Hou jij van lekkere pittige gerechten? En krijg je nooit genoeg van rode pepers, sambal etc.? Dan moet je absoluut eens zelf chili olie maken. Deze smaakmaker past namelijk bij heel veel gerechten en is ideaal voor in je voorraadkast. Een lepeltje hier en daar doet wonderen voor je recepten en het is ook heel eenvoudig om zelf te maken.
Zelf chili olie maken is heel eenvoudig! Ik maak deze met behulp van gedroogde chili peper vlokken (‘crushed chili’s’). Deze kun je tegenwoordig bijna overal wel kopen, bijvoorbeeld bij je supermarkt, maar ook bij de Toko of een (Mediterraanse) delicatessenzaak. Het zijn letterlijk chilipepers (rode peper) die gedroogd wordt en vervolgens grof verkruimeld tot pepervlokken. Deze overgiet je met warme olie – het liefst eentje die je van tevoren infuseert met bijvoorbeeld knoflook en kruiden of specerijen voor extra smaken.
Chili Olie is niet zozeer een olie om in te bakken of wokken, want het langdurig verhitten dat namelijk een deel van de smaak teniet. Maar in veel Aziatische landen staat het dikwijls op tafel als dressing, zodat je het over je gerecht heen kunt lepelen naar wens. Waar men in Indonesie bijvoorbeeld Sambal bij de maaltijd geeft, heb je in China bijvoorbeeld juist pittige chili olie als smaakmaker. Denk dan bijvoorbeeld voor over je nasi goreng, maar ook over je Chinese noodle soep. Het is bijvoorbeeld ook onmisbaar als smaakmaker in dit recept voor Dan Dan Mein noodles (ook wel Tantanmen). Onderstaand recept voor chili olie heeft dan ook een beetje een ‘Aziatisch Tintje’, maar de peperolie is ook goed te maken met bijvoorbeeld tuinkruiden (rozemarijn, tijm, basilicum) in plaats van de specerijen. Zo is het namelijk heel goed te gebruiken in Mediterrane salades, sauzen of zelfs voor over de pizza!
Zelf Chili olie maken is heel eenvoudig. Met dit recept maak je een soort Chinese peperolie voor over je gerechten! Maar je kunt ook Italiaanse tuinkruiden toevoegen in plaats van de specerijen voor een Mediterraanse rode peperolie.
Extra:
Eet smakelijk!
Wil je liever een ‘gefilterde olie’ zonder stukjes chilipeper? Laat na stap 4 de olie iets afkoelen en draai daarna de weckpot goed dicht. Plaats de pot voor 3 weken op een koele donkere plek en laat de olie ‘trekken. Schenk de olie daarna door een zeefje met papieren koffiefilter om alle chili’s er uit te filteren. Doe dit totaal 2x en verschoon het koffiefilter. Steriliseer een glazen fles met dop van ca. 450 ml. en plaats een trechter in de hals. Schenk hier de chili olie in en bewaar in de voorraadkast bij de andere olieen.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf Chili olie maken.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Prima, maar wat een gedoe allemaal.
Ik neem een fles extra vierge, neem 2 pepertjes, snij die open en stop ze in de pot. Pel 4 of 5 teentjes knoflook... idem in de pot... Dan nog wat gedroogde kruiden, zoals basilicum, tijm oregano, doe de deksel erop, hussebussel een paar keer en klaar!
Als je dit met een maand of 2 leeg hebt, gebeurt er niets mee.. ook niet in de zomer, is mijn ervaring. De fles staat wel donker in de kast, dat is alles.
Heerlijk in de salade of op je bord, om je pizza mee in te dopen (zoals de Italianen en zuidOostenrijkers dat doen).
Dank je wel voor de tips, Ingrid!
Ik doe nt anders, woon in Malaga en gebruik alleen verse ingredieenten.Ik gebruik wijnflessen de kurken bewaar ik als ze open gaan.En je hebt gelijk makkeleker kan niet.grtz.
Bedankt voor de tip, Alex!
Beste,
Ik heb in het verleden en ook wel gehoord van mijn relatie's dat je uit peper olie kunt persen.
Weet jij waar je informatie hierover kan inwinnen ?
Trouwens jouw peperolie is ook te gebruiken in Rijst, met groente en een heerlijk gebakken vis.
Marlo