Gezondheid

Is kokosolie nou wel gezond of ongezond?

Is kokosvet – ook wel kokosolie genoemd – nou wel gezond of ongezond? Deze vraag krijgt online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen vaak gesteld. Vandaar een artikel over dit onderwerp. Al die prachtige claims die over kokosvet worden gemaakt, maar kloppen ze wel? Of worden we in het ootje genomen?

Welke beweringen worden gedaan over kokosolie?

Aanbidders van kokosolie hameren op het feit dat kokosvet het vetzuur laurinezuur bevat; en dát zou ontstekingsremmend werken. Ook bevat kokosolie zogenoemde middellange ketens van vetzuren. En deze soort vetzuren hebben als eigenschap dat ze veel sneller in het lichaam worden opgenomen, waardoor je niet aankomt in gewicht. Bovendien verhoogt kokosolie ook het cholesterolgehalte niet en het blijft stabiel bij verhitting. Goede waarde cholesterol verlagen het risico op hart-en vaatziekten. Kortom, een prachtig product zou je zeggen?

Vegan Millionaires Shortbread met kokosolie

Maar kloppen deze claims wel?

Laurinezuur

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; de claims zijn wetenschappelijk niet goed te onderbouwen. Het is waar dat het vetzuur laurinezuur ontstekingsremmend werkt, alleen ga je pas effecten zien als je het in zuivere vorm neemt. En hier komt het addertje onder het gras, een zuivere vorm laurinezuur zit nou net niet in kokosvet. Je kan daardoor écht niet beweren dat kokosvet of kokosolie ontstekingsremmend werkt.


Wist je dat… kokosolie en dan met name MCT olie wordt gebruikt om de populair ‘Bulletproof Coffee‘ te maken. De past in een Ketogeen dieet en je leest er hier meer over.

Bulletproof coffee

Middellange ketens vetzure

Ook bij deze vetzuren zit er een hiaat in het wetenschappelijk onderzoek. Ze worden wél eerder opgenomen, maar afvallen ga je er niet door. Afvallen doe je door minder energie binnen te krijgen dan je verbruikt. Niet door het gebruik van deze vetzuren.


Stabiel bij verhitting & verzadigd vet

En hoewel kokosvet iets stabieler is bij verhitting – dan bijvoorbeeld olijfolie – bevat het vooral veel verzadigd vet. Van verzadigd vet weten we dat het in hoge doseringen het cholesterholgehalte in het bloed verhoogt, wat een risico geeft op hart- en vaatziekten. En hoewel verzadigd vet pas ‘ongezond’ wordt als je er te veel van neemt, is het toch echt niet gezond te noemen.


Thaise rode curry met kokosolie

Waarom zou je kiezen voor kokosolie?

Er is niks mis mee om kokosolie af en toe te nemen. Het is juist leuk en variatie in je voedingspatroon. Het geeft ook een subtiele smaak aan je gerechten. Betty gebruikt kokosolie bijvoorbeeld regelmatig bij Aziatische gerechten. Doe het echter niet om gezondheidswinst te behalen. Neem het om de juiste redenen, bijvoorbeeld omdat je het lekker vindt. Wel valt het altijd aan te raden om variatie aan te brengen, neem bijvoorbeeld ook gewoon gebruik van olie (bijvoorbeeld zonnebloem- of olijfolie) en eventueel andere zachte/vloeibare margarine. Bak echter niet in extra vierge olijfolie, want bij verhitting daarvan ontstaan ongezonde stoffen. Deze olie is vooral geschikt voor in een salade of een ander koud gerecht.

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad!

Wil je nou meer tips over voeding? Volg mij dan bijvoorbeeld ook op Instagram: @JonathanKlaassen .

Lees meer artikelen van Jonathan Klaasen:


Boekweitpannenkoekjes gebakken in kokosolie

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Neem een kijkje op www.jonathanklaassen.nl voor meer informatie of intakegesprek.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago