Een goed stuk biefstuk is nooit weg. Maar behalve een biefstuk bakken kun je er ook een overheerlijke steak tartare van maken. Lekker met zo’n rauwe eidooier er in verwerkt, of serveer hem zelfs er gewoonweg bovenop.
Dit voorgerecht bestel geregeld in een restaurant, want het meest belangrijkste voor een goede steak tartare maken is uiteraard een premium stuk rundvlees. Een mooie biologische biefstuk bijvoorbeeld, maar het mag ook een lendestuk of ander mooi stuk van de koe zijn. Vergeet natuurlijk die rauwe eidooier niet, want dat hoort er gewoon bij. Erin of erop, maakt niet uit. Dit is een gerecht dat ook dikwijls zijn weg vindt naar de kersttafel. Check hier nog meer voorgerechten voor kerst.
Het vlees snijden we natuurlijk gewoon met de hand. Eerst in mooie repen en vervolgens in kleine blokjes en daarna breng je het minimaal op smaak. Maar welke smaakmakers kun je toevoegen aan steak tartare? Het liefst een beetje pit, zuurtje of juist zoet maken een mooie combinatie met het rauwe vlees. En ik vind het dan ook heel leuk om nog wat extra’s rondom het vlees neer te leggen zodat je tijdens het eten juist zelf nog wat van die smaakmakers kunt toevoegen bij elke hap.
Breng je steak tartare op smaak met een gesnipperd uitje en fijngehakte augurkjes (die kleintjes). Nog beter: gebruik de ingemaakte uitjes en augurken van Kesbeke, die zijn er al fijngesneden en hebben een zoet-zuurtje te pakken en blijken ideale toppings voor bij je vlees. Maar je kunt ook extra fijngesneden kappertjes toevoegen, of vervang de ui door een gesnipperd sjalotje of zilveruitjes. Gebruik pittige piccalilly in plaats van mosterd! Zo zie je maark: je kunt alle kanten op met dit basisrecept voor steak tartare!
Tegenwoordig is het inmaken van groente een grote trend. Maar bij het Amsterdamse familiebedrijf Kesbeke is het al 70 jaar nooit anders geweest. Van diverse ingemaakte augurken, Amsterdamse zilveruitjes tot en met picallily en mosterd aan toe. De potten met de gele zegel zie je ook steeds vaker in horeca gelegenheden op de plank staan en dat is niet voor niets. Een stukje Hollandse trots en mooie aanvulling op je klassieke recepten zoals deze steak tartare.
Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je kunt fijngehakte biefstuk gebruiken en op smaak brengen met diverse tafelzuren en kruiden. Van uitjes en augurken tot mosterd en peterselie. Het rauw eidooier kun je aan het vlees toevoegen of er bovenop serveren.
Voor erbij:
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Wil je liever geen eierdooier door de steak tartare? Je kunt er ook voor kiezen om deze dan uit het recept achterwege te laten. Voor de liefhebber kun je wel een kwarteleitje splitsen, plaats de dooier terug in een stukje schaal en plaats deze bovenop de steak tartare. Zo doen ze dat bijvoorbeeld bij restaurant Danel.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem thuis wilt gaan maken!
Dit artikel betreft een samenwerking met Kesbeke Fijne Tafelzuren. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Wat een recept! We hebben het gister geprobeerd toen we zagen dat de biefstuk bij de albert hein in de aanbieding was. We koken weleens vaker nieuwe recepten maar dit was verre weg een van de lekkerste. Bedankt voor de tips! ;)
Hi Xavier,
bedankt en super leuk om te horen! Geniet er van!