Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze vegetarische, groene spliterwten burgers met blauwe kaas. Hiermee wil ik je laten zien dat vegetarisch eten niet alleen gezond, maar ook lekker en voedzaam kan zijn.

Spliterwtenburgers op de barbecue

Vegetarische burgers zijn alles behalve saai. Want zeg nou eerlijk, zien deze mooie groene spliterwten burgers er niet fantastisch uit? Buiten het feit dat de burgers boordevol vezels en vitamientjes zitten, is het een feestje om dit straks op tafel te zetten! Je kunt deze spliterwtenburgers in de koekenpan, op ge bakplaat maar ook op de barbecue bereiden. De avocado zorgt voor romigheid en de blauwe kaas geeft een lekkere ‘kick’ aan dit gerecht!

Nog meer lekkere vegetarische Burgers

Groene spliterwten zijn peulvruchten en bevatten daardoor veel eiwitten, vitamine B en vezels. Deze erwten gebruik je in de winter voor Hollandse Erwtensoep (snert), maar in de zomer kun je ze dus prima gebruiken voor bijvoorbeeld deze groene splitertwten burgers met blauwe kaas of een andere kaas die je lekker vindt. Voor nog meer lekkere vegetarische burgers neem je ook een kijkje bij het recept voor deze rode bietenburgers met geitenkaas! Of Maak eens een burger van een portobello paddenstoel! Wist je dat knolselderij ook geschikt is voor het maken van groenteburgers? Eet smakelijk alvast!


Print

Recept: Spliterwten burgers met blauwe kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Maak eens hamburgers van groente! Deze vegetarische spliterwten burgers met blauwe kaas bak je gewoonweg in een koekenpan of op de barbecue!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 20 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram groene spliterwten
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram verse spinazie
  • 40 gram blauwe schimmelkaas (bijvoorbeeld Danish Blue)
  • 1 ei
  • 30 gram havermout,
  • 25 gram walnoten,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie of basilicum,
  • peper en zout.

Voor erbij:

  • 2 (volkoren) pitabroodjes of burger buns,
  • 2 eetlepels zuivelspread,
  • 1 avocado,
  • nog wat extra blauwe kaas en/of spinazie,
  • alfalfa of kiemen mix,
  • Olijfolie of kokosolie om te bakken

Benodigdheden:

  • Staafmixer/ keukenmachine

Instructions

  1. Kook de spliterwten in 30 minuten gaar in licht gezouten gekookt water. Laat ze vervolgens wat afkoelen.
  2. Verkruimel de blauwe kaas en doe dit in een kom met de gare spliterwten. Voeg vervolgens het ei, de verse spinazie en havermout toe. Pers de knoflook uit boven de kom en voeg de peterselie en een snuf peper en zout toe. Mix het vervolgens in de keukenmachine of met een staafmixer tot een egaal geheel. Het hoeft geen saus te worden, laat wel wat bite over.
  3. Breek de walnoten in kleine stukjes en roer dit door het spliterwten mengsel. Als het mengsel nog erg nat is, roer je er nog wat extra havermout doorheen. Dek de kom af en zet voor een half uur in de koelkast.
  4. Bereid de pitabroodjes of burger buns volgens de gebruiksaanwijzing.
  5. Als het half uur voorbij is, verdeel je het spliterwtenmengsel in 2 delen en hier vorm je burgers van met je handen of een vorm als je die hebt. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de burgers op de middelhoog vuur aan beide kanten bruin, gedurende 10-15 minuten. Verhit de spliterwten burgers goed omdat er een rauw ei in verwerkt is.
  6. Halveer de broodjes en besmeer de binnenzijde met de zuivelspread. Je kunt nu nog wat extra spinazie in de broodjes stoppen en vervolgens de gebakken spliterwten burgers. Lepel de avocado uit, verwijder de pit en snijd in plakjes. Verdeel een halve avocado over elke burger, top af met eventueel nog wat extra blauwe kaas en de alfalfa. Serveer direct.

Eet smakelijk! Liefs Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Wat een creatief recept! Zojuist een variant met pitabroodjes ipv hamburgers en de burgers op maatje falafel gemaakt. Ook erg lekker! Ipv spinazie hebben we 2 sjalotjes toegevoegd. Gaan we zeker vaker eten!

Recent Posts

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 dag ago

Kruidige Perentaart met yoghurt

Het najaar is natuurlijk het seizoen van de peer en dan gaan wij thuis maar…

3 dagen ago

Indonesische gehaktballetjes

Dit recept is al jarenlang een persoonlijke favoriet voor gehaktballetjes maken. Het recept is in…

1 week ago

Zelf Pindasaus maken

In de schappen kun je vandaag de dag prima pindasauzen vinden, die je vaak in…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Sambar curry met okra en kokosmelk

Het is wederom een Meatless Monday en vandaag heb ik een heerlijk groentegerecht genaamd Sambar…

2 weken ago