Lunch recepten

Turkse Gevulde Aardappel (Kumpir)

Kumpir is een Turks street food gerecht en bestaat uit een grote gepofte aardappel met heerlijke toppings van groenten of zelfs vlees. Het is verrukkelijk lekker en eigenlijk best makkelijk om te maken. Wij eten deze Turkse gevulde aardappel wel eens als (vegetarische) lunch en dan wordt het echt een feestje met verschillende schaaltjes met toppings erbij, zodat iedereen zijn eigen Kumpir kan samenstellen.

Typisch Turks Streetfood: gevulde aardappel Kumpir

Voor het maken van Kumpir kun je zowel gewone (pof)aardappels maar ook zoete aardappel gebruiken. Je hebt in ieder geval een groot exemplaar benodigd die je vervolgens gaat poffen in de oven. De aardappel wordt ingesneden en in zijn eigen jasje maakt men een puree met bijvoorbeeld boter en kaas. Deze smeuïge puree wordt vervolgens afgetopt met een lepel Turkse yoghurt en kleine stukjes rauwkost. Denk aan tomaat, komkommer, mais, maar ook olijven, augurken paprika etc. Bij elk straatkarretje of fastfood resto vind je diverse variaties op dit recept. Ook lekker zijn varianten met bijvoorbeeld dunne plakjes knoflookworst (sucuk) of gebakken stukjes (pittige) kip, dus varieer hier ook gerust mee!

Nog meer gerechten uit de Turkse keuken

Nu is de Kumpir een heel leuk en lekker fastfood gerecht. Maar de Turkse keuken is niet voor niets een van mijn favorieten. Met zowel Arabische, Mediterane maar ook Oosterse invloeden is deze keuken zo veelzijdig en lekker. Ja er worden vaak wat meer kruiden en smaakmakers in gebruikt maar het resultaat is altijd zo ontzettend smaakvol! Zoals Imam Bayildi – zo heb je aubergines nog nooit geproefd! Maar ook de klassieker Mercimek Corbasi – een alom geliefde Turkse soep met rode linzen. Maar laten we daarnaast de zoete lekkernijen zoals Baklava met pistachenoten en natuurlijk ‘Turks Fruit’ niet vergeten! Bekijk hier al onze recepten uit de Turkse Keuken op een rijtje.

Benieuwd hoe de video voor deze Turkse ‘Kumpir’ maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Turkse Gevulde Aardappel (Kumpir)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 80 min.
  • Total Time: 1,5 uur
  • Yield: 1 persoon 1x
  • Category: Lunch
  • Method: poffen
  • Cuisine: Turkse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 grote (pof) aardappel
  • klein klontje boter
  • 12 el geraspte kaas
  • flinke eetlepel Turkse Yoghurt
  • peper & zout
  • olijfolie
  • aluminiumfolie

Toppings (varieer naar keuze):

  • (kers)tomaten
  • augurken
  • bosui
  • zwarte olijven
  • mais korrels (uit blik)
  • Turkse pepers of jalapeno
  • geraspte wortel
  • feta kaas
  • dunne plakjes sucuk (Turkse worst met knoflook)
  • stukjes gebakken kip

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden celcius (200 hetelucht). Scheur alvast een velletje aluminium folie af en leg op de bakplaat.
  2. Boen de aardappel schoon onder stromend water. Prik ze met een vork rondom in en plaats op het stuk  folie. Besprenkel elke aardappel met 1 -2 theelepels olie en breng op smaak met peper en zout. Vouw daarna het folie langs de aardappel omhoog, knijp en vouw de aardappel bovenop nauw sluitend dicht met de folie.
  3. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en pof de aardappel in 70 minuten gaar. Let op! de baktijd kan verschillen bij kleinere of juist heel grote aardappels. Check altijd rond 60 miniuten op gaarheid.
  4. De tussentijd kun je gebruiken om de toppings vast fijn te snijden en eventueel in kleine bakjes klaar te leggen.
  5. Haal de gepofte aardappels uit de oven en trek voorzichtig het folie aan de bovenzijde open (LET OP  HEET). Snijd de aardappel in de lengte in, trek het vel iets opzij (en intact) en gebruik een vork om de aardappel licht fijn te maken.Voeg boter, kaas en een beetje peper en zout toe en prak alles in de schil goed door elkaar.
  6. Dan gaat er een flinke eetlepel Turkse yoghurt op en die bestrooi je direct met je toppings naar keuze en gebruik een lepeltje om de boel lekker uit de lepelen.
  7. Mocht je de folie alsnog te heet in je hand vinden liggen, kun je er nog een servetje onder leggen. Of je kunt de folie ook volledig verwijderen en je Kumpir op een bord serveren.

Afiyet Olsun! (=eet smakelijk!)


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Turkse gevulde aardappel genaamd “Kumpir”.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago