Soms pik je wel eens van die bijzondere dingen op in het buitenland. Dat rijst en thailand onlosmakend met elkaar verbonden zijn is geen geheim. Maar wist je dat de Thai s’ochtends het liefst ontbijten met een Thaise hartige rijstepap? Jok of Congee lijkt nog het meeste op een dikke, soep met vleesballetjes, maar dan natuurlijk met typische Thaise smaakmakers. Ik nam de proef op de som en maakte er een heerlijke eigen versie van.
Het eten van rijst is goed voor je. Met name zilvervlies rijst bevat veel vezels, dat je darmwerking ten goede komt. Ik krijg ook al van kleins af aan het advies om bij ziekte soep en ook rijst te eten. Om je vochthuishouding en vertering op gang te houden en uiteraard om je een goede vulling te geven. Dan ben je binnen no time weer zo sterk als een olifant! Daarnaast is rijstepap relatief goedkoop en deze hartige rijstepap genaamd Jook of Congee is dan ook heel geliefd in Thailand en China. Daarentegen is zoete Rijstepap is weer heel bekend als vullend en zoet ontbijt in Nederland, maar ook in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Lekker met rozijnen, bruine suiker of gehakte amandelen of pistachenoten.
Ben je ook al bekend met het maken van een GROG? Dit drankje met oa. gember en whiskey kan je een kleine boost geven als je griep hebt.
n Thailand gebruikt men vaak (gebroken) Jasmijnrijst om deze hartige rijstepap te maken. Je kunt deze gerust een half uur laten pruttelen op het fornuis. Het zetmeel in de rijst laat namelijk los tijdens het koken en zorgt voor een romige textuur en zo maak je dus de pap naar jouw gewenste dikte en structuur. Traditioneel gaan er wat gehaktballetjes of restjes vlees met lekker veel gember in. Dat laatste is tevens een flinke oppepper als je ziek bent en aan moet sterken, dus serveer Congee ook gerust als lunch of diner dan. Bestrooi met jouw favoriete ‘toppings’ voor een lekkere bite en nog meer smaak.
En kun je geen genoegen krijgen van rijst in je soep, maak dan ook eens bijvoorbeeld deze Indonesische Soto Ajam!
(lunch voor 4 personen)
Ingrediënten rijstepap:
Optionele toppings:
Extra:
Bereidingstijd: 30-60 minuten.
Bereidingswijze:
Tip: Heb je ‘left-over’ rijst in huis? Dan kun je dit natuurlijk ook gebruiken om deze Thaise hartige rijstepap te maken. Kort dan wel de gaartijd een flink stuk in.
Eet smakelijk,
Groetjes, Betty
Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…
Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…
Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…
De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…
Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…
Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…