Het is weer een #MeatlessMonday en speciaal voor vandaag maakte ik deze zoete aardappel koekjes, ook wel ‘latkes’ genoemd, met boerenkool, zure room en Parmezaanse kaas. De aardappelkoekjes lijken op rösti, maar ook op hartige pannenkoekjes door de bloem en eieren die erin verwerkt zijn.

Je kunt deze zoete aardappel koekjes serveren als bijgerecht, bijvoorbeeld bij vlees of vis. Maar ze zijn best machtig dus voor ons was dit meer dan voldoende als vegetarisch hoofdgerecht. We hielden zelfs nog iets over!

Latkes zijn Joodse zoete aardappel koekjes

Latkes, oftewel zoet aardappel koekjes, vinden hun oorsprong in de Joodse keuken. Traditioneel worden ze niet met zoete aardappel gemaakt, maar met de gewone aardappel variant (check hier het basis recept van Betty) en ze hebben dus heel veel weg van rosti of aardappel pannenkoekjes. De zoete aardappel leek mij juist heel lekker en is een tikkeltje gezonder. Ik serveerde de zoete aardappel koekjes met zure room en Parmezaanse kaas, maar je kunt de kaas eventueel ook vervangen door plakjes zalm. Je kunt de latkes zowel warm als koud serveren. Persoonlijk vond ik de warme variant iets lekkerder.

Nog meer recepten met zoete aardappel

Zoek je meer inspiratie voor vegetarische recepten met zoete aardappel? Naast deze latkes maakten wij eerder ook deze Gepofte zoete aardappel Tex Mex style en deze Taco’s met zoete aardappel. Beide heerlijke aanraders! En wist je dat je van kliekjes zoete aardappel vaak ook nog hartige zoete aardappel wafels kunt maken? Check hier nog veel meer recepten met zoete aardappel! Eet smakelijk alvast!


Print

Recept: Zoete aardappelkoekjes (latkes)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vandaag maakte ik deze zoete aardappelkoekjes, ook wel ‘latkes’ genoemd, met boerenkool, zure room en Parmezaanse kaas. De aardappelkoekjes lijken op rösti, maar ook op hartige pannenkoekjes door de bloem en eieren die erin verwerkt zijn.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 1214 koekjes 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Joodse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 grote zoete aardappels (ongeveer 400 gram in totaal)
  • 25 gram boerenkool
  • 1 witte ui
  • 3 eieren
  • 3 el. tarwebloem
  • 7 takjes verse bieslook
  • 125 gram zure room
  • Blokje Parmezaanse kaas (50 gram)
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie

Instructions

  1. Schil de zoete aardappels en ui en rasp beide met een grove rasp. Druk met een doek of stuk keukenpapier goed het vocht uit de geraspte aardappels en ui. Dit is belangrijk omdat de koekjes anders te nat worden.
  2. Schep de geraspte zoete aardappel en ui in een kom. Knip de bieslook heel fijn en voeg deze samen met de eieren, bloem, boerenkool en peper en zout (hoeveelheid naar eigen wens) toe aan de kom. Vervolgens schep je het mengsel goed door elkaar.
  3. Verwarm flink wat zonnebloemolie in een ruime koekenpan op medium hoog vuur. Schep een flinke lepel van het mengsel in de pan en druk dit met een spatel tot een platte koek. Dit herhaal je totdat de pan vol is. Na enkele minuten draai je de zoete aardappelkoekjes voorzichtig om zodat beide kanten lichtbruin gebakken zijn. Vervolgens leg je ze op een stuk keukenpapier. Dit herhaal je totdat het aardappelmengsel op is. Vergeet tussendoor niet om tussendoor extra zonnebloemolie toe te voegen.
  4. Serveer de zoete aardappelkoekjes met de zure room. Rasp de Parmezaanse kaas eroverheen met een grove rasp en serveer direct.

Eet smakelijk! Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor zoete aardappel koekjes (ofwel Latkes) wilt gaan maken!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Hoi Betty, deze aardappelkroketjes lijken mij heerlijk, maar , als ik het goed heb, is er nu geen verse boerenkool, heb jij hiervoor diepvries boerenkool gebruikt? Ik hoor het graag,

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago