Soep Recepten

Zoete aardappelsoep met linzen

Soepen doen het in de herfst altijd goed, want je warmt er zo heerlijk van op! Vandaag is deze gezonde en voedzame zoete aardappelsoep met linzen een aanrader. Het is een heerlijke maaltijdsoep, bomvol groenten en vezels, maar bovenal: lekker van smaak!

Mijn man Patrick is nou niet bepaald een liefhebber van zoete aardappels, dus hij keek me wat teleurgesteld aan toen ik dit op het menu had staan. Maar de zoete aardappelsoep met linzen werd na het bereiden toch even geproefd en hij was zeer positief verrast! Er ging een hele kom soep naar binnen, dus dan weet je wel genoeg! Het is een heerlijk smaakvol recept met gember, kokosmelk en dus linzen voor de nodige eiwitten. Het is dus een vegetarisch gerecht, maar wel eentje waarbij je vlees absoluut niet mist.

Ben jij een enorme liefhebber van recepten met zoete aardappel? Check hier sowieso 10x recepten met zoete aardappel op een rijtje en geniet er heerlijk van!

Heerlijke zoete aardappel recepten

Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe je kunt variëren met zoete aardappels. Nu maakte ik dus deze zoete aardappelsoep met linzen, maar eerder plaatsten we op Betty’s Kitchen ook dit Italiaanse stamppotje met zoete aardappel en deze Good morning Juice met zoete aardappel. Je kunt er trouwens ook heel goed mee bakken: maak bijvoorbeeld eens deze (Joodse) Latkes koekjes met zoete aardappel. Die zijn niet alleen geschikt voor tijdens de viering van Chanoeka. Zoete aardappels zitten vol vezels waardoor je langer een vol gevoel en daarbij behorende energie hebt. Hetzelfde geldt voor linzen, dus geloof mij: na die kom van deze zoete aardappelsoep, was ons hongergevoel voor aardig wat uurtjes gestild hoor.


Print

Recept: Zoete aardappelsoep met linzen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 4 kommen soep 1x
  • Category: Soepen

Ingredients

Scale
  • 500 gram zoete aardappels
  • 1 prei
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Stuk verse gember, ongeveer 2 cm.
  • 100 gram linzen (uit blik)
  • Flinke hand geraspte vegetarische kaas
  • 100 ml. dikke kokosmelk
  • 2 el. pompoenpitten
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 el. mosterd
  • 1 el. gedroogde koriander of een paar takjes verse
  • 1 el. paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Olijfolie om te bakken

Benodigdheden:

  • Staafmixer of keukenmachine

Instructions

  1. Breng water met een snufje zout aan de kook voor de zoete aardappels. Schil de aardappels en snij ze in blokjes van ongeveer 2 cm. Kook de aardappels in ongeveer 12 minuten gaar. Prik ze na de kooktijd in met een vork om te kijken of ze zacht genoeg zijn.
  2. Ondertussen schil en snij je de knoflook en gember heel fijn. Snij de ui alvast in stukjes en de prei in dunne halve ringen. Verwarm 2 el. olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Verwarm de gember en knoflook een minuut in de olie en voeg dan de ui en prei. Zodra de ui glazig wordt voeg je het paprikapoeder en de linzen toe en roer je alles goed door elkaar.
  3. Rooster in een kleine droge koekenpan ondertussen de pompoenpitten. Schud regelmatig zodat de pitten niet aanbranden.
  4. Kook 750 milliliter water en los daarin de bouillonblokjes op. Voeg dit toe aan het ui-prei-linzenmengsel, samen met de kokosmelk. Zodra de zoete aardappels gaar zijn giet je ze af en voeg je ze toe in de hapjespan.
  5. Mix de soep vervolgens tot een egaal mengsel met een staafmixer of in de keukenmachine. Roer de koriander en mosterd erdoorheen. Proef de soep en voeg naar smaak zout en peper toe.
  6. Als je dit nog niet hebt gedaan, rasp de vegetarische kaas dan grof. Serveer de zoete aardappelsoep met de vegetarische kaas en geroosterde pompoenpitten overheen gestrooid.

Eet smakelijk!

Notes

Bewaartip: Je kunt deze zoete aardappelsoep met linzen nog prima zo’n 2 dagen bewaren in de koelkast. Als je over hebt kun je dit dus lekker de dag erna opwarmen voor de lunch. Of maak gewoon wat extra zodat je zeker weet dat je wat overhoudt!

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Ik vroeg me af waarom je de zoete aardappel apart kookt. Is de smaak zo anders dan als je alles samen kookt?

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago