Bijgerechten

Zoetzuur van gemengde groenten (Atjar tjampoer)

In de Indonesische keuken wordt atjar (acar) geserveerd bij je rijsttafel of Indonesische gerechten. Atjar tjampoer is een bijgerecht beter bekend als een zoetzuur van gemengde groenten en is een perfecte tegenhanger voor de vaak pittige recepten.

Wat is atjar tjampoer?

Een zoetzuur met gemengde groenten – ook wel atjar tjampoer of acar campur genoemd – kom je regelmatig tegen bij Indonesische rijsttafels. Spitskool, bloemkool, wortel en boontjes worden hierbij gemarineerd in een geel gekleurde zoet zuur mengsel van o.a. azijn, kurkuma, suiker en gember. En dit is een heerlijk groente bijgerecht voor bij pittige en kruidige gerechten uit de Indonesische keuken. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de spijsvertering, dus ik serveer het ook regelmatig bij een boterham of zelf een tosti. Atjar tjampoer kun je ook maken met bijvoorbeeld stukjes komkommer, tauge, witte kool, rode kool, of zelfs met courgette. Maak er dus een gemengde groenten mix van met wat jij nog in huis hebt. Lekker wordt het toch wel.

Nog meer atjar en Indonesische recepten

Atjar tjampoer is dus een mooie zoet-zure tegenhanger voor pittige gerechten uit de Indonesische keuken. Naast dit gele zoetzuur van gemengde groenten (atjar tjampoer) zijn deze simpele komkommers in zoetzuur (atjar ketimun) ook een aanrader. Daarnaast vindt je bij dit recept voor Vegan rendang van Jackfruit ook nog een snelle atjar van rode kool terug. Serveer je gepickelde groenten bij deze Indonesische Babi Kecap van varkensvlees in ketjapsaus. Of geef ze bij de lichtpittige Ayam paniki met kokos (recept binnenkort online). Check hier een compleet Indisch Weekmenu om van te smullen!


Print

Recept: Zoetzuur van gemengde groenten (Atjar tjampoer)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een zoetzuur met gemengde groenten – ook wel atjar tjampoer of acar campur – kom je regelmatig tegen bij Indonesische rijsttafels.  Spitskool, bloemkool, wortel en boontjes worden hierbij gemarineerd in een geelgekleurde zoet zuur mengsel van o.a. azijn, kurkuma, suiker en gember. Maar je kunt ook maken met bijvoorbeeld stukjes komkommer, tauge, witte kool, rode kool, of zelfs met courgette. Dit is een heerlijk groente bijgerecht voor bij pittige en kruidige gerechten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 2 weckpotten
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • 250 gram bloemkool
  • 250 gram wortel
  • 250 gram sperziebonen
  • 250 gram spitskool
  • 1 rode (punt)paprika
  • 1 rode Spaanse peper (lombok)
  • 1 ui
  • flinke duimpje verse gember (djahe)
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels suiker (ca 75 gram)
  • 1 tl zout
  • 1 el gemalen kurkuma (koenjit)
  • 400 ml natuurazijn

Extra:

  • kookpan gevulde met heet water
  • schuimspaan of zeefje
  • vijzel (of hakmolentje)
  • wok
  • 2 weckpotten a 750 – 800 ml

Instructions

  1. Als eerste gaan we de ‘harde’ groenten blanceren. Breng hiervoor een pan met water aan de kook en leg vast een schuimspaan klaar.
  2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schraap de wortel en snijd in dunne plakken. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze door de helft. Snijd de spitskool in dunne repen.
  3. Blancheer de bloemkool, wortel en sperziebonen elk – afzonderlijk van elkaar – gedurende 3 minuten in de pan met water. Schep uit en laat uitdampen. De spitskool hoeft enkel even ondergedompeld te worden en schep je meteen weer uit de pan.
  4. Verwijder de steel en zaadjes van de paprika en snijd in dunne reepjes of halve ringen. Pel de ui en snijd in dunne halve ringen. Verwijder de steel van de lombok en snijd in dunne reepjes. Schil de gember en snijd in stukken. Pel de knoflook en snijd in stukken.
  5. Gebruik een vijzel om de gember en knoflook fijn te stampen. Voeg daarna suiker, zout en kurkuma toe en vijzel tot een ‘boemboe’ pasta.
  6. Verwarm een wok op medium vuur en voeg de azijn toe. Lepel hier de boemboe en de gesneden lombok in en kook 1 minuut in de azijn. Voeg daarna de geblancheerde groenten, ui en paprika toe en schep het geheel om in de azijn gedurende 2 minuten. Schep daarna de groenten uit de wok en in de weckpotten. Giet het azijnmengsel er tot slot nog overheen tot de pot nagenoeg vol zit.
  7. Sluit de weckpoten goed en zet 30 minuten ondersteboven zodat de potten vacuüm kunnen trekken. Laat de atjar tjampoer volledig afkoelen voor je deze gaat serveren.

Eet smakelijk!

Notes

Zet 1 weckpot in je voorraadkast voor later – daar kun je de atjar tjampoer gerust wekenlang bewaren. Een reeds geopende pot bewaar je 1 – 2 weken afgesloten in de koelkast. 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit zoetzuur van gemengde groenten (Atjar Tjampoer) wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

6 dagen ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

1 week ago

Frisse risotto met komkommer en munt pesto

Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…

1 week ago

Dadelcake met pecannoten en karamel

In veel Arabische landen groeien dadels aan de dadelbomen en ze zijn dan ook zeer…

2 weken ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

2 weken ago