Heb je ooit wel eens aardappel pannenkoekjes gegeten? Deze Joodse ‘Latkes’ worden traditioneel tijdens Chanoeka gegeten en ik laat je zien hoe makkelijk je zelf aardappel ‘latkes’ kunt maken.

Aardappel Latkes maken voor Chanoeka

Je hoeft zelf geen Joodse afkomst te hebben om te weten dat elk jaar, rond de feestdagen, de Joden Chanoeka vieren. Er is geen vaste datum voor, zoals wij bij kerst hebben, maar dit jaar vindt Chanoeka plaats van 10 t\m 18 december. Ook wel ‘Hannukkah’ genoemd is het Joodse lichtjes feest waarbij hele families bijeen komen. Er is een gerecht dat dan absoluut niet mag ontbreken en dat zijn aardappel latkes. Een combinatie tussen een rosti en een pancake die je traditioneel met zure room en appelmoes eet. Deze aardappel pannenkoekjes zijn bij ons thuis in ieder geval grote favoriet en het maakt niet uit hoeveel ik er van maak: het is altijd te weinig. Dus met onderstaand recept kun je 12-14 kleine (eenhaps) koekjes maken. Of, zoals ik meestal doe: ik maak er 8-9 stuks ter grootte van een American Pancake van!

Nog meer recepten geinspireerd door de ‘Joodse keuken’:

Deze overheerlijke aardappel Latkes zijn natuurlijk niet alleen voor het vieren van Chanoeka. Het is een heerlijk bijgerecht bij heel veel gerechten dus geniet vooral van dit recept! Maar op onze website vindt je nog veel meer recepten geinspireerd door de Joodse keuken. B’teavon (eet smakelijk)


Print

Recept: Aardappel ‘Latkes’ maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb je ooit wel eens aardappel pannenkoekjes gegeten? Deze Joodse ‘Latkes’ worden traditioneel tijdens Chanoeka gegeten en ik laat je zien hoe makkelijk je zelf aardappel ‘latkes’ kunt maken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 89 stuks 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Joodse Keuken

Ingredients

Scale
  • 650 gr (licht kruimige) aardappels
  • 1 witte ui
  • 2 eieren
  • 75 gr tarwebloem
  • 1,5 tl kosher zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl vers gemalen zwarte peper
  • zonnebloemolie

Extra:

  • Keukenmachine met fijne raspschijf
  • of gebruik een handrasp met gaatjes niet groter dan 0,5 cm.
  • theedoek
  • koekenpan of bakplaat

Instructions

  1. Schil de aardappels en probeer ongeveer 600 gram over te houden. Pel tevens de ui. Rasp eerst de aardappels fijn met behulp van de keuken machine. Schep daarna uit de kom in een schone theedoek en wring al het vocht er uit. Rasp daarna ook nog de ui in de machine.
  2. Klop in een ruime mengkom de eieren goed los. Voeg de aardappel en ui toe met tevens de bloem en bakpoeder. Breng op smaak met het zout en peper en meng het geheel goed door. Alle aardappels dienen bedekt te zijn met het bloemmengsel.
  3. Verhit ondertussen een laagje olie in een koekenpan. Gebruik een volle eetlepel om steeds 2 -3 hoopje beslag in de pan te lepelen. (op de bakplaat kun je er waarschijnlijk 5-6 kwijt). Druk de pannenkoekjes een beetje plat met de bolle kant van de lepel. Frituur de latkes lichtbruin en draai om met behulp van een spatel. Bak de andere zijde ook. Schep daarna uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  4. Roer het beslag telkens even goed door als je weer een nieuwe batch gaat bakken.
  5. Serveer de latkes nog een beetje warm met zure room en appelmoes of cranberrysaus

Eet smakelijk!

Notes

Warmhoud tip: verwarm de oven voor op 60 graden en plaats de latkes op een vuurvaste serveerschaal. Zo kun je ze gedurende het opbakken van alle batches warmhouden. (eigenlijk doe je hetzelfde ook met bijv. pannenkoeken)

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aardappel latkes pannenkoekjes wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago