Salade recepten

Pompoen salade met rode bieten en uienchutney

Het is herfst en dat vieren we met lekkere pompoen recepten. Op maandagen eten wij steevast vegetarisch en op deze Meatless Monday maak je dan ook een vegetarisch pompoen salade met bietjes en homemade uienchutney. Dat wordt smullen !!

Pompoen salade recepten voor de herfst

Ik ben gek op goed vullende maaltijdsalade’s en dan ook echt niet alleen in de zomer. Ook in de herfst en de winter kun je hier alle kanten mee op. Ik serveer ze dan wel het liefst lauwwarm in plaats van koud en daarmee verfrissend in de zomer. Daarom vindt je op deze website nog meer lekkere pompoen salade recepten voor de herfst. Eerder maakte ik namelijk deze salade van parelgort met pompoen. En Betty deelde eerder deze pompoen salade met freekeh. Beiden zijn overigens afgekoeld, of de erna, ook erg lekker als (meeneem) lunch!

Zelf pompoen salade met bietjes maken.

Ik gebruikte voor deze pompoen salade met bietjes een (halve) flespompoen. Deze smaakt beduidend anders dan de ronde, oranje pompoen dit je nu ook overal ziet liggen. De smaak van de flespompoen is iets zoeter en nootachtiger, maar naar eigen smaak kun je dus voor jouw persoonlijke favoriet kiezen voor zelf pompoen salade met bietjes maken. En heb je nog wat (geroosterde) pompoen over? Maak er dan een heerlijke pompoensoep van!

Betty heeft eerder de handige tutorial How-to: pompoen snijden en schillen geplaatst, zodat je zelf aan de slag kunt gaan met een hele pompoen. Maar als je voor het gemak reeds schoongemaakte en gesneden pompoen blokjes in de winkel koopt, oordelen wij verder niet hoor 🙂 Check hier nog veel meer lekkere recepten met pompoen!


Print

Recept: pompoen salade met rode bietjes en uienchutney

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Vier de herfst met deze pompoen salade met rode bietjes en uienchutney

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten voor de salade:

  • ½ flespompoen
  • 350 gr rode (of gele) bietjes
  • 2 handjes sla melange
  • 75 gr amandelen en/of hazelnoten (ongezouten en ongebrand)
  • 100 gr blauwe kaas, bijvoorbeeld Roquefort
  • 2 naanbroden om erbij te serveren
  • ½ el gedroogde tijm
  • Versgemalen peper
  • Plantaardige olie

Ingrediënten voor de uienchutney:

  • 5 rode uien
  • 3 el plantaardige olie
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 100 ml droge, rode wijn
  • 50 ml koud water
  • ½ el gedroogde tijm
  • 3 el rietsuiker

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet alvast een ruime ovenschaal klaar.
  2. Schil de uien en snij in dunne halve ringen. Schep de uien in een pan met alle overige ingrediënten voor de uienchutney. Roer goed door elkaar. Breng het mengsel aan de kook en laat vervolgens zachtjes doorkoken voor minimaal 45 minuten. Tussendoor roer je de uienchutney om. Proef de chutney tegen het eind van de kooktijd en voeg naar eigen smaak nog extra ingrediënten toe.
  3. Ondertussen schil je de bietjes en snij in dunne partjes. Ook schil je de pompoen en snij het vruchtvlees in blokjes. Schep de bietjes en pompoen in de ovenschaal samen met flink wat olie, peper en de gedroogde tijm. Plaats voor 45 minuten in het midden van de oven. Tijdens de oventijd schep je de groenten af en toe om. Hou de garing in de tussentijd in de gaten: de bietjes en pompoen moeten goed roosteren en zacht worden, maar natuurlijk niet verbranden.
  4. In de laatste 5 minuten van de oventijd plaats je ook de naanbroden in de oven.
  5. Verkruimel de blauwe kaas alvast. Rooster de amandelen en/of hazelnoten in een droge koekenpan op laag vuur. Schud de pan regelmatig zodat de noten niet verbranden.
  6. Zodra de uienchutney en naan klaar zijn, serveer je alles samen in een grote pompoen salade met bietjes, blauwe kaas, noten en sla melange.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze pompoen salade met rode bieten en uienchutney.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago