Bijgerechten

Geglaceerde worteltjes met honing en sinaasappel

Gegrilde of geroosterde worteltjes zijn altijd een lekker bijgerecht. Maar tijdens de feestdagen maken we er natuurlijk helemaal een bijzonder bijgerecht van! Deze geglaceerde worteltjes met honing en sinaasappel zijn een tikkeltje zoet maar zo lekker!

Kerstdiner met geglaceerde worteltjes

Tijdens het kerstdiner zijn je bijgerechten net zo belangrijk als je hoofdgerechten! Ik kies ze elk jaar weer met grote zorg uit en vind het dan ook alleen maar leuk om een scala aan kleuren te serveren. Met deze regenboog wortels in de kleuren oranje, geel en paars draag je daar zeker aan mee! Ze worden gestoofd in sinaasappelsap en door dit in te koken met wat honing krijg je een lekker stroperig saus die de wortelen een mooie glanslaag (Glacee) geeft. Deze geglaceerde worteltjes met honing en sinaasappel zijn een heel lekker bijgerecht voor kerst!

Nog meer bijgerechten voor kerst

Ben je fan geworden van deze geglaceerde worteltjes met honing en sinaasappel? Dat snap ik natuurlijk helemaal, maar ik heb nog meer lekkere bijgerechten voor kerst op deze website staan. Maak bijvoorbeeld deze ratatouille van plakjes aubergine, courgette en tomaat! Hij zal prachtig staan tijdens elk diner! Maar tijdens het kerstdiner zullen deze geroosterde bietjes met feta uit de oven ook heel goed passen. Wist je dat witlof ook een heerlijke winterse salade maakt? Lekker met uitgebakken spek en stukjes peer. Neem hier overigens een kijkje bij nog veel meer lekkere bijgerechten voor kerst!


Print

Recept: Geglaceerde worteltjes met honing en sinaasappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze geglaceerde worteltjes met honing en sinaasappel zijn een tikkeltje zoet maar zo lekker! Gestoofde regenboog wortels in sinaasappelsap, met tijm en provencaalse kruiden. Afgemaakt met ‘sticky’ honing saus

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 600 gr regenboog wortels
  • 2 el roomboter
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 1 tl gedroogde Provencaalse kruiden
  • 2 el honing
  • 3 eetlepels noten (bijv. hazelnoten, walnoten, amandelen)
  • peper & (grof) zeezout

Extra:

  • ruime koekenpan (of hapjespan)

Instructions

  1. Boen de wortels goed schoon onder een stromende kraan. Liever niet schillen want het zou zonde zijn als het meeste van de ‘paarse’ kleur er af gaat. Laat tevens een stukje groen loof zitten.
  2. Verwarm de koekenpan voor op medium hoog vuur. Rooster hierin de noten rondom tot ze een beetje kleuren en lekker gaan ruiken. Haal daarna van het vuur en laat op een bordje of keukenpapier afkoelen.
  3. Verwarm opnieuw de koekenpan en smelt hierin de boter. Voeg de regenboog wortels toe en bak ze gedurende 2 minuten aan. Draai daarbij regelmatig.
  4. Schenk daarna de sinaasappelsap in de pan en breng aan de kook. Voeg de provencaalse kruiden toe en dek de pan af met een deksel. Verlaag het vuur naar medium zodat je alles rustig laat doorkoken gedurende 8-10 minuten. Blijf ondertussen wel checken dat de pan niet droog staat.
  5. Hak ondertussen de noten grof.
  6. Haal de deksel van de pan en prik de dikste wortel in om te voelen of deze gaar is. Laat anders nog een paar minuten langer stoven. Voeg dan de honing toe en laat het het sap inkoken zodat de wortels karameliseren. Draai ze tussendoor ook een keer om om goed te bedekken in de saus.
  7. Schep de geglaceerde worteljes op een serveerbord. Breng op smaak met peper en (grof) zeezout. Strooi daarna de gehakte noten er overheen.

Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze geglaceerde worteltjes met honing en sinaasappel wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

5 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

6 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago