Terwijl ik hier thuis een beetje zit te verlangen naar een vakantie in Italie, krijg ik spontane zin in een risotto! Deze risotto met saffraan en spekjes heeft niet alleen een mooie zomers gele kleur, maar is ook nog eens heerlijk van smaak!

Gele risotto met saffraan maken

Dit Italiaanse rijstgerecht krijgt zijn prachtige gele kleur van de saffraan en wortel. Risotto maken is niet moeilijk, en als je even wat uitjes en spekreepjes meebakt heb je een heerlijke basis voor elke risotto. Tja die saffraan en spek he… Twee ingrediënten die ik echt verrukkelijk vindt in risotto en je krijgt er ook nog een heerlijke zoutige bite van. Ga jij deze risotto met saffraan en spekjes ook eens proberen? Met hopelijk veel barbecue dagen in het verschiet, kun je dit ook als bijgerecht serveren bij je stukje gevogelte of vis van de barbecue.

Nog meer heerlijke recepten met rijst

Rijst is zo’n heerlijk veelzijdig ingrediënt! Je kunt het koken, stoven, stomen en opbakken. Naast deze gele risotto met saffraan en spekjes is deze thaise ontbijtomelet met leftover rijst ook een favoriet bij ons thuis! Maar de volgende recepten met rijst zijn zeer zeker ook een aanrader hoor! Slinger je binnenkort de barbecue aan? Maak er dan deze koude rijstsalade met bonen als bijgerecht bij. Onze Nanda maakte ook deze Notenrijst met pompoen als vegetarisch bijgerecht klaar. En mjjn vader is bijvoorbeeld dol op deze bruine bonen schotel met rijst. Voor een Indiase twist zet je deze Kedgeree rijstschotel op het menu! Zo lekker en kruidig van smaak!


Print

Recept: risotto met saffraan en spekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Terwijl ik hier thuis een beetje zit te verlangen naar een vakantie in Italie, krijg ik spontane zin in risotto! Deze risotto met saffraan en spekjes heeft niet alleen een mooie zomers gele kleur, maar is ook nog eens heerlijk van smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 900 ml (runder)bouillon,
  • 2530 saffraan draadjes,
  • 1 ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 kleine bospeen, of 5 cm stuk winterwortel,
  • 2 eetlepels olijfolie,
  • 100 gram magere spekreepjes,
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden,
  • 300 gram Carnaroli of Arborio rijst,
  • 100 ml droge witte wijn,
  • 1 eetlepel roomboter,
  • geraspte Parmezaanse of Pecorino (= schapenkaas) kaas,
  • eventueel wat verse basilicum blaadjes,
  • peper & zout.

Instructions

  1. Vul een glas met de warme bouillon en voeg de saffraandraadjes toe. Roer even door en zet apart om te weken. De rest van de bouillon zul je later pas gaan gebruiken.
  2. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak deze fijn. Schap de wortel en snijd deze in blokjes van 0.5×0.5 cm (brunoise).
  3. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de spekjes gedurende 2 minuten. Voeg de ui, knoflook en wortel toe en bak zacht en lichtbruin 3-4 minuten. Voeg de rijst toe en bak, al roerende, een paar minuten mee.  Voeg de wijn toe en laat deze, al roerende, absorberen. (De alcohol verdampt namelijk).
  4. Draai nu het vuur iets lager en voeg het kopje saffraandraadjes weer bij de rest van de bouillon. Voeg vervolgens steeds één soep-opscheplepel met bouillon toe aan de rijst. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken in de risotto.
  5. Nadat alle bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer de risotto even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
  6. Schep de risotto met saffraan en spekjes in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper en nog wat extra parmezaanse kaas en een vers basilicum blaadje. Serveer dit gerecht direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gele risotto met saffraan en spek wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago