Bijgerechten

Witlof uit de oven met ham, kaas en ei

Dit is een heerlijke makkelijke, doordeweekse maaltijd: Witlof uit de oven met ham, kaas en ei. En zelfs diegenen die geen liefhebber zijn van witlof, kunnen van dit gerecht toch vaak intens genieten want de smaken passen perfect bij elkaar!

Overheerlijke witlof uit de oven

Want wie van jullie ‘houdt’ er echt van witlof? En dan bedoel ik de pure, kale en gekookte (of gestoomde) witlof? Heel veel mensen vinden deze groente vaak te bitter en laten hem daarom vaak staan. En dat is echt zonde, want je kunt er bijvoorbeeld dit heerlijke recept voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei mee maken. Hij heeft namelijk een lekkere zoutige bite, in plaats van bitter. En geloof me, dit recept heeft heel wat mensen aan de witlof gekregen. Hij is gewoon zo lekker geworden!

Witlof combineren met..

Witlof leent zijn bittere nasmaak aan de harde kern. Ik snap dat veel mensen hier niet zo dol op zijn, maar snijd gerust een stukje van de onderkant af, en hol de kern uit met een aardappelschilmesje. Daarnaast kun je meerdere smaakmakers toevoegen om de bittere smaak te compenseren. Denk aan zoute ingredienten: zoals ham of kazen. Maar ook zoete smaakmakers, zoals suiker (karameliseren), honing of druiven en rozijnen. Het zijn juist die contrasterende smaken die goed te combineren zijn met witlof. Check bijvoorbeeld ook deze tortellini pasta met witlof en paddestoelen of maak een feestelijke witlof salade met peer en blauwe kaas. Check hier overigens nog veel meer lekkere recepten met witlof op een rijtje.

Rauwe witlof eten

In het recept voor witlof uit de oven adviseer ik het wel, maar over het algemeen hoef je deze groente niet te koken: je kunt witlof namelijk ook gewoon rauw eten. Pluk bijvoorbeeld de blaadjes en spoel deze af onder de koude kraan. Gebruik deze in een salade, stamppot, door de pasta, of gebruik 1 blaadje als toastje voor bijvoorbeeld een plakje gorgonzola kaas. Heerlijk voor bij de borrel en ook nog eens glutenvrij en low carb en keto.

Voor je weerstand en een slankere lijn

Witlof zit boordenvol vitamine C , voor een betere weerstand, en het zou zonde zijn om deze groente over te slaan omdat de smaak je niet aanstaat. Deze witlof uit de oven met ham, kaas en ei is in ieder geval mijn favoriete witlofrecept. Tijdens het Atkins dieet (een paar jaar geleden) at ik het dan ook best vaak, omdat er geen bloem of iets dergelijks in gebruikt wordt. Het is dus ook een ideaal gerecht voor een ‘ balansdag’, en die heb ik de laatste tijd toch steeds vaker (iets met goede voornemens..) Enjoy! Check hier nog meer lekkere Low Carb gerechten. Deze witlofsalade met vijgen is een een mooi gerecht dat in dit rijtje low carb recepten zou passen!


Print

Recept: witlof uit de oven met ham, kaas en ei:

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.7 from 9 reviews

Op deze manier lust iedereen wel een stukje witlof! Een glutenvrij en koolhydraat arm gerecht voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei. Het zoutige van de ham en het zachte van de ei combineren perfect met de vaak wat bittere witlof! Dit is een ovenschotel die snel en makkelijk te bereiden is!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 4 stronkjes witlof
  • 4 plakken (achter)ham
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 groot ei (L)
  • 50 gr geraspte (Belegen) kaas
  • Peper & zout

Instructions

  1. Maak de witlof schoon, (steek de harde kern uit) en kook in een ruime pan water met zout. Laat gedurende 10-15 minuten koken en giet daarna af en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
  3. Omwikkel de witlof me een plak ham en leg ze tegen elkaar aan in een ovenschaal.
  4. Klop in een kommetje het ei los met de crème fraîche en breng op smaak met peper en (weinig) zout. Roer hier vervolgens de geraspte kaas doorheen en giet dit mengsel over de witlof heen. Schuif de schaal een beetje heen en weer om het mengsel goed de verdelen.
  5. Plaats de schaal in de oven en bak de witlof af gedurende 25 minuten. Serveer de witlof uit de oven met ham, kaas en ei direct.

Eet smakelijk! Groetjes Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze witlof uit de oven met ham, kaas en ei! Eet smakelijk alvast!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago