Het is weer een Meatless Monday en vandaag neem ik jullie even mee de Turkse Keuken in! We gaan namelijk Gözleme met spinazie en feta maken. Dat zijn een soort in de pan gebakken Turkse platbroden die je dus kunt vullen met heel veel lekkere ingrediënten, zoals dus kaas en groenten.

Zelf Gözleme met spinazie en feta maken

Ben je op zoek naar een lekker hartige hap met deeg? Probeer dan zeker eens de bekende Turkse Gözleme met spinazie en feta. Het zijn een soort Turkse platbroden en het deegpakketje wordt gebakken in olie op een bakplaat – of in de pan. Je vindt je ook terug als ware street food in het land. Het recept voor het gözleme deeg heb ik geleend uit de Bijbel van de Turkse keuken van Hale Amus. Als vulling heb ik gekozen voor spinazie en feta, maar je kunt gözleme ook vullen met gekookte aardappels en peterselie, of zelfs gebakken gehakt met uien.

Nog meer recepten uit de Turkse keuken

De Turkse keuken staat echt bekend om smaakvolle hartige gerechten en meer. Niet alleen deze Gözleme met spinazie en feta moet je absoluut eens een keer proberen, maar deze gevulde ‘Kumpir’ aardappel is ook een graag gegeten Street Food gerecht uit Turkije. Wil je s’ochtends lekker hartig ontbijten? Dan moet je absoluut eens Cilbir Turkse eieren met yoghurt en chili boter maken. Maar heb je nog een gaatje voor wat zoete trek? Ga dan aan de slag met filodeeg en maak deze zoete Sigara Boreki met dadel en banaan!

Benieuwd hoe de video voor deze Gözleme met spinazie en feta maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Gözleme met spinazie en feta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gözleme zijn een soort in de pan gebakken Turkse platbroden die je dus kunt vullen met heel veel lekkere ingrediënten, zoals spinazie en Turkse witte kaas (Peynir) maar je kunt ook feta kaas gebruiken.

Ingredients

Scale

Voor het deeg:

  • 325 gram bloem + extra
  • ½ tl zout
  • 100 ml warme melk
  • 100 ml warm water
  • 1 el. zonnebloemolie + extra voor het bakken

Voor de vulling:

  • 100 gram diepvries spinazie blokjes (circa 7 deelblokjes)
  • 100 gram feta kaas
  • 1 el. fijngehakte peterselie
  • 1 tl. pul biber (of snufje chilivlokken)
  • zout & peper
  • 1 el zonnebloemolie

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak
  • huishoudfolie
  • deegroller
  • bakkwast
  • bakplaat of grote koekenpan

Instructions

  1. Stop de spinazieblokjes in een steelpannetje en laat smelten en ontdooien op medium vuur. Kook het een beetje ‘droog’ en schep uit de pan en in een diep bord en laat afkoelen tot gebruik.
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg in de mixer kom. Plaats de deeghaak en kneed het Gözleme deeg gedurende 5 minuten op medium lage stand tot een stevig en samenhangend deeg. Kneed je met de hand? Trek hier dan gerust 10 – 15 minuten voor uit. Dek de kom af met huishoudfolie (of een vochtige theedoek) en laat 30 minuten rusten.
  3. Aan het einde van de wachttijd meng je de spinazie met verkruimelde feta, peterselie, pul biber, zout & peper en olie door elkaar. Maak er 6 porties (ter grootte van een flinke eetlepel) van.
  4. Verdeel het deeg in 6 porties van gelijke grootte. Vorm er ballen van en rol elke uit tot een ronde dunne cirkel van ca. 25 – 30 cm. Vouw de onderkant en bovenkant van het deeg een klein stukje naar het midden zodat je een rechte strook krijgt.
  5. Leg een portie van de vulling in het midden en spreid een beetje uit. Vouw vervolgens de weerszijden van het deeg over de vulling heen en zorg dat ze overlappen. Druk het vierkant of rechthoek zachtjes met de hand een beetje plat.
  6. Verwarm een grillplaat of grote koekenpan op middelhoog vuur. Vet deze lichtjes in met extra zonnebloemolie. Bak de platbroden in batches gaar: laat eerst 1-2 minuten aan een zijde bakken, draai om met behulp van een spatel en kwast de gebakken bovenzijde in met olie. Bak hier ook 1-2 minuten, draai om en kwast weer in met olie. Het omdraaien doe je in totaal 4 keer en dus ook 4x met olie bestrijken.
  7. Schep van de plaat of uit de pan op een serveerschaal en laat wat afkoelen.

Afiyet Olsun! (= Eet smakelijk!)

Notes

Liever verse spinazie blad? Gebruik dan iets minder, bijv. 80 gram en zorg dat je dit goed fijnhakt. Dit kun je rauw aan de kaas toevoegen en hoeft niet eerst gekookt te worden.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze gebakken Turkse gevulde platbroden, zoals Gözleme met spinazie en feta.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago