6x Toast van zoete aardappel (met gezonde toppings)
Zet eens wat anders op je lunchmenu en maak toast van zoete aardappel! Met gezonde toppings maak je zo heerlijke combinaties, waar je de rest van de middag nog lekker op kan teren.
Zoete aardappel toast is een heerlijk alternatief op brood en dus ook glutenvrij! En ook als borrelhap doen deze belegde toasts het heel goed!
Zelf toast van zoete aardappel maken
De zoete aardappel is de afgelopen jaren niet meer weg te denken uit de keuken. Je krijgt er een minder hoge suikerpiek van als van een gewone aardappel. En het werd dan ook een veel gebruikt alternatief in bijv. stamppotten. Maar wist je dat je zoete aardappelplakken ook heel eenvoudig kunt grillen, als alternatief voor een boterham? Heerlijk voedzaam en een bron van Selenium, wat goed helpt als je last hebt van (werk) stress! Stop plakken zoete aardappel gewoonweg een paar minuten in het tosti-ijzer, broodrooster of grill en beleg met heerlijke healthy toppings.
6x Toast van Zoete Aardappel:
(alle recepten zijn voor totaal 2-3 personen)
1. Pindakaas & Banaan
Ingrediënten:
1 zoete aardappel,
pindakaas, zoveel je lekker vindt 🙂
2 bananen, in plakjes
snufje kaneel.
Bereidingswijze:
Snijd de zoete aardappel, in de lengte, in plakken van 1 cm. Plaats in een broodrooster of tosti-ijzer en gril gedurende 3-5 minuten. Laat vervolgens iets afkoelen.
Besmeer elke toast van zoete aardappel met pindakaas, verdeel hier de plakken banaan overheen en bestrooi met een snufje kaneel.
2. Â Roerei & Bacon
Ingrediënten:
1 zoete aardappel,
6 plakken bacon,
4 eieren,
zout & peper,
olijfolie,
1 bosui, in ringen.
Bereidingswijze:
Snijd de zoete aardappel, in de lengte, in plakken van 1 cm. Plaats in een broodrooster of tosti-ijzer en gril gedurende 3-5 minuten. Laat vervolgens iets afkoelen.
Bak ondertussen in een koekenpan de bacon plakken krokant. Schep uit de pan en laat op een stukje keukenpapier uitlekken.
Voeg een klein scheutje olijfolie toe aan de koekenpan en verhit opnieuw. Kluts de eieren, giet in de koekenpan en laat al roerende stollen. Breng op smaak met zout & peper.
Verdeel de bacon over de zoet aardappel toast. Schep vervolgens het roerei over de bacon en garneer met de bosui.
3. Amandelboter & Fruit
Ingrediënten:
1 zoete aardappel,
amandelboter, zoveel als je wilt 🙂
een flinke hand vol gesneden fruit, zoals blauwe bessen/aardbei/granaatappelpitjes/mango/appel etc.
Bereidingswijze:
Snijd de zoete aardappel, in de lengte, in plakken van 1 cm. Plaats in een broodrooster of tosti-ijzer en gril gedurende 3-5 minuten. Laat vervolgens iets afkoelen.
Besmeer elke toast van zoete aardappel in met amandelboter en verdeel hier het fruit overheen. Enjoy!
4. Brie & Walnoten
Ingrediënten:
1 zoete aardappel,
1 kuipje smeerbare brie,
handje vol gepelde walnoten,
honing, naar smaak.
Bereidingswijze:
Snijd de zoete aardappel, in de lengte, in plakken van 1 cm. Plaats in een broodrooster of tosti-ijzer en gril gedurende 3-5 minuten. Laat vervolgens iets afkoelen.
Besmeer de zoete aardappel toasts met de brie en verdeel hier de walnoten overheen. Lepel hier vervolgens nog een beetje honing overheen.
5. Roomkaas & Aarbei
Ingrediënten:
1 zoete aardappel,
roomkaas, zoveel als je wilt,
handje vol aardbeien, in plakken,
klein handje amandelen, grof gehakt.
Bereidingswijze:
Snijd de zoete aardappel, in de lengte, in plakken van 1 cm. Plaats in een broodrooster/grill/tostiijzer en gril gedurende 3-5 minuten. Laat vervolgens iets afkoelen.
Besmeer elke toast van zoete aardappel met de roomkaas, verdeel hier de plakken aardbei overheen en bestrooi met de amandelen.
6. Avocado & Salsa
Ingrediënten:
1 zoete aardappel,
1-2 rijpe avocado’s
4 eetlepels mais korrels,
4 eetlepels paprika blokjes,
1 tomaat, zonder zaadjes en in blokjes,
1 kleine ui, gepeld en in kleine blokjes,
Tabasco of chili saus.
Bereidingswijze
Snijd de zoete aardappel, in de lengte, in plakken van 1 cm. Plaats in een broodrooster/grill/tostiijzer en gril gedurende 3-5 minuten. Laat vervolgens iets afkoelen.
Prak de avocado’s fijn met een vork en besmeer hier de zoete aardappel toast mee.
Meng in een kommetje de mais, paprika, tomaat en ui door elkaar en verdeel dit mengsel over de avocado heen. Druk een beetje aan en top af met een beetje Tabasco saus of chilli saus.
Nog meer gezonde lunch recepten
Tot zo ver 6x toast van zoete aardappel. Ik ben benieuwd welke jouw favoriet is? En als je nu nog meer trek hebt gekregen, check dan ook deze  8x gezonde lunch met crackers en 6x  recepten met wraps en fruit (kan ook voor ontbijt). Voor nog meer gezonde lunch recepten inspiratie zetten wij hier ook 10x lunchrecepten met zoete aardappel op een rijtje. Zo zie je maar, lunchen hoeft echt niet saai of ongezond te zijn!
Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.
View Comments
Oh dat ziet er erg lekker uit Betina!
dank je wel! en als je ze geproefd hebt, hoor ik graag wat je er van vond!
groetjes!
Heel leuke ideetjes! Goeie inspiratie!