Kumpir is een Turks street food gerecht en bestaat uit een grote gepofte aardappel met heerlijke toppings van groenten of zelfs vlees. Het is verrukkelijk lekker en eigenlijk best makkelijk om te maken. Wij eten deze Turkse gevulde aardappel wel eens als (vegetarische) lunch en dan wordt het echt een feestje met verschillende schaaltjes met toppings erbij, zodat iedereen zijn eigen Kumpir kan samenstellen.
Voor het maken van Kumpir kun je zowel gewone (pof)aardappels maar ook zoete aardappel gebruiken. Je hebt in ieder geval een groot exemplaar benodigd die je vervolgens gaat poffen in de oven. De aardappel wordt ingesneden en in zijn eigen jasje maakt men een puree met bijvoorbeeld boter en kaas. Deze smeuïge puree wordt vervolgens afgetopt met een lepel Turkse yoghurt en kleine stukjes rauwkost. Denk aan tomaat, komkommer, mais, maar ook olijven, augurken paprika etc. Bij elk straatkarretje of fastfood resto vind je diverse variaties op dit recept. Ook lekker zijn varianten met bijvoorbeeld dunne plakjes knoflookworst (sucuk) of gebakken stukjes (pittige) kip, dus varieer hier ook gerust mee!
Nu is de Kumpir een heel leuk en lekker fastfood gerecht. Maar de Turkse keuken is niet voor niets een van mijn favorieten. Met zowel Arabische, Mediterane maar ook Oosterse invloeden is deze keuken zo veelzijdig en lekker. Ja er worden vaak wat meer kruiden en smaakmakers in gebruikt maar het resultaat is altijd zo ontzettend smaakvol! Zoals Imam Bayildi – zo heb je aubergines nog nooit geproefd! Maar ook de klassieker Mercimek Corbasi – een alom geliefde Turkse soep met rode linzen. Maar laten we daarnaast de zoete lekkernijen zoals Baklava met pistachenoten en natuurlijk ‘Turks Fruit’ niet vergeten! Bekijk hier al onze recepten uit de Turkse Keuken op een rijtje.
Benieuwd hoe de video voor deze Turkse ‘Kumpir’ maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!
Toppings (varieer naar keuze):
Afiyet Olsun! (=eet smakelijk!)
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Turkse gevulde aardappel genaamd “Kumpir”.
Met het einde van de zomervakanties in zicht is het hoog tijd voor wat #BackToSchool…
We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…
Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…
Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…
Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…
Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…