Vlees Recepten

Babi Kecap – uit Restaurant BLAUW kookboek

Mijn echtgenoot heeft een deels Indische afkomst dus gerechten uit de Indonesische en Indische keuken zijn zeer geliefd binnen onze familie. En als er een restaurant waar je de authentieke smaken kunt proeven, dan is dat wel restaurant Blauw! Van Daging Rendang, sate, maar ook Babi Kecap zijn wij grote fan, dus hoe beter dan hun recept met jullie te delen.

Over het kookboek van Restaurant BLAUW

Zowel in Utrecht als in Amsterdam vind je Indonesisch Restaurant Blauw terug. Dit restaurant staat bekend om de echte Indonesische keuken, het gebruik van authentieke kruiden en smaken maar ook de kleuren van de gerechten. In het ‘BLAUW’ kookboek staan 70 ‘signature dishes’ van het restaurant die je nu dus ook thuis kunt maken. Uiteraard met de nodige uitleg over de ingrediënten en de herkomst ervan. Dit boek neemt je mee op reis langs de verschillende Indische eilanden en verwent je smaakpapillen met traditionele kruidige en pittige gerechten. Maar je kunt ook aan de slag met het maken van bijvoorbeeld sambal, bekende bijgerechten en natuurlijk zoete lekkernijen. Ik vind hun vlees en kip gerechten echt zo fantastisch goed dat ik dit recept voor Indische varkensvlees in ketjap saus ook wel babi kecap genoemd met jullie wilde delen!

Bij Blauw koken we voornamelijk authentiek Indonesisch, met hier en daar Indische invloeden. Ik moet altijd lachen als er gasten zijn die denken do as the locals do en om eetstokjes vragen. Die gebruikt men niet in Indonesië; men eet het liefst met de vingers of anders met een lepel en vork.

– Meta van den Boomen (auteur)

Indonesische Babi Kecap maken van procureur

Babi pangang ken je waarschijnlijk al van de Chinese afhaalrestaurants. Maar wist je dat babi ketjap een Indonesische variant is van varkensvlees in ketjap saus? In het recept van Blauw wordt varkensnek (procureur) gebruikt om Babi Kecap te maken. En dat specifieke stuk vlees is beter bekend als ‘pulled pork‘. Dus dan weet je wel dat dit een verrukkelijk gerecht moet worden. Serveer dit gerecht met gestoomde (pandan) rijst en een kleurrijke atjar tjampoer zoetzuur van verschillende groenten en zoetzure komkommers. De sambal oelek in het recept kun je overigens ook gewoon zelf maken en mag je zelfs meer van toevoegen als je hier van houdt! Geniet heerlijk van dit recept en binnenkort maar misschien ook even een avondje uit eten gaan bij Restaurant Blauw?


Heb jij deze al in huis?

Print

Recept: Babi Kecap (varkensvlees in ketjap saus)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze Babi Kecap is een recept voor gestoofd varkensvlees in Ketjap saus. Afkomstig uit het kookboek van Indonesische Restaurant Blauw. Traditioneel recept voor varkensnek (procureur) gesmoord in zoete ketjap met steranijs. Lekker met rijst en atjar tjampoer ingemaakte groenten.

  • Author: uit het BLAUW kookboek
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 2 uren
  • Total Time: 2 uur en 20 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: stoven
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kg varkensnek (procureur)
  • 4 sjalotjes
  • 10 cm gember
  • 6 teentjes knoflook
  • 4 el plantaardige olie
  • 60 gram roomboter
  • 2 el Sambal Ulek
  • 40 gram palmsuiker (Gula Djawa)
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 tl gemalen zwarte peper
  • 6 stuks steranijs
  • 1 tl zout
  • 400 ml ketjap manis

Extra:

  • braadpan met deksel
  • vijzel

Instructions

  1. Dep het vlees rondom droog met keukenpapier. Snijd het vlees blokken van 3 x 3 cm.
  2. Pen en snipper de sjalotten en zet apart. Schil de gember en snijd in stukken. Pel de knoflook en snijd in stukken. Gebruik een vijzel om de knoflook en gember met 1 eetlepel olie tot een pasta te vijzelen.
  3. Verhit 3 eetlepels olie en de boter in een ruime braadpan en fruit hierin de pasta eventjes aan. Voeg daarna de sjalotjes toe en bak deze zacht. Voeg daarna de sambal en het vlees toe en bak het geheel rondom aan gedurende 2 minuten. Blijf omscheppen.
  4. Hak de palmsuiker fijn en doe deze samen met de koriander, zwarte peper, steranijs en zout bij het vlees. Schenk de ketjap er over en roer goed om. Plaats de deksel op de pan en breng aan de kook.
  5. Verlaag daarna het vuur naar lage temperatuur en laat de babi kecap in 2 uur mals en gaar smoren.

Selamat makan!

Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van dit varkensvlees in ketjap saus oftewel Babi Kecap uit het kookboek van Restaurant Blauw!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Dit lijkt me een heerlijk recept! Heel anders dan de babi ketjap van de Chinees. Ik kan niet wachten om het te gaan te gaan maken. Een vraag: i.p.v. het recht twee uur te laten sudderen op het gas, is het ook mogelijk om het in de oven door en door gaar te laten worden? Hoe hoog moet de oven dan, 100º? En dan ook twee uur?

    Met dank voor het antwoord.

  • Echt super lekker bijna net zo goed als die van m’n moeder.

    Verse procureur van de scharrel slager gebruikt, een mooi stuk van 7 ons.
    Kleine aanpassingen gemaakt zoals maar 2 stuks steranijs en ze er ook na een uur uitgehaald om de smaak op de achtergrond te houden. 1 rode ui ipv sjalotjes, 1 verse Spaanse peper uit de tuin, minder ketjap. Heb voor het stoven m’n pan gepakt met de dikste gietijzeren bodem, vuur erg laag en twee plaatjes eronder om de temperatuur constant laag tegen kook temperatuur aan te houden. Ongeveer 5 uur laten staan met de deksel erop. Smaak is voortreffelijk en het vlees super mals mocht van mij nog minder vocht op staan maar kan hem niet indampen zo dus daar moet ik nog iets op verzinnen. Ga dit vaker maken, thanks!

    • Hi Peter,
      dank je wel voor je bericht en super om te lezen!
      Blijf vooral lekker genieten van dit recepten en eet smakelijk!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago