Ga jij dit jaar voor een vegetarische kerst? Naast heel veel hoofdgerechten voor kerst vooral in het teken van vlees, heb ik ook een mooi lijstje met 10x vegetarische hoofdgerechten voor kerst verzameld! Veelal glutenvrij, maar sommigen zijn ook helemaal vegan (te maken)! Een vegetarische kerst is niet alleen een bewuste keuze, maar ook een hele lekkere!

Een vegetarisch kerstdiner organiseren

Voor de vegetariërs, veganisten en flexitariërs onder jullie: deze feestdagen kun je lekker uitpakken met groenten in de hoofdrol. De #meatlessmonday is al jarenlang een vaste vegetarische rubriek op deze site, maar ik verzamelde 10 recepten die net even bijzonder genoeg zijn voor tijdens een vegetarisch kerstdiner. Door simpelweg een exclusieve groente op het menu te zetten, al dan niet gecombineerd met kaas of noten maak je geweldige vegetarische hoofdgerechten voor kerst klaar. Ik hoop je hiermee te kunnen laten zien dat een vegetarisch kerstdiner organiseren dus eigenlijk wel heel erg lekker kan worden! Geniet in ieder geval van deze prachtige gerechten!


Maak er een geslaagd kerstdiner of kerstborrel van met onze gebundelde kerst recepten:


10x Vegetarische Hoofdgerechten voor kerst

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Gevulde Bolcourgette met ricotta en amandelen

Gevulde courgettes uit de oven zijn altijd heerlijk! Maar deze gevulde bol courgettes met ricotta en amandelen zijn helemaal een mooie blikvanger op de kersttafel!


2. Gevulde portobello met parelcouscous

Paddestoelen zijn een mooie vlezige vervanger voor een stukje vlees! Vul bijvoorbeeld een grote portobello met oa. kaas en walnoten en serveer op een parelcouscous salade!


3. Biet Wellington

Rode bieten zijn in het najaar eigenlijk niet weg te denken en wij hebben er dan ook al heel veel recepten mee gemaakt! Maar deze Biet Wellington is een leuke variatie op de welbekende Beef Wellington die tijdens kerst regelmatig op tafel komt!


4. Paprika’s gevuld met quinoa

Zet tijdens de feestdagen een gevulde paprika met quinoa op het menu. De rode kleur knalt er echt uit aan tafel en dit recept is gewoonweg erg lekker!


5. Vegan Coquilles van koningsoesterzwam (V)

Sommige vegan recepten zijn niet van echt te onderscheiden! Zo maakte ik bijvoorbeeld vegan coquilles van koningsoesterzwam klaar! Wie had ooit gedacht dat die vlezige structuur van paddestoelen een uitstekende vervanger voor een stukje vlees kon zijn. De mag niet ontbreken in dit lijstje met vegetarische hoofdgerechten voor kerst!


6. Gebakken ricotta met groene groenten

Wist je dat kaas het ook heel goed zal doen als vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Deze gebakken ricotta uit de oven heeft lekker wat pit door de rode peper. Serveer met groene groentes en je feestmaal is compleet!


7. Stoofvlees met aubergine en paddenstoelen (V)

Stoofvlees staat elke winter steevast op tafel, maar hoe maak je vegetarisch stoofvlees? Het antwoordt vind je in dit recept voor stoofvlees met aubergines en paddenstoelen Dit recept is zelfs compleet vegan te maken door vegan roomboter te gebruiken.


8. Risotto met geroosterde bietjes

Ja daar hebben we weer die rode biet! Deze risotto met geroosterde rode biet, pijnboompitten, alfalfa en mozzarella is een heerlijk vullend gerecht voor het kerstdiner!


9. Stoofpotjes van tomaten en halloumi kaas

Wederom een vegetarisch hoofdgerecht met kaas in de hoofdrol! Maar dan verwerkt in een stoofschotel! Dit Mediterrane stoofpotje van tomaten en gegrilde halloumi kaas is er eentje waar je van blijft eten!


10. Hele knolselderij uit de oven (V)

Knolselderij is zo’n veelzijdige groente. Je kunt het grillen, bakken, roosteren en zelfs tot puree stamppen. Speciaal voor de kerst ging ik aan de slag met een hele knolselderij uit de oven. Deze geroosterde knol heeft zo’n mooie structuur en is een mooie manier om groente een spotlight te geven. Ook dit recept is compleet vegan te maken.


11. Gepofte Aubergine met geitenkaas

En tot slot een recept dat afgelopen jaar op social media zelfs een beetje viral ging. Deze gepofte aubergine heeft een zachte vlezige structuur. En op smaak gebracht met uien, walnoten en kaas heb je een heerlijke groente om als hoofdgerecht op tafel te zetten!


Maar uiteraard vind je hier op de site nog meer overheerlijke Vegetarische recepten om van te smullen. Hetzij voor kerst, een #meatlessmonday of elke andere dag dat je geen vlees op het menu zet.

Fijne Feestdagen!

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze 10x vegetarische hoofdgerechten voor kerst wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

8 uur ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

1 dag ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

2 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

3 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago