Deze week gaat de Coeliakiemaand van start, dus deel ik vandaag een overheerlijk glutenvrij recept met jullie. Maar deze ontbijtcake met noten en peer is niet alleen voor de gevoelige buikjes hoor! Deze semi-zoete cake wordt gemaakt met (glutenvrije) havermout en boekweitmeel en is dus een ideaal ontbijt voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit. Heerlijk met een lepeltje ricotta en een beetje maple syrup.

Coeliakie maand

Elk jaar gaat in Mei de Coeliakie maand van start. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 170.000 mensen coeliakie. En nog eens 140.000 die het eigenlijk niet eens weten van zichzelf. Daarom is de coeliakiemaand in het leven geroepen. Om mensen bewust(er) te maken en meer te leren over coeliakie.

Een maand lang worden op de website Coeliakiemaand.nl heerlijke en handige tips gedeeld, lees je meer over de evenementen en straatacties.Nu heb ik zelf gelukkig geen coeliakie, maar heb wel grote baat bij het vermijden van gluten. Vandaar dat je op Betty’s Kitchen website ook geregeld glutenvrije recepten voorbij ziet komen.

Ontbijtrecept tijdens de coeliakimaand

Maar met name dus voor diegenen die geen gluten kunnen verdragen, heb ik dus vandaag dit heerlijke ontbijtrecept voor jullie gemaakt. Zodat jullie tijdens deze coeliakiemaand lekker kunnen genieten van een ontbijtcake met noten en gezoet met peer. Ook een aanrader is deze glutenvrije pompoenbrood met roomkaas topping. Of zelfs deze gezonde glutenvrije broodjes! Lekker en verantwoord tegelijk. Chech hier nog meer glutenvrije (ontbijt) recepten. En voor alle andere lezers die niet perse glutenvrij eten geldt: ook gewoon proberen! Het zijn namelijk een erg lekkere recepten!


Print

Recept: Ontbijtcake met noten en peer

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

Deze week gaat de Coeliakiemaand van start, dus deel ik vandaag een overheerlijk glutenvrij recept met jullie. Maar deze ontbijtcake met noten en peer is niet alleen voor de gevoelige buikjes hoor! Deze semi-zoete cake wordt gemaakt met (glutenvrije) havermout en boekweitmeel en is dus een ideaal ontbijt voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit. Heerlijk met een lepeltje ricotta en een beetje maple syrup.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 1 hours 15 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 1 cake 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram noten, bijvoorbeeld amandelen, paranoten, hazelnoten, pecannoten,
  • 50 gram kokosbloesemsuiker,
  • 1 theelepel gemalen kaneel,
  • 1 theelepels gemalen gember,
  • 3 eieren,
  • snufje zout,
  • 2 conference peren,
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing,
  • 50 gram kokosolie, gesmolten,
  • 85 gram glutenvrije havermout,
  • 100 gram boekweitmeel,
  • 2 theelepels bakpoeder,
  • voor erbij: ricotta/kwark, mascarpone.

Extra:

  • Keukenmachine (foodprocessor) of sterke blender,
  • cakeblik, 22 cm,
  • bakpapier.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Bekleed het cakeblik met bakpapier en zet apart.
  2. Stop de noten in de keukenmachine, samen met de kokosbloesemsuiker, kaneel en gember. Laat de machine 1-2 minuten draaien tot de noten fijngemalen zijn. Een beetje brokjes zijn niet erg hoor.
  3. Voeg de eieren en een snufje zout toe en laat de machine een paar minuten draaien totdat de volume toeneemt. Snijd ondertussen de peren in parten en verwijder steel en klokhuis.
  4. Voeg de peren, agavesiroop en kokosolie toe aan het mengsel en laat 1 minuut draaien tot de peer in kleine stukjes is. Spatel tot slot de havermout, boekweitmeel en bakpoeder door het beslag heen.
  5. Giet het beslag in de cakevorm en bak gedurende 1 uur en 15 minuten af in de oven. Laat na afloop 5 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een taartrooster.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

TIP1! Serveer deze ontbijtcake met noten met een een lepeltje ricotta/kwark/mascarpone. Druppel er eventueel nog een beetje agave/honing/maple syrup/stroop overheen. 

TIP2! Bewaar de ontbijtcake met noten in een afgesloten bak in de koelkast. Dan is hij zeker nog 2 dagen houdbaar. Of vries in plakjes in. 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Dat ziet er echt super uit op de foto. Ik ben zelf niet zo heel erge zoetekauw, maar dit ziet er heerlijk uit en het proberen waard. Snel me dagelijkse groenten en fruit inslaan en dan beginnen met het recept.

  • Hoi Bettina, hoe lang moet de cake in de oven? Bovenaan staat 1 uur, in de tekst 1 uur en 15 minuten.
    Het ruikt in ieder geval al heerlijk!!

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago