Bakrecepten

Australische Haverkoeken (Anzac Biscuits)

In Australië viert men vandaag ‘Anzac Day‘, een dag ter ere aan de soldaten die gevochten hebben in de 1e Wereld Oorlog. In Sydney is er zelfs een grote brug naar vernoemd en schreven de huisvrouwen geschiedenis door kleine Australische haverkoeken te bakken die nu bekend staan als ‘Anzac Biscuits’. En deze wil jij ook proeven!

Wat is Anzac Day?

ANZAC is de afkorting die staat voor ‘Australian and New Zealand Army Corps’, oftewel de soldaten die samen vochten tijden WWI. Sindsdien vindt er elk jaar een officiële herdenking plaats voor alle inwoners van Australië en Nieuw Zeeland die aan oorlogen, vredesmissies, conflicten etc hebben deelgenomen. Deze Nationale Herdenkingsdag vindt elk jaar op 25 april plaats, dat was namelijk de dag waarop de Anzac’s in Gallipoli (Ottomaans Rijk) voet aan wal zetten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Wat zijn Anzac Biscuits?

Tijdens die Eerste Wereldoorlog begonnen de vrouwen haverkoeken, officieel ‘biscuits’, te bakken die naar de mannen aan het front werden gestuurd. Een lekker krokant tussendoortje, al werd het ook regelmatig verkruimeld voor door de (havermout)pap. Het recept voor deze Australische Haverkoeken (Anzac Biscuits), was eenvoudig maar ook goedkoop. De koeken bevatten havermout, bloem, geraspte kokos en ‘golden syrup’, maar belangrijker: ze bleven goed houdbaar tijdens de lange reis naar hun mannen.

Wist je dat… In Australië mag je enkel ‘Anzac Biscuits‘ zeggen en dus echt niet ‘Anzac Cookies’! De term ‘cookies’ is meer iets ‘Amerikaans’ en daarnaast is alles gerelateerd aan ‘Anzac’ beschermd erfgoed. Houd hier rekening mee als je ze wilt afnemen bij de bakkers aldaar.

Nog meer wereldse gebakjes en koekjes

Naast deze Australische haverkoeken met kokos is er nog een heerlijke traktatie die je gewoonweg moet proberen. De Australische Lamingtons zijn een gebakje van sponscake, chocolade en kokos, maar uiteraard vind je nog meer weer wereldse gebakjes en koekjes terug op deze site. In Italië kun je bijvoorbeeld niet om de krokante cantuccini koekjes met amandelen heen. In Zuid-Amerika is men dol op karamel en zijn deze Alfajores koekjes met dulche de leche. In Nederland gaan we juist voor kokos makronen of een nostalgische boterkoek maken. In Engeland doe je lekker decadent met een stukje Millionaires shortbread en in de Balkan worden deze Hemelse tongetjes met citroensiroop bij de thee geserveerd. Geniet er van dus!


Print

Recept: Australische Haverkoeken (Anzac Biscuits)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In Australië viert men vandaag ‘Anzac Day‘, een dag ter ere aan de soldaten die gevochten hebben in o.a. de 1e Wereld Oorlog.  De huisvrouwen schreven destijds geschiedenis door kleine Australische haverkoeken te bakken die nu bekend staan als ‘Anzac Biscuits’. En deze wil jij ook proeven

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 8 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Australische keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram (fijne )havermout
  • 100 gram tarwebloem
  • 100 gram fijne suiker
  • 60 gram geraspte kokos
  • 100 gram (plantaardige) roomboter
  • 2 el ‘golden syrup’ (ik gebruikte maple syrup)
  • 1 tl baking soda
  • 1 el kokend heet water

Extra:

  • ijsscoop
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Stop havermout, bloem, suiker en kokos in een mengkom en roer goed door elkaar.
  3. Smelt de boter met de stroop in een steelpannetje op medium vuur. Zodra alles gesmolten is roer je de bakingsoda in een kommetje met het kokende hete water. Het zal gaan schuimen. Voeg toe aan de boter en roer goed door. Het zal nog meer gaan schuimen dus schenk het direct bij het bloemmengsel en roer goed door zodat alles ‘plakt’.
  4. Gebruik een ijsscoop om 8 bolletjes te scoopen en gebruik je handen om hier een plat koekje van te vormen die ongeveer 1 cm dik is. Zorg er voor dat de randen mooi rond zijn om uitscheuren te voorkomen.
  5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de gouden Australische haverkoeken af gedurende 8 – 10 minuten. Verplaats daarna voorzichtig met een spatel naar een rooster en laat volledig afkoelen en krokant worden.
  6. Eenmaal gebakken kun je de koekjes het beste in een luchtdichte bak bewaren. Dan zijn ze zeker een week of twee goed. Mocht je ze te zacht vinden worden, piep ze dan in een paar minuten even op in de oven op 180 graden.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Anzac biscuits horen lekker krokant en knapperig te zijn.  Je kunt er ook voor kiezen om ze 2 minuten eerder uit de oven te halen en op de bakplaat af te laten koelen. Dan blijven ze wat zachter namelijk maar ook heel erg lekker!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Australische Haverkoeken genaamd ‘Anzac Biscuits‘ wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago