Je bent ze vast wel eens op (food)festivals tegengekomen: een zacht gestoomd broodje met varkensvlees! Deze zogehete boa buns met buikspek zijn een heel bekend streetfood gerecht in Azie en je maakt ze thuis ook heel makkelijk na!

Slowcooked buikspek op gestoomde bao buns

Je kunt deze Aziatische gestoomde broodjes met vlees – ook wel ‘Gua Bao’ genoemd – maken met een stuk slowcooked buikspek. Het is een bekend gerecht uit de Chinese keuken, maar ook in Koreaanse keuken. Hier gaat alleen veel tijd in zitten, dus ik koos ervoor om het simpelweg met in dunne repen gesneden speklappen te maken. Door deze vooraf eerst zachtjes te stoven valt het vlees al bijna uit elkaar. Daarna gaat de zoete ‘sticky’ saus erbij en bak je het geheel in de koekenpan. De suiker karameliseert het spek en zorgt voor een geweldige smaaksensatie!

Wil je, net als ik, lekker wat pit toevoegen dan gebruik je in dit gerecht een pittige rode peper pasta. Deze kun je zelf maken in de vijzel, maar je kunt ook de bekende Koreaanse Gochujan kopen bij de toko. In de Nederlandse supermarkten vind je tevens de mediteraanse variant ‘harissa’ (merk: Souq) die je ook kunt gebruiken hiervoor. Serveer je slow cooked buikspek op die zachte gestoomde bao buns en top af met koriander en flinterdunne rode ui. Zo halen we die foodfestivals toch een beetje in huis deze zomer!

Nog meer recepten met buikspek of speklappen

En.. wil jij nu ook je tanden zetten in deze Aziatische gestoomde broodjes met vlees? Dit recept is echt zo lekker, maar ik denk dat eigenlijk alles met buikspek gewoon ontzettend lekker is hoor! Zo kun je het bijvoorbeeld ook marineren en in de oven of barbecue bakken! Daarnaast maken wij ook regelmatig deze zoete speklapjes van de barbecue. Deze worden gemarineerd in o.a. ketjap manis en dat geeft ze ook een heerlijke zoete smaak zoals de bao buns met buikspek. Maar wist je dat je weer met de schouderkarbonades deze overheerlijke Mexicaanse Taco’s al pastor kunt maken? Check hier overigens nog veel meer recepten uit de Chinese keuken.


Heb je deze al in huis?



Print

Recept: Bao Buns met buikspek (Gua Bao)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Je bent ze vast wel eens op (food)festivals tegengekomen: een zacht gestoomd broodje met varkensvlees! Deze zogehete boa buns met buikspek zijn een heel bekend streetfood gerecht in Azie en je maakt ze thuis ook heel makkelijk na! Serveer je slow cooked buikspek op die zachte gestoomde bao buns en top af met koriander en flinterdunne rode ui. Houd circa 2 – 3 bao buns per persoon aan. Vul eventueel aan met een spitskool salade of noedelsoep.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 2 uur en 10 minuten
  • Total Time: 2 uur en 25 minuten
  • Yield: 8 bao buns 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Chinese Keuken

Ingredients

Scale
  • 800 gr buikspek (of speklappen)
  • 1 liter kippenbouillon
  • duimpje gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el Shaoxin rijstwijn (of gebruik Sherry)
  • zonnebloemolie
  • peper & zout

Voor de ‘sticky’ saus:

  • 3 el (donkere) sojasaus
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el bruine basterd suiker
  • 1 el Gochujang peper pasta (of harissa)
  • 1 el Shaoxin rijstwijn (of gebruik Sherry)
  • 1 el sesamolie
  • 1 el geraspte gember
  • 1 tl geraspte knoflook

Extra:

  • 8 bao buns (diepvries Toko)
  • 1 rode ui, in zeer fijne halve ringen
  • 1 rode peper, in dunne plakken
  • verse koriander
  • sesamzaadjes
  • stoommandje

Instructions

  1. Snijd de speklappen in de lengte doormidden, zodat je twee lange repen krijgt. Leg alle repen in een ruime pan en voeg hier de kippenbouillon aan toe. Snijd de gember in plakken van 0,5 cm dikte. Pel de knoflook en snijd tevens in dunne plakken. Voeg de gember en knoflook ook toe aan de bouillon evenals 1 el shaoxing rijstwijn. Breng het geheel aan de kook, daarna het vuur laag en laat de speklappen zachtjes gaar stoven gedurende 2 uur.
  2. Giet daarna de bouillon af. Let op: deze is een verrukkelijke basis voor een aziatische noedelsoep dus gooi niet weg! Laat de speklappen uitdampen en hak daarna elke reep in 3- 4 stukken.
  3. Meng alle ingrediënten voor de ‘sticky’ saus door elkaar in een kommetje en zet apart.
  4. Verwarm een pan met een laag van 5 cm water tot het kookpunt. Plaats hier vervolgens de bamboe stomer met deksel bovenop.
  5. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de speklapjes hierin kort maar krachtig aan tot ze beginnen te verkleuren. Breng op smaak met zout & peper. Schenk nu de ‘sticky’ saus erbij en bak de speklappen gedurende 8-10 minuten op middelhoog vuur. Blijf regelmatig omscheppen want ze zullen gaan karameliseren.
  6. Ondertussen stoom je de bao buns volgens de gebruiksaanwijzing klaar. Bij mij duurt dat ongeveer 3 minuten per batch van 3 – 4 broodjes. Vouw daarna de broodjes open en beleg deze met de gebakken speklapjes. Top af met de uienringen, bosui en verse koriander. Vouw het Gua Bao broodje dicht en serveer direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Koreaanse bao buns met buikspek ook wel Gua Bao genoemd!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Dit lijkt mij heerlijk om te maken! Kan ik het recept ook met een slowcooker maken? Wat zal de bereiding dan zijn?

    • Hi Frederieke,
      Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar voeg sowieso de helft aan vloeistoffen toe.
      Mijn advies is om de slowcooker op 'laag' te zetten voor 5 - 6 uur.
      Laat je ons weten of het gelukt is?

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago