In de Indonesische keuken wordt atjar (acar) geserveerd bij je rijsttafel of Indonesische gerechten. Atjar tjampoer is een bijgerecht beter bekend als een zoetzuur van gemengde groenten en is een perfecte tegenhanger voor de vaak pittige recepten.
Een zoetzuur met gemengde groenten – ook wel atjar tjampoer of acar campur genoemd – kom je regelmatig tegen bij Indonesische rijsttafels. Spitskool, bloemkool, wortel en boontjes worden hierbij gemarineerd in een geel gekleurde zoet zuur mengsel van o.a. azijn, kurkuma, suiker en gember. En dit is een heerlijk groente bijgerecht voor bij pittige en kruidige gerechten uit de Indonesische keuken. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de spijsvertering, dus ik serveer het ook regelmatig bij een boterham of zelf een tosti. Atjar tjampoer kun je ook maken met bijvoorbeeld stukjes komkommer, tauge, witte kool, rode kool, of zelfs met courgette. Maak er dus een gemengde groenten mix van met wat jij nog in huis hebt. Lekker wordt het toch wel.
Atjar tjampoer is dus een mooie zoet-zure tegenhanger voor pittige gerechten uit de Indonesische keuken. Naast dit gele zoetzuur van gemengde groenten (atjar tjampoer) zijn deze simpele komkommers in zoetzuur (atjar ketimun) ook een aanrader. Daarnaast vindt je bij dit recept voor Vegan rendang van Jackfruit ook nog een snelle atjar van rode kool terug. Serveer je gepickelde groenten bij deze Indonesische Babi Kecap van varkensvlees in ketjapsaus. Of geef ze bij de lichtpittige Ayam paniki met kokos (recept binnenkort online). Check hier een compleet Indisch Weekmenu om van te smullen!
Een zoetzuur met gemengde groenten – ook wel atjar tjampoer of acar campur – kom je regelmatig tegen bij Indonesische rijsttafels. Spitskool, bloemkool, wortel en boontjes worden hierbij gemarineerd in een geelgekleurde zoet zuur mengsel van o.a. azijn, kurkuma, suiker en gember. Maar je kunt ook maken met bijvoorbeeld stukjes komkommer, tauge, witte kool, rode kool, of zelfs met courgette. Dit is een heerlijk groente bijgerecht voor bij pittige en kruidige gerechten.
Extra:
Eet smakelijk!
Zet 1 weckpot in je voorraadkast voor later – daar kun je de atjar tjampoer gerust wekenlang bewaren. Een reeds geopende pot bewaar je 1 – 2 weken afgesloten in de koelkast.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit zoetzuur van gemengde groenten (Atjar Tjampoer) wilt gaan maken!
Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…
Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…
Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…
Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…
In veel Arabische landen groeien dadels aan de dadelbomen en ze zijn dan ook zeer…
Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…