Print

Recept: Watermeloen salade met venkel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als er een fruitsoort is die voor mij onlosmakend met de zomer verbonden is, dan is het wel de watermeloen! De rode dorstlesser op warme dagen en lekker sappig en zoet van smaak. Hoe lekker klinkt een zomerse watermeloen salade met venkel je dan in de oren? Lekker vegan bijgerecht voor een barbecue en op smaak gebracht met pistachenoten, kalamata olijven, Pecorino kaas en bosui.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 6-8 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 50 gr gepelde pistachenoten
  • ½ watermeloen
  • 2 venkels
  • 1 bosui
  • 50 gr kalamata olijven

Voor de dressing:

  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 6 blaadjes basilicum
  • zout & peper

Instructions

  1. Verwarm de pistachenoten in een koekenpannetje zonder olie. Rooster tot ze licht beginnen te kleuren. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
  2. Verwijder de groene schil en snijd vervolgens de watermeloen in blokjes van 2 x 2 cm. Hiervoor kun je het beste eerst plakken van 2 cm dikte snijden, vervolgens repen en daarna blokjes.
  3. Snijd de venkels in de lengte doormidden en vervolgens nog een keer door in kwarten. Snijd nu de harde kern schuin af. Snijd vervolgens de venkel in kwart ringen.
  4. Snijd de bosui in ringen en meng met de watermeloen en venkel in een grote salade kom.
  5. Voor de dressing giet je de olijfolie in een kommetje. Rasp de schil van de citroen boven de watermeloen. Pers daarna de vrucht uit en voeg 2 el sap toe aan de olie.
  6. Pel de knoflook en pers deze uit. Stapel de basilicumblaadjes op elkaar en snijd in zeer dunne reepjes. Meng de knoflook en basilicum ook door de olie en breng op smaak met een flinke snuf zout en wat vers gemalen peper. Giet de dressing over de watermeloen en hussel het geheel goed door.
  7. Ontpit eventueel de olijven en plaats op de salade. Tot slot stop je de pistachenoten in een boterhamzakje op het aanrecht. Met de koekenpan geef je een kleine tik op de noten zodat ze grof geplet zijn. Strooi dit over de salade en hussel het geheel nog een laatste keer om. Serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt de watermeloen salade gerust voorbereiden (max 1 dag). Snijd alvast de meloen, venkels en bosui voor en bewaar afgedekt in de koelkast. Bewaar de olijven, dressing en geroosterde pistachenoten echter tot het moment van serveren.