Vind je de dagen alweer een beetje frisser en kouder worden? Zet dan eens een heerlijke voedzame en hartverwarmende soep op het menu. Vandaag heb ik deze romige mungbonensoep met prei en kokosmelk op het menu staan. Ideaal als lunch of licht diner en bovendien ook nog eens boordevol vezels en goede vitamientjes.

Vegetarische mungbonensoep met prei maken

Heb jij enig idee hoeveel soorten peulvruchten er zijn? Ik moet bekennen dat ik naast linzen en kikkererwten steeds meer aan het variëren ben en steeds nieuwe soorten aan het vinden en uitproberen ben. Peulvruchten zijn namelijk een perfecte aanvulling op mijn vegetarische levenstijl en deze vegetarische mungbonensoep met prei past daar dan ook perfect bij! Het geheel krijgt een Indiaas tintje door de Kerrie kruiden en koriander, maar is absoluut het proberen waard.

Nog meer vegetarische recepten met mungbonen

Mungbonen zijn de bonen waar taugé uitgroeit. Deze bonen proeven helemaal niet naar taugé, maar proeven zoals linzen en erwten. Mungbonen zijn ontzettend gezond en wel een echte superfood te noemen. Ze zitten boordevol plantaardige eiwitten, zijn rijk aan kalium en magnesium. Ze zitten vol vezels en zijn licht verteerbaar. Echt een energiebommetje en een basis voor veel lekkere vegetarische recepten met mungbonen. Je maakt er bijvoorbeeld ook deze Aziatische mungbonen pannenkoekjes met Hoisinsaus mee. Daarnaast is een mungbonen puree ook heerlijk op een rijkelijk belegde naan (brood). Maar wist je dat de mungbonen ook heerlijk zijn in deze gele curry met jackfruit? Geniet er heerlijk van dus.


Print

Recept: Romige mungbonensoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 3 reviews

Een heerlijke, hartverwarmende soep met peulvruchten om bij op te warmen. Deze romige mungbonensoep heeft een Indiaas tintje en kun je dus een soort ‘dal’ van maken.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2-3 personen
  • Category: soepen
  • Cuisine: INDIASE keuken

Ingredients

  • 200 gram (gedroogde) mungbonen*
  • 2 witte uien
  • 1 prei
  • flinke duim verse gember (ongeveer 5 cm.)
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml. kokosmelk
  • 2 groentebouillonblokjes
  • ½ el. kerrie (Madras) kruiden
  • 1 tl. komijnzaad
  • 2 el. amandelschaafsel
  • Verse koriander (ongeveer 3 takjes)
  • Peper en zout
  • 3 el. kokosolie (om te bakken)

Benodigdheden:

Instructions

  1. Stop de mungbonen in een pan en voeg ruim water toe. Breng  aan de kook samen met 1 groentebouillonblokje en kook de mungbonen in 30 minuten gaar.
  2. Snij ondertussen de verse gember en knoflook heel fijn en de ui en prei in smalle halve ringen. Verwarm de kokosolie in een pan op zacht vuur. Voeg de knoflook, gember, kerrie en komijnzaad toe en verwarm een minuutje (dit ruikt zo lekker…). Voeg de versnipperde ui en prei toe, roer alles goed door elkaar en zet het vuur iets hoger.
  3. Als de ui en prei licht beginnen te kleuren voeg je 400 ml. water, de kokosmelk en het andere groentebouillonblokje toe. Breng alles aan de kook en laat zachtjes doorkoken.
  4. Zodra de mungbonen gaar zijn giet je ze af en voeg je ze toe aan de pan met soep. Kook nog 5 minuten zachtjes door.
  5. Rooster ondertussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel (schud regelmatig zodat het niet aanbrand) en snij of knip de verse koriander alvast fijn.
  6. Zodra de mungbonensoep klaar is, kun je hem met een staafmixer of in de blender/keukenmachine tot een egaler mengsel vermalen. Ook kun je hem als een grove soep laten zoals hij is. Ik heb de soep wel gemixt, maar niet te lang zodat er nog voldoende bite overbleef.
  7. Proef de mungbonensoep en voeg naar smaak nog een snuf zout en/of peper toe. Serveer de soep met het amandelschaafsel en de verse koriander eroverheen gestrooid.

Eet smakelijk!

Groetjes, Nanda

Notes

*Check altijd even de verpakking en bereidingswijze voor (gedroogde) peulvruchten. Sommige merken dien je namelijk een dagje of nachtje voor te weken in water. Anderen kunnen zo in de pan en worden in 30 minuten tot een uur (of twee) gaar gekookt. 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor romige mungbonen soep.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

Makreelsalade voor op brood

Kan jouw boterham wel wat proteine gebruiken. De keuze is veel groter dan plakjes kipfilet…

1 dag ago

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

Op zoek naar een lekker borrelhapje of voorgerecht met kaas in de hoofdrol? Dit is…

2 dagen ago

15x Vaderdag recepten

Komende zondag is vaderdag! En op de valreep heb ik hier nog wat overheerlijke en…

3 dagen ago

Avocado smoothie met aardbeien en cacao nibs

Ben jij ook zo dol op avocado's? Deze romige vrucht doet overigens uitstekend in smoothie…

4 dagen ago

Tarte Tatin met rabarber en rode biet

Roze is het nieuwe zwart, zeg maar...  Want op dit moment kun je niet om…

5 dagen ago

Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

Naast de curry's, rijstgerechten en Thaise soepen, moet ik natuurlijk ook een echt Thais dessert…

1 week ago