. Teriyaki saus

Waar men in China veelal Hoisinsaus gebruikt, gebruiken ze in Japan het liefst Teriyaki saus. Ook een tikkeltje zoete saus op basis van sojabonen, maar met Mirin (rijstwijn), suiker, knoflook en gember! Officieel hoor je teriyakisaus helemaal niet als dipsaus te gebruiken, want het is echt een saus voor marineren van vlees of groenten en dus om mee te koken. Maar hij is wel super lekker voor je gestoomde dumplings en dimsum. En wij vinden hem thuis ook heerlijk met bijvoorbeeld gebakken chicken wings en sate van de grill met tofu of kip.

Ingrediënten Teriyakisaus:

  • 6 el Soja Saus
  • 4 el Rijstewijn (Mirin)
  • 4 el bruine suiker
  • 2 el water
  • 1 tl gehakte knoflook
  • 1 tl gehakte gember
  • ½ – 1 tl maizena.

Bereidingswijze:

Voor de complete lijst met ingrediënten en bereidingswijze van deze bekende Japanse saus neem een kijkje bij dit recept voor teriyakisaus maken.


Tot zo ver 4x Aziatische dipsaus recepten om te gebruiken bij heel veel verschillende streetfood gerechten. Misschien heb jij zelf nog een lekkere dip die niet mag ontbreken in dit lijstje. Wil je hem dan met ons delen in de comments hieronder?

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van een van deze 4x Aziatische dipsaus recepten.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

7 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago