Vlees Recepten

Pompoenrisotto met spek en geitenkaas

Pompoen is voor mij het ultieme product voor de herfst. Ik roosterde een kleine oranje bolpompoen en maakte er deze heerlijke pompoenrisotto met spek, geitenkaas, Parmezaanse kaas en salie van.

Dit is echt ultiem comfortfood voor regenachtige herfstdagen. En die mooie oranje pompoenen mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens het najaar. Ook er leuk om hier je risotto in te serveren! Check hier nog veel meer lekkere recepten met pompoen.

Pompoenrisotto met spek

Mij kun je dus ‘s nachts wakker maken voor een goede risotto, zoals deze pompoenrisotto met spek. En een goede risotto betekent voor mij lekker romig, zoutig en met extra veel kaas (en dus 15 minuten langer sporten…;). Daarnaast moet het wel de goede structuur hebben: dus niet te hard en niet te zacht. Betty schreef eerder deze uitgebreide tutorial voor de perfecte basis risotto: Risotto maken. In de bereidingswijze hieronder zul je de beknopte versie vinden.

Vegetarische Pompoenrisotto

Je kunt deze pompoenrisotto ook heel goed vegetarisch maken. Hoe? Laat de spekjes weg, vervang de kippenbouillonblokjes voor tuinkruiden- of groentebouillonblokjes en vervang de Parmezaanse kaas voor een vegetarische, harde kaas. Voeg daarnaast een handje noten toe voor de voedingsstoffen. Walnoten of hazelnoten passen goed bij deze pompoenrisotto. En als jij net zo’n grote liefhebber bent als ik: check dan ook deze vegetarische risotto ai funghi (met paddestoelen) of risotto met spinazie en saffraan. Maar deze risotto met bietjes en mozzarella is ook om van te smullen! Yummmm

Heb je risotto over? Maak hier overheerlijke arrancini met mozzarella van!


Print

Recept: Pompoenrisotto met spek en geitenkaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Pompoen is voor mij het ultieme product voor de herfst. Ik roosterde een kleine oranje bolpompoen en maakte er deze heerlijke pompoenrisotto met spek, geitenkaas, Parmezaanse kaas en salie van.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 2 personen
  • Category: Hoofdgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

  • 300 gram pompoenblokjes
  • 2 sjalotten
  • 100 gram biologische spekreepjes
  • 150 gram risotto rijst
  • 1.5 blokje kippenbouillon
  • 100 ml. droge witte wijn
  • 75 gram geitenkaas
  • Een flinke hand Parmezaanse kaas
  • 50 gram pompoenpitten
  • 3 takjes verse salie
  • 1 tl. nootmuskaat
  • Peper en zout
  • 4.5 el. olijfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Pak een ovenschaal en meng daarin de pompoenblokjes met 2 el. olijfolie. Knip of snij de blaadjes van 2 takjes salie fijn en schep samen met de nootmuskaat en wat verse peper door de pompoen. Zet de schaal voor 45 minuten in de oven. Hou het roosteren gedurende de oventijd in de gaten en schep de pompoen eventueel tussendoor wat om.
  3. Breng 750 ml. water aan de kook en los de bouillonblokjes erin op.
  4. Snij ondertussen de sjalotten en knoflook fijn. Verwarm de overige 2 el. olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak daarin de sjalotten totdat ze glazig worden. Roer dan de knoflook erdoorheen en de risotto rijstkorrels. Bak deze een minuutje mee totdat ze licht doorschijnend worden. Blus dan af met de droge witte wijn.
  5. Zodra het vocht in de risotto is getrokken, voeg je een scheutje van de bouillon toe. Dit herhaal je totdat de bouillon op is of tot de risotto voor jou de goede bite heeft. Proef telkens even voordat je een nieuwe scheutje bouillon toevoegt.
  6. Tijdens het maken van de risotto zet je een kleine koekenpan op het vuur met de laatste 0.5 el. olijfolie. Bak daarin de spekjes uit in zo’n 5 minuten. Rooster tegelijkertijd in dezelfde pan de pompoenpitten lichtbruin en knapperig.
  7. Verkruimel de geitenkaas alvast en knip of snij het laatste takje salie fijn. Als de Parmezaanse kaas nog niet geraspt is, rasp je deze grof.
  8. Zodra de pompoen geroosterd is, de risotto gaar en de spekjes uitgebakken schep je alles door elkaar samen met de geitenkaas en salie. Proef en voeg naar smaak nog een snufje zout en peper toe. Serveer de pompoenrisotto direct.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

Bewaartip: je kunt pompoenrisotto nog prima 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Laat het goed afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst en warm de risotto de dag erna op. 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je het recept wilt gaan maken!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

6 dagen ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

1 week ago

Frisse risotto met komkommer en munt pesto

Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…

1 week ago

Dadelcake met pecannoten en karamel

In veel Arabische landen groeien dadels aan de dadelbomen en ze zijn dan ook zeer…

2 weken ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

2 weken ago