Indonesische gerechten worden traditioneel geserveerd met een beetje sambal. Een pittige pasta gemaakt van rode pepers. Zelf sambal maken is niet moeilijk en wordt gemaakt in een vijzel of bijvoorbeeld gebakken in een pannetje. Ik vertel je er graag wat meer over en daarbij tevens de verschillen voor sambal oelek, sambal goreng en sambal manis of sambal ketjap.
Sambal is een typisch Indonesisch bijgerecht gemaakt van gemalen rode Spaanse pepers. Deze worden in Indonesië ook Lombok genoemd. Pepers zijn een geliefd ingrediënt in de Indonesische en Indische keukens omdat ze pedas (pit) toevoegen aan veel gerechten. Er zijn heel veel verschillende soorten sambal te maken. De ene is zout van smaak, de ander juist weer zoet, maar er zijn ook sambals met bijvoorbeeld tomaten, gemalen noten of zelfs boontjes, sambals op basis van groene pepers en meer. Ik heb in ieder geval mijn drie favorieten recepten voor zelf sambal maken hieronder uitgewerkt want deze moet iedere liefhebber in zijn koelkast hebben staan!
Ben jij ook een enorme liefhebber van de Indonesiche keuken? Check hier alle Indonesische en indische gerechten op een rijtje.
Sambal oelek is simpelweg sambal uit de vijzel. Dat laatste wordt in Indonesië namelijk een ‘ulekan’ genoemd en is dus de basis sambal van gevijzelde pittige pasta van rode pepers (Lombok). Er wordt zout en azijn aan toegevoegd om te conserveren en qua smaak is het dus ook een hartige of zoute sambal. Sambal goreng en sambal manis daarentegen zijn gebakken varianten waar je smaakmakers zoals laos of zelfs zoete ketjap aan toevoegt. Door deze sambals te bakken worden ze langer houdbaar. Wist je dat je met sambal goreng ook de bekende gewokte boontjes (buncis) of Sambal Telor (met gefrituurde eieren) maakt? Ketjap manis is lekker zoet en tevens DE smaakmaker in deze zoete Babi Kecap met varkensvlees. Daarnaast maakte onze Nanda overigens ook deze Sri-Lankaanse Pol Sambol met kokos. Die is ook erg fijn van smaak!
Heb je deze al in huis?
Sambal oelek is een basis recept voor sambal uit de vijzel. Deze fijne peper pasta is een beetje zoutig van smaak en is een basisingredient voor heel veel Indonesische gerechten. De hartige gebakken sambal goreng en zoete sambal manis (of sambal ketjap) is een lekker bijgerecht voor over veel gerechten. Het voegt namelijk pit en tevens een zoetje en zuurtje toe. Dit zijn heerlijke bijgerechten die niet mogen ontbreken op je Indonesische rijsttafel.
Voor de sambal oelek (sambal ulek)
_________________
Voor de gebakken sambal (sambal goreng)
_________________
Voor de zoete sambal (sambal manis):
(* in plaats van tamarinde kun je ook granaatappel melasse of citroensap gebruiken)
__________________
Gevijzelde Sambal Oelek (sambal ulek) maken:
__________________
Gebakken sambal (sambal goreng) maken:
__________________
Zoete gebakken sambal (sambal manis of sambal kecap) maken:
__________________
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met zelf sambal maken. Van gevijzelde sambal oelek tot gebakken hartige sambal goreng maar ook de gebakken zoete sambal manis of sambal ketjap.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Paasdagen komen er aan, en dan mag een lijstje van hartige Paasrecepten met eieren…
Heb jij af en toe een 'craving' naar pinda's? Of hou je gewoonweg van pure…
Jackfruit is zo lekker veelzijdig in de keuken! Deze romige gele curry met jackfruit is…
Je hebt er slechts 4 ingrediënten voor benodigd en ze bevatten lekker veel proteïne! Deze…
Vandaag heb ik een heerlijk vegetarisch gerecht, welk mij in gedachten al ontzettend lekker leek.…
Misschien koop je het wel eens kant-en-klaar voor op toastjes? Maar zelf tonijn salade maken…