Print

Recept: Ontbijtcake met noten en peer

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

Deze week gaat de Coeliakiemaand van start, dus deel ik vandaag een overheerlijk glutenvrij recept met jullie. Maar deze ontbijtcake met noten en peer is niet alleen voor de gevoelige buikjes hoor! Deze semi-zoete cake wordt gemaakt met (glutenvrije) havermout en boekweitmeel en is dus een ideaal ontbijt voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit. Heerlijk met een lepeltje ricotta en een beetje maple syrup.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 1 hours 15 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 1 cake 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram noten, bijvoorbeeld amandelen, paranoten, hazelnoten, pecannoten,
  • 50 gram kokosbloesemsuiker,
  • 1 theelepel gemalen kaneel,
  • 1 theelepels gemalen gember,
  • 3 eieren,
  • snufje zout,
  • 2 conference peren,
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing,
  • 50 gram kokosolie, gesmolten, 
  • 85 gram glutenvrije havermout,
  • 100 gram boekweitmeel,
  • 2 theelepels bakpoeder,
  • voor erbij: ricotta/kwark, mascarpone.

Extra:

  • Keukenmachine (foodprocessor) of sterke blender,
  • cakeblik, 22 cm,
  • bakpapier. 

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Bekleed het cakeblik met bakpapier en zet apart.
  2. Stop de noten in de keukenmachine, samen met de kokosbloesemsuiker, kaneel en gember. Laat de machine 1-2 minuten draaien tot de noten fijngemalen zijn. Een beetje brokjes zijn niet erg hoor. 
  3. Voeg de eieren en een snufje zout toe en laat de machine een paar minuten draaien totdat de volume toeneemt. Snijd ondertussen de peren in parten en verwijder steel en klokhuis.
  4. Voeg de peren, agavesiroop en kokosolie toe aan het mengsel en laat 1 minuut draaien tot de peer in kleine stukjes is. Spatel tot slot de havermout, boekweitmeel en bakpoeder door het beslag heen.
  5. Giet het beslag in de cakevorm en bak gedurende 1 uur en 15 minuten af in de oven. Laat na afloop 5 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een taartrooster.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

TIP1! Serveer deze ontbijtcake met noten met een een lepeltje ricotta/kwark/mascarpone. Druppel er eventueel nog een beetje agave/honing/maple syrup/stroop overheen. 

TIP2! Bewaar de ontbijtcake met noten in een afgesloten bak in de koelkast. Dan is hij zeker nog 2 dagen houdbaar. Of vries in plakjes in.