Bijgerechten

Watermeloen salade met venkel

Als er een fruitsoort is die voor mij onlosmakend met de zomer verbonden is, dan is het wel de watermeloen! De rode dorstlesser op warme dagen en lekker sappig en zoet van smaak. Hoe lekker klinkt een zomerse watermeloen salade met venkel je dan in de oren?

Zomerse salade met watermeloen en venkel maken

Deze salade is echt op en top zomers met een vleugje Italie! Deze sappige watermeloen salade met venkel wordt gecombineerd met kalamata olijven, bosui en pistachenoten. Het maakt een lekker frisse vegan salade die je als bijgerecht kunt serveren tijdens een barbecue. Wij doen dat immers ook regelmatig en hij is dan ook al bij velen in de smaak gevallen! Je kunt de salade nog eventueel aanvullen met verkruimelde feta kaas of wat geschaafde pecorino kaas voor een extra zoute bite, maar dit hoeft dus niet perse! Tevens heb ik voor de liefhebbers van venkel nog zo’n mooie zomerse salade in petto: check hier het recept van venkelsalade met citrusvruchten!

Nog meer salades voor de barbecue

Nu is deze watermeloen salade met venkel natuurlijk op en top zomers, fris en fruitig, maar ik heb nog meer lekkere salades en bijgerechten voor je barbecue feestje hier op de site staan hoor! Deze koude rijstsalade is lekker vullend door de rijst en bonen en gaat samen met heel veel lekkere stukken vlees en kip! Ga je voor een Mexicaans geïnspireerde barbecue met bijvoorbeeld slow pulled vlees of taco’s? Dan is deze Tex Mex zoete aardappel salade zeker een aanrader! Maar heb je nog wat oud (stok)brood liggen? Dan maak je er ook deze smaakvolle Italiaanse ‘panzanella’ broodsalade mee klaar! Check hier nog veel meer lekkere bijgerechten van de barbecue!


Print

Recept: Watermeloen salade met venkel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als er een fruitsoort is die voor mij onlosmakend met de zomer verbonden is, dan is het wel de watermeloen! De rode dorstlesser op warme dagen en lekker sappig en zoet van smaak. Hoe lekker klinkt een zomerse watermeloen salade met venkel je dan in de oren? Lekker vegan bijgerecht voor een barbecue en op smaak gebracht met pistachenoten, kalamata olijven, Pecorino kaas en bosui.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 68 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 50 gr gepelde pistachenoten
  • ½ watermeloen
  • 2 venkels
  • 1 bosui
  • 50 gr kalamata olijven

Voor de dressing:

  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 6 blaadjes basilicum
  • zout & peper

Instructions

  1. Verwarm de pistachenoten in een koekenpannetje zonder olie. Rooster tot ze licht beginnen te kleuren. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
  2. Verwijder de groene schil en snijd vervolgens de watermeloen in blokjes van 2 x 2 cm. Hiervoor kun je het beste eerst plakken van 2 cm dikte snijden, vervolgens repen en daarna blokjes.
  3. Snijd de venkels in de lengte doormidden en vervolgens nog een keer door in kwarten. Snijd nu de harde kern schuin af. Snijd vervolgens de venkel in kwart ringen.
  4. Snijd de bosui in ringen en meng met de watermeloen en venkel in een grote salade kom.
  5. Voor de dressing giet je de olijfolie in een kommetje. Rasp de schil van de citroen boven de watermeloen. Pers daarna de vrucht uit en voeg 2 el sap toe aan de olie.
  6. Pel de knoflook en pers deze uit. Stapel de basilicumblaadjes op elkaar en snijd in zeer dunne reepjes. Meng de knoflook en basilicum ook door de olie en breng op smaak met een flinke snuf zout en wat vers gemalen peper. Giet de dressing over de watermeloen en hussel het geheel goed door.
  7. Ontpit eventueel de olijven en plaats op de salade. Tot slot stop je de pistachenoten in een boterhamzakje op het aanrecht. Met de koekenpan geef je een kleine tik op de noten zodat ze grof geplet zijn. Strooi dit over de salade en hussel het geheel nog een laatste keer om. Serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt de watermeloen salade gerust voorbereiden (max 1 dag). Snijd alvast de meloen, venkels en bosui voor en bewaar afgedekt in de koelkast. Bewaar de olijven, dressing en geroosterde pistachenoten echter tot het moment van serveren.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als deze watermeloen salade met venkel wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

2 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

3 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

5 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

6 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago