Events

Winterlicht op fort-eiland Pampus Amsterdam

Van 4 november t/m 17 december 2017 vindt het winterse, culinaire avontuur Winterlicht plaats op fort-eiland Pampus. Tijd voor een bezoek!

Afgelopen zomer bezocht ik ook het leuke foodfestival Proef Pampus, waarbij de ongedwongen, relaxte eilandsfeer overheerste. Nu was ik onder de indruk van de intieme, warme sfeer die de organisatoren met pop-up restaurant Winterlicht weten neer te zetten.

Op weg naar culinair genieten

Op vrijdag- en zaterdagavond vertrekt de boot om 18.30 uur vanaf IJburg en op zondagavond om 16.30 uur. Voor de half uur durende boottocht is er een verwarmde binnenruimte. Vanaf het bovendek heb je echter prachtig uitzicht op de ondergaande zon en wordt de stad steeds kleiner.

Vertrek vanaf Amsterdam IJburg

Iedereen wordt persoonlijk welkom geheten bij binnenkomst. Aan de bar wordt naast het gebruikelijke repertoire kruidige, winterthee geserveerd met een scheutje whisky om warm te blijven.
Na een half uurtje doemt fort-eiland Pampus op en worden we welkom geheten op het middenplein waar een viertal knisperende vuurkorven ons verwarmen. De sfeer is gemoedelijk, warm en gezellig. Zo is kou en winter helemaal niet erg!

De huiskamers van het fort

Onder het genot van een warme appelcider vertelt gastheer van de avond Jeroen over de culinaire invulling van de avond. We volgen hem het fort in waar we meer te horen krijgen over de rijke en bijzondere historie van Pampus. Daarna mogen we op eigen houtje ronddwalen.

In verschillende hoeken van het fort zijn gezellige huiskamers ingericht met vintage meubilair, kandelaren aan het plafond en bijpassende, sfeervolle muziek.

We wanen ons naar vroegere jaren en genieten in de ‘hijsruimte’ van het fort van warme, gepofte knoflooksoep. Daarna gaan we verder op eetavontuur. Bij de bar wordt salade met gerookte bokking geserveerd die we aan grote tafels opeten. Op de tap zijn verschillende ‘zeer speciale’ speciaalbieren te vinden: zoals het eigen Pampusbier, een Devilwhale (Quadrupel) of de PontusGiganticSailor (Double IPA).

Het voelt bijzonder om het eerste deel van het diner zo te nuttigen diep in het sfeervol verlichte fort met zijn rijke historie. We sluiten af met een stoofpeertje, gevuld met cremebrulée van geitenkaas.

Op eigen gelegenheid lopen we het fort uit richting het paviljoen en warmen lekker op bij de vuurkorven voordat we aan tafel schuiven.

Rondzwerven en de tijd aan jezelf

Gastheer Jeroen vertelt me dat ze de Winterlicht-gasten de vrijheid en tijd willen geven om het fort te ontdekken en aan tafel te schuiven wanneer ze dat zelf willen. Hier komt dan toch ook weer die ongedwongen, relaxte eilandsfeer naar boven.

Om die reden wordt het diner in kleine pannetjes geserveerd die warm worden gehouden aan tafel. We schuiven aan de voor ons gereserveerde tafel aan. Onder het genot van een Grenache-Syrah-Mourvèdre uit 2015 scheppen we zelf wildstoof, wintergroenten en pompoenstamppot op. Jawel, met pompoen van eigen Pampus-bodem.

Tijdens het diner begint het wat te regenen maar we merken er weinig van in het gezellige, warme paviljoen. Na het hoofdgerecht volgt een tartelette met vossenbessen die ‘oeps’ gevallen lijkt te zijn.

Met een zeer voldaan gevoel keren we terug naar de boot. Ondanks dat iedereen zelf zijn tijd kon indelen voelde niks gehaast en leek iedereen ook klaar te zijn voor vertrek.

Wat een unieke ervaring is Winterlicht op fort-eiland Pampus. Echt een aanrader om dit sfeervolle, culinaire avontuur in de winter te ondernemen. Plan jouw bezoek aan Winterlicht dus tot en met 17 december 2017! Ik hoor graag of jij dan net zo genoten hebt!

Groetjes, Nanda

Voor meer informatie, zie hier de website van Winterlicht op fort-eiland Pampus.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago