Overige

Wat kun je doen met lege jampotjes

Eet jij regelmatig jam of fruitspread als beleg? Dan zullen die jampotten er binnen no time doorheen gaan. De meeste van deze potten zijn echter prachtige en solide opbergers voor heel veel verschillende dingen. De lege jampotjes en deksels kunnen vaak gewoon in de vaatwasser en daarna kun je ze mooi hergebruiken. Hieronder zet ik een aantal tips op een rijtje voor wat te doen met de lege jampotjes. Weet jij nog aanvullende een goede tip?


15x Wat kun je allemaal doen met lege jampotjes?

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Bewaar er je homemade jams in

Op deze website vind je makkelijke recepten om zelf jam of fruitspreads te maken! Deze kun je daarna eenvoudig vaccumeren door het gebruik van lege jampotjes (wel even uitkoken om te steriliseren). Daarna blijven je gesloten homemade jams vele maanden goed in de voorraadkast. Check hier al onze recepten met jam.

Rabarber Jam maken

2. Drink er (IJs)Koffie of thee uit.

Gebruik als glazen voor (ijs)koffie of zet er lekker een kopje thee in. Wil je je koffie of thee meenemen voor onderweg? Draai dan de deksel er goed op en hij kan rechtop mee. In de auto is vaak een koffiehouder aanwezig en zelfs voor je kinderwagen kun je tegenwoordig cupholders bestellen.

3. Glazen potjes kun je invriezen

Voor de extra vitamientjes en tijdens een detox kuur pers ik regelmatig een hele batch groente juice. Deze worden vervolgens in steriele potjes gegoten en ingevroren. Hou er bij het invriezen mee dat de inhoud vaak nog 20% uit kan zetten, zeker als er veel ‘vocht’ in zit. Dus schenk de potjes nooit helemaal vol. Laat vervolgens weer een nachtje in de koeling ontdooien of in een paar uurtjes op het aanrecht. De lege potjes kunnen daarna weer afgewassen worden voor de volgende batch. Niet alleen geschikt voor juices, maar ook diverse gerechten of ingrediënten die je wilt invriezen.

Detox Juices invriezen in glazen potjes

4. Serveerkommetje voor de borrelplank

Glazen jampotjes zijn ook ideaal als serveerkommetje. Vul ze bijvoorbeeld met diverse borrelnootjes of snackgroenten. Brede lage potjes zijn weer ideaal voor dipsauzen, hummus of meer.

5. Serveer er je desserts in

Desserts of toetjes die bestaan uit ‘laagjes’ komen altijd goed tot hun recht in glazen potjes. Zo maak je bijvoorbeeld eenvoudig de Italiaanse klassieker Tiramisu met lange vingers of de Britse Eton Mess met schuimpjes klaar. Door het in kleine porties in de koelkast te stoppen verkocht je vaak ook nog eens de tijd die je desserts nodig hebben voor het opstijven. Deze smeuïge Toblerone mousse past hier bijvoorbeeld ook perfect in!

Tiramisu kun je ook in glazen potjes maken

6. Gebruik als glas voor limonade of sapjes

Gezien op trouwerijen en picknicks: lege jampotjes of mason jars voor de limonade of uitschenken van sapjes en cocktails. Je kunt ze thuis al vullen en dichtdraaien. In een koelbox of koeltas meenemen of in een grote bak met ijs plaatsen. Zo ontzettend leuk!


7. Voorraadpotjes voor je ingrediënten

Heb jij ook een voorraadkast die uitpuilt van de open verpakkingen? Valt er af en toe een pak gedroogde bonen, suiker of rijst om en ligt dit dan door de hele kast? No more! Glazen jampotten maar ook weckpotten komen in verschillende soorten en maten. Stop je ingrediënten in afsluitbare pot(jes) die je tevens makkelijk in de kast kunt stapelen. Zelf maak ik bijvoorbeeld ook regelmatig notenpasta die wij bij het broodbeleg bewaren in handige afsluitbare potjes.


Zelf notenpasta maken

8. Zelf boter maken

Ja deze ga je moeilijk geloven, maar ik heb ook zelf boter gemaakt tijdens een workshop met Lurpak, dus kan jij het ook. Vul een jampot met 300 ml slagroom. Voeg hier ½ tl fijn zout aan toe, draai de deksel goed dicht en blijf schudden tot je een lamme arm hebt. Eerst zul je slagroom krijgen, maar de aanhouder wint en krijgt op het einde een boterzachte gezouten roomboter! Het vocht giet je af in een glas want dit is simpelweg karnemelk! Het geklonterde deel schep je over in een kommetje en smeren maar. Enjoy!

9. Bewaar er je (gedroogde) kruiden in

Wij gebruiken ze thuis met name voor het bewaren van kruiden. Inmiddels hebben we al een hele lade vol!

10. Gebruik als ronde koekjes uitsteker

xxxxx

11. Make- up en Badkamer organizer

De glazen jampotjes zijn ook ideaal voor het opruimen van de badkamer. Maak een ‘vakkenverdeling’ in je lade door de potjes afzonderlijk te vullen met watten, oorstokjes etc. Maar ook je make-up kun je zo rangschikken met potjes voor lippenstiften, oogpotloden etc. Wist je dat je ook je schoongemaakte make-up penselen heel makkelijk kunt laten drogen door een jampot te vullen met koffiebonen of rijst? Steek hier vervolgens je penselen in met de haartjes naar boven.

12. Opbergers in de kinderspeelhoek

Kids hebben vaak een hoop klein speelgoed en daar kun je vaak wel handige – en afsluitbare – opbergers bij gebruiken. Stop alle loom-bandje in een afgesloten potje, sorteer de kralen in diverse bakjes, losse stickers leg je weer bij elkaar evenals klein spul voor knutselwerkjes. En wat dacht je van potloden, stiften en glitterpennen? Die geef je ook elk een eigen mooi potje om ze in te steken, die de kids eventueel zelf kunnen versieren natuurlijk.

13. Kaarsen of Waxine licht houders

Je kunt de glazen potjes ook gebruiken als kaarsen of waxine licht houders. Tevens ook ideaal voor gebruik in de tuin, want ze doen het prima tegen de wind. Ook leuk: laat de kids de potjes aan de buitenkant decoreren met kleine stukjes gekleurd crepe papier voor kleur en een speels licht effect.

14. Klein vaasje voor kleine bloemen of stekjes

Glazen jampotjes zijn ook een perfect klein vaasje voor geplukte bloemen of een gekortwiekt boeket dat al langere tijd staat – ik zoek meestal de mooiste bloemen uit en knip ze kort voor in een potje, de rest gooi ik weg. Maar jampotten hebben ook het ideale formaat om een stekje in te laten groeien. Daarna het stekje verpotten of planten in de grond en je kunt je lege jampot weer gebruiken voor andere dingen.

15. Potje voor je homemade verzorgingsproducten

Maak je wel eens zelf verzorgingsproducten zoals handcreme of een homemade douche scrub? Dan kun je deze eenvoudig in de lege jampotjes bewaren en na gebruik weer afsluiten en opbergen.


Tot zo ver 15 dingen die je kunt doen met lege jampotjes. Heb jij ook nog een goede tip om toe te voegen aan dit lijstje? Laat dan even een berichtje in de comments hieronder achter.

Groetjes, Betty


BEWAAR DIT ARTIKEL OP PINTEREST

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je weer inspiratie op wilt doen voor je lege jampotjes.

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago