Wij gaan graag in het weekend uitgebreid brunchen. De ene keer lekker thuis en de andere keer in de stad. Shakshuka is dan ook een gerecht dat ik regelmatig op de brunchkaart voorbij zie komen en ging er thuis ook mee aan de slag.
De naam is een vertaling van ‘een mengsel’ uit het Arabisch. Het basisprincipe is een pittige saus van tomaten, chilipeper en ui. En natuurlijk op smaak gebracht met andere Midden-Oosterse specerijen zoals komijn en paprikapoeder. Het is een lekker pittig en hartig gerecht dat ik graag tijdens de lunch eet en een prima basis om eieren in te pocheren. Maar ook als diner (voor de Meatless Monday bijvoorbeeld) doet de shakshuka het heel goed. Het wordt over het algemeen veel gegeten in Noord Afrikaanse landen zoals Tunesie en Egypte. Check hier maar liefst 15x gerechten uit de Egyptische keuken.
Hoewel er van origine geen courgette of bleekselderij in de shakshuka gaat, vind ik dit wel een mooie toevoeging voor wat extra groente. Uiteraard kun je hier zelf natuurlijk ook in variëren. Want hou je bijvoorbeeld niet van bleekselderij maar wel van champignons dan kun je die ook toevoegen. Je kunt er dan namelijk zelf nog voor kiezen of je de shakshuka met brood serveert. Doe je dit namelijk niet heb je namelijk nog steeds een lekkere vullende glutenvrij of zelfs low carb lunch, dankzij al die extra groenten!
Ben je liefhebben van gepocheerde eieren in saus? Maak dan bijvoorbeeld ook eens deze Baskische Piperade met eieren, zoete puntpaprika en tomaat. Het is een wat zoetere variant op shakshuka, maar minstens zo lekker! Check ook zeker even de kookvide
Een stoofpotje van tomaten, ui en chilipeper uit het Midden-Oosten. Shakshuka serveer je warm en het is heerlijk om eieren te pocheren in de saus.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Je kunt de tomaten-groentesaus gerust een dag vantevoren maken of zelfs invriezen. Verwarm dan opnieuw in een koekenpan of braadpan en pocheer de eieren in de warme saus.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Ha Betty, wil dit heerlijke gerecht gaan maken maar wat zijn de verhoudingen van het kruiden mengsel? Eet je dit met brood of kan het ook met rijst oid?
BVD, Marleen
Hi Marleen,
de verhouding voor Berbere kruidenmix verschilt echt per merk. Omdat het slechts om 1 eetlepel totaal gaat zou je bijv. 1.5 tl paprika, 0,5 tl knoflook, 0,5 tl koriander en 0,5 tl gember kunnen doen. Of iets anders dat je op dat moment net in huis hebt.