Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze kleurrijke, veganistische geroosterde spruitjes salade met boerenkool, granaatappelpitjes en een smaakvolle tahin dressing. Een lekker winters gerecht dat je lauwwarm kunt serveren. Boordevol smaak en lekker veel vitamientjes om de winterse dagen mee door te komen.

Geroosterde spruitjes salade met tahin maken

Sinds ik het roosteren van groenten zoals spruitjes en boerenkool heb ontdekt, ben ik hier echt fan van. Het is heel makkelijk en persoonlijk vind ik het veel lekkerder dan deze groenten gekookt. De groenten krijgen een andere, sterkere smaak en bovendien is het lekker te marineren voor het roosteren. Door deze winterse groenten – met hun bittere smaken – te combineren met romige tahin en zoete granaatappelpitjes krijg je een geweldig smaakcombinatie. Betty deed dit overigens ook al eerder met een bijgerecht van geroosterde romanesco bloemkool.

Maaltijdsalades in de winter

Ook in het najaar en in de winter eet ik graag maaltijdsalades. Liefst dan wel een beetje lauwwarm, dus waarbij één of meer ingrediënten van tevoren gebakken of geroosterd zijn. En natuurlijk met groenten van dat seizoen. Daarom is deze geroosterde spruitjes salade met tahindressing echt ideaal voor in de koude wintermaanden! Eerder maakte ik bijvoorbeeld ook deze lekkere salade met boerenkool, bataat en feta en deze lekkere pompoen salade met rode bieten en uienchutney. En kende je deze salade met spruitjes, blauwe kaas en zoete aardappel al? Ook een aanrader mocht je dit recept een succes vinden!


Print

Recept: Geroosterde spruitjes salade met tahin dressing

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze lauwwarme salade is ideaal voor een dagje zonder vlees! Met winterse groenten zoals spruitjes en boerenkool, maar ook met amandelen, granaatappel en tahin dressing.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Veganistisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale
  • 250 gram spruitjes
  • 100 gram boerenkool
  • 100 gram linzen
  • 50 gram amandelen (ongeroosterd en ongezouten)
  • 5 el. granaatappelpitjes
  • Zest (schilrasp) van 1 citroen
  • 1 el. za’atar kruiden
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten voor de tahindressing:

  • 3 el. tahin (sesampasta)
  • Sap van een ½ citroen
  • 1 teen knoflook
  • Peper en zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (180 hetelucht). Leg alvast een vel bakpapier op het ovenrooster.
  2. Verwijder het kontje en de buitenste bladeren van de spruitjes, en snij ze vervolgens in grove plakken. Doe de spruitjes in een kom, voeg hier 3 el. olijfolie aan toe en 1 el. za’atar. Schep goed door elkaar en verdeel de spruitjes over het bakpapier. Plaats de spruitjes voor 8 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  3. Doe ondertussen de boerenkool in een kom en schep hier 2 el. olijfolie doorheen. Na de 8 minuten oventijd van de spruitjes, haal je het ovenrooster uit de oven. Verdeel de boerenkool ook over het bakpapier, net als de linzen en amandelen. Schep de spruitjes wat om. Plaats voor nog eens 10 minuten in het midden van de oven.
  4. Vervolgens kun je alvast de tahindressing maken. Schil de knoflook en pers uit. Rasp de schil van de citroen met een zest en hou dit even apart. Halveer de citroen en pers het sap 1 helft uit in een kommetje. Voeg de tahin toe, 3 el. koud kraanwater, de knoflook en wat peper en zout. Roer goed door elkaar tot een egale dressing.
  5. Zodra de groenten geroosterd zijn, schep je alles in een saladeschaal. Voeg ook de granaatappelpitjes en citroenzest toe en sprenkel de tahin dressing eroverheen. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor geroosterde romanesco met tahin en granaatappel wilt maken.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago