Bijgerechten

Sambal Goreng Buncis (sperziebonen in pittige saus)

Deze Sambal goreng Buncis zijn een zeer geliefd groente bijgerecht voor een Indonesische rijsttafel! Hierbij ga je namelijk kousenband of sperziebonen wokken in sambal. De knapperige groenten krijgen een beetje pit en zijn goed te combineren met heel veel verschillende gerechten uit deze keuken.

Wat zijn Sambal Goreng Buncis?

Ik heb jullie al vaker verteld dat zelf sambal maken best makkelijk is. Naast mijn favorieten: gevijzelde sambal oelek en de zoete Sambal manis is er ook nog een gebakken sambal goreng. Het geeft een heerlijk hartige sambal die perfect is om vervolgens (voorgekookte) groenten in te wokken. Zo heb je meteen alle heerlijke Indische smaakmakers in een saus en door de groenten te smoren in de sambal wordt alles perfect op smaak gebracht. Niet alleen deze Sambal Goreng Buncis, die je overigens maakt met sperziebonen of kousenband. Maar ook zeer smakelijk voor de bekende Indonesische eieren in pittige saus die overigens Sambal Goreng Telor wordt genoemd. Dit is in ieder geval een heerlijk vegetarisch groente bijgerecht uit de Indonesische keuken en liefhebber van velen!

Serveer deze Indonesische boontjes in pittige saus met:

Je kunt deze Sambal Goreng Telor eieren in pittige saus als bijgerecht serveren op een Indonesische rijsttafel. Maar voor een vegetarische avondmaal doen ze het ook prima hoor. Zeker als je hier gestoomde rijst en een nog een ander groente bijgerecht bij serveert. Eieren zijn immers een prima vervanging van een stukje vlees. Maak bijvoo rbeeld een zoetzure atjar van gemengde groenten zoals bloemkool en witte kool. Of ga voor in kokosmelk afgekookte groenten genaamd Sajoer Lodeh! Ook lekker zijn is deze sateh van tempeh die goed te combineren valt met de pittige (pinda)saus van de eieren. Op deze site vind je nog veel meer lekkere Indonesische gerechten terug.


Print

Recept: Sajoer Boontjes (sambal goreng buncis)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze Sambal goreng Buncis zijn een zeer geliefd groente bijgerecht voor een Indonesische rijsttafel! Hierbij ga je namelijk kousenband of sperziebonen wokken in sambal. De knapperige groenten krijgen een beetje pit en zijn goed te combineren met heel veel verschillende gerechten uit deze keuken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: wokken
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 800 gram sperziebonen (of kousenband)
  • 1 stengel citroengras
  • 3 citroenblaadjes (djoeroek poeroet)
  • 40 gram santen
  • 160 ml water
  • 3 el gebakken uitjes (kant-en-klaar)

Voor de sambal goreng:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 el sambal oelek
  • 1 el palmsuiker
  • 1 tl gemalen laos (of gember)
  • ½ tl zout
  • ½ tl trassie
  • 1 el ketjap manis
  • 50 gram tomatenpuree

Extra:

  • wok

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met ruim water om de sperziebonen gedurende 8 minuten net niet beetgaar te koken.
  2. Vervolgens ga je de sambal goreng maken. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd het harde stukje van de citroengras. Snijd de citroengras in de lengte 2x door (tot 4 repen) en hak vervolgens in hele fijne stukjes. Voeg de zonnebloemolie toe aan een hete wok en frituur hierin de ui, knoflook en citroengras tot ze lichtbruin kleuren (5 – 10 minuten).
  3. Voeg dan de sambal oelek, palmsuiker, laos, zout, trassie, ketjap en tomatenpuree toe en bak de sambal goreng gedurende 5 minuten, terwijl je regelmatig over de bodem roert. Voeg tussentijds steeds een eetlepel warm water toe als het droog begint te koken.
  4. Vervolgens voeg je de santen en water toe en roer goed los tot een saus die je nog even een paar minuten verwarmt. Leg daarna de voorgegaarde boontjes in de sambal en wok het geheel gedurende 5 minuten.
  5. Bestrooi de Sambal Goreng Buncis voor het serveren met de gefrituurde uitjes en serveer direct.

Selamat Makan! (= eet smakelijk)

Notes

In plaats van 40 gr santen + 160 ml water kun je ook 200 ml kokosmelk gebruiken in dit recept.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indonesische Sajoer boontjes of wel Sambal Goreng Buncis wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Buitengewoon smakelijk recept. Ik geef er een 10 plus voor en he5 gaat bij mijn favorieten. Bedankt.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago