De Libanese keuken is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Je vindt hier tevens heel veel vegetarische en zelfs vegan gerechten in terug en anders zijn ze met een kleine aanpassing geheel vegan te maken. Zoals deze romige yoghurt dip waar ik een twist aan geef door vegan yoghurt te gebruiken. Vegan Labneh maken is niet moeilijk, maar er komen wel een paar trucs bij kijken die ik graag met je deel.
In Nederland noemen we ‘uitgehangen’ yoghurt ‘hangop’. Maar in de Levantijnse keuken heet dit ‘labneh’. Hangop wordt hier veelal als zoete bereiding geserveerd, maar in het Midden-Oosten wordt de yoghurt veelal gemengd met zout voor een hartige en romige yoghurt dip. De ideale metgezel voor vers gebakken brood, Libanese wraps of pita. Top hem af met gehakte nootjes, kruiden en specerijen en stel hem helemaal naar wens samen. Ik ging zelf echter aan de slag met een veganistische variant op deze klassieker want je kunt heel makkelijk vegan labneh maken met bijvoorbeeld kokosyoghurt.
Kokosyoghurt is van nature al lekker fris en romig en het leek mij heel leuk om hier eens een vegan alternatief voor labneh mee te maken. Het is misschien even wennen, maar zeker als je een milde kokosyoghurt gebruikt maak je zo een heel lekker recept klaar. Breng je vegan labneh vervolgens op smaak met genoeg zout, Midden-Oosterse kruiden zoals za’atar, een kneepje citroen en er staat je een ware traktatie te wachten! Dit recept is niet alleen lekker als hartige dip voor bij de borrel. Maar je kunt hem ook als lunch voor 2 of 3 personen serveren. Serveer er in dat geval nog wat kerstomaten, olijven of verse vijgen bij en je hebt een volwaardige lunchmaaltijd om van te smullen
Vegan yoghurt soorten zijn net even iets anders dan normale volle yoghurt, zeker in de bereiding van labneh. Ze zullen namelijk veel langer uitgehangen moeten worden om het vocht te kunnen onttrekken. Dus je dient ook een dag (of twee) van tevoren met dit recept te beginnen!
Maak je mezze of borrelfeestje compleet met nog meer lekkere en gezonde dips. Maak eens zelf pita chips om te serveren bij deze vegan labneh dip. Maar deze homemade hummus met pompoen past ook perfect als borrelhapje op herfstachtige dagen. Maak eens zelf falafel balletjes of ga voor een snee zuurdesembrood met deze grove broodtopping met gemarineerde kikkererwten. Maar maak ook eens de andere Libanese klassieker: baba ganoush van geroosterde aubergines klaar. En wat dacht je van deze 3x avocado dip waarvan er twee ook volledig plantaardig te maken zijn? Ik blijf het zeggen: vegan gerechten kunnen zo ontzettend lekker zijn.
Benieuwd hoe je de video voor het maken van deze vegan labneh met kokosnoot er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!
De Libanese keuken is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Je vindt hier tevens heel veel vegetarische en zelfs vegan gerechten in terug en anders zijn ze met een kleine aanpassing geheel vegan te maken. Zoals deze romige yoghurt dip waar ik een twist aan geef door vegan yoghurt te gebruiken. Vegan Labneh maken is niet moeilijk, maar er komen wel een paar trucs bij kijken die ik graag met je deel.
Voor erbij:
Extra:
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Variatie recepten Labneh maken:
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan labneh met kokosyoghurt gaat maken.
Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…
Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…
Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…
Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…
Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…
Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…